Pulsen setter tonen

Snart trenger du ikke sjøl tenke på hvilken musikk som passer best når du skal trene.

Er du er en av dem som bruker musikk til treninga? Da er det kanskje sånn at du gjerne har et favorittalbum du hører på til treninga, eller du forsøker å finne noen låter som gir deg den rette rytmen og atmosfæren?

En figur fra forskningsrapporten til utviklerne av MusicalHeart forsøker å vise hvordan det fungerer. Illustrasjon: University of Virginia.
En figur fra forskningsrapporten til utviklerne av MusicalHeart forsøker å vise hvordan det fungerer. Illustrasjon: University of Virginia.

«Biofeedback-basert»

I framtida kan du slippe sjøl å gjøre disse valgene. Forskere ved University of Virginia i Charlottesville har nemlig utvikla et system de kaller MusicalHeart, som ifølge New Scientist snart vil bli presentert for verden.

Dette vil bli til en applikasjon for smarttelefoner, som er et såkalt «biofeedback-basert, automatisert system for anbefaling av musikk» som er oppmerksom på hvilken kontekst du befinner deg i, hvordan været er i området og hvilken temperatur det er.

Mer fra forskningens verden:

Velger neste låt

Ved å installere en liten mikrofon i headsettet man hører musikken med kan man registrere hjerterytmen via blodårer i ørene. Denne informasjonen, i tillegg til aktivitetsnivået målt med et akselerometer, sendes så over nettet til en slags database som velger ut hva som blir neste låt på treningsturen.

Systemet vil ikke bare fungere for å få opp farten i treninga. Det skal også kunne programmeres til å spille musikk for å roe ned hjerterytmen. Etter hvert som du bruker MusicalHeart vil det lære seg hvilken musikk som fungerer til de forskjellige oppgavene. Den vil ha en læringsalgoritme som over tid vil forstå at du skal ha en annen musikk når du sitter stille enn når du akkurat er ferdig med en løpetur.