Record Store Day ga rekordstort vinylsalg

Internasjonalt er det registrert det største salget av vinylplater på over 22 år.

En drøy uke etter at musikkbransjen feira seg sjøl med Record Store Day begynner tallene å komme for hvordan det slo ut på salgsstatistikken.

Mange artister gir ut eksklusive plater kun for Record Store Day. Foto: NTB Scanpix / Robert F. Bukaty, AP Photo.
Mange artister gir ut eksklusive plater kun for Record Store Day. Denne Bowie-vinylen ble gitt ut i forbindelse med dagen i 2012. Foto: NTB Scanpix / Robert F. Bukaty, AP Photo.

Høyeste siden før 1991

Nå viser det seg at årets utgave av dagen førte til salgsrekord for vinylplater. Både i USA og Storbritannia ble det som vanlig omsatt langt mer vinyl denne dagen enn de fleste andre.

Ifølge Billboard melder Nielsen SoundScan at deres tall viser 224.000 solgte album den uka Record Store Day ble arrangert.

I dagens totale marked høres dette ut som et relativt lite tall. Og det er det. Men ser man historisk på det er dette det høyeste salget av vinyl i løpet av ei uke siden SoundScan begynte sine målinger i 1991.

Over 200.000 av disse albumene ble solgt i uavhengige platebutikker. Totalt ble det solgt 544.000 vinyl-enheter i de uavhengige butikkene denne uka. Noe som er 59 prosent mer enn uka før og tre prosent mer enn under forrige års Record Store Day.

med Mumford & Sons’ EP Live at Bull Moose er den mest solgte Record Store Day-utgivelsen i 2013. Foto: Promo.
med Mumford & Sons’ EP Live at Bull Moose er den mest solgte Record Store Day-utgivelsen i 2013. Foto: Promo.

Record Store Day, som også markeres her i landet, ble etablert i 2007 av 700 uavhengige platebutikker i USA. Etter det har tradisjonen, som markeres hver tredje lørdag i april, spredt seg til mange land og fungerer i dag blant annet som et tiltak for å øke oppslutninga om de fysiske utsalgsstedene for musikk.

Økte antallet

Interessen for vinyl blir dratt opp av at mange artister lager eksklusive utgivelser spesielt for denne dagen, trykka opp i små opplag.

– Record Store Day økte antallet spesialutgivelser til 400 fra fjorårets 300. Dette gjorde vi i hovedsak for å imøtekomme behovene til små, uavhengige plateselskaper, sier Record Store Day-gründer Michael Kurtz ifølge Tonedeaf.

Billboard har en egen «The Tastemakers»-liste som viser de 25 mest solgte albumene i uavhengige amerikanske platebutikker.

På denne lista gjorde naturlig nok Record Store Day-relaterte utgivelser det godt, med Mumford & Sons’ nye EP Live at Bull Moose som den mest solgte.