Drømmer om intimkonsert i ubåt

«Pen Gutt» er full av vågale ideer, men når han skriver musikk later han som han skriver dikt til elskeren sin på 1700-tallet.

– Selv om mye av det jeg synger om er fiksjon så er det også et innblikk i mine dypeste sorger og største gleder. Det er som en dagbok, og hvem som helst kan lese den.

Håkon Stubberud (24) er karen som skjuler seg bak artistnavnet «Pen Gutt». Med tankefulle låter om skjæringspunktet mellom dommedag og ubekymret dans har bærumsgutten blant annet prydet by:Larm-scenen og Trænafestivalen.

Nå er den unge hiphop-artisten klar for Øyafestivalen.

Håkon Stubberud fra Bærum er «Månedens Urørt» i august. Foto: Henriette Fyrst

Urørt mener:

Endelig har teksttalentet fra Bærum kommet med mer musikk! Norsk rap hvor egenarten og kreativiteten får stor plass. De lekende innslagene fra ulike sjangere og det spennende uttrykket kommer også godt frem på konsertscenen. Alt dette gjør at nysgjerrigheten for hva som kommer rundt neste sving fra «Pen Gutt» vokser seg større for hver dag.

Som vinner av «Månedens Urørt» blir «Pen Gutt» løftet frem i P3s kanaler, og er med i kampen om å bli «Årets Urørt» med en opptreden på P3-gull i november.

Modellkarrieren var ikke nok for den unge hiphop-artisten. Foto: Henriette Fyrst

Dommedag og selvstendighet

Det hele startet med håpløs kjærlighet, slik det ofte gjør. På ungdomsskolen skrev Håkon et vers om en jente som ikke ville ha han. Siden ble alt i hverdagen om til musikk.

Likevel måtte låt-skrivingen vike for en voksende modellkarriere og promotering for andre artister. Men Håkon ønsket å skape noe eget.

– Jeg hadde mange idéer som jeg måtte få ut, og jeg ville si noe. Med musikk bestemmer jeg alt selv. Det er det beste.

Det er over et år siden han slapp debutsingelen «Independent» som fikk oppmerksomhet fra musikkbloggere både i inn- og utland. I senere tid har blant annet nyutgivelsen «Bare dans» utpekt seg i rapperens låt-univers.

– Låten handler om at alt har en endelse, men at det likevel går fint. Det er ikke noe stress. Sånn er livet, og det er bare å danse.

En romantiker med mange påfunn

Håkon innrømmer at han kan være dramatisk, både som person og i musikken. Blant annet drømmer han om å holde intimkonsert i en ubåt med havdypet som bakteppe, eller kanskje i en grotte.

– Musikk er en perfekt kombinasjon av performance, scenekunst, videoer og skuespill. Alt det jeg liker!

Romantikk har alltid vært en viktig del av kreativiteten til «Pen Gutt».

– Jeg liker å være inderlig og lidenskapelig til livet. Når jeg jobber med låt-skriving tenner jeg gjerne stearinlys og later som om jeg skriver dikt til min elsker på 1700-tallet.

Det er heller ikke uvanlig å se tjuefireåringen ligge på gulvet til produsenten, med et glass rødvin i hånden, når de arbeider sammen.

Musikk er den perfekte uttrykksformen for Håkon. Foto: Henriette Fyrst

6. september slipper «Pen Gutt» sitt første album på Luft Recordings, og Håkon har allerede rukket å bli omtalt av Gaffa som en fyr med litt for mange påfunn, og samtidig fått ros av Helgelands blad for å åpenbart ha gjort noe riktig i møte med publikum på Trænafestivalen.

Likevel føler han selv at det er en lang vei å gå som artist før han kan si seg fornøyd.

– Jeg er jo dømt til å rulle en stein opp en fjellvegg, så jeg får bare gjøre det da, forteller han med et tydelig hint i retning av gresk mytologi.

Hvilke utfordringer han sikter til ønsker han ikke å kommentere ytterligere, og etterlater dermed tolkningen til den enkelte.