Slutface videre til Urørtfinalen!

Det var jevnt mellom Hjerteslag og Slutface, men til slutt tok Stavanger-bandet seieren og er nå videre til Urørtfinalen i februar.

– Yes. Er det oss, er det oss?

Det var Halvard fra Slutface sin aller første reaksjon på at de er videre til Urørtfinalen 2015. Resten av bandet brøler i bakgrunnen.

– Dette føles veldig, veldig bra! Gjengen brøler bak meg her, fortsetter han og gir ordet til Haley.

– Jeg har hatt så vondt i magen i hele dag, men nå har jeg bare en stor gledesklump i magen. Jeg er så sinnssykt glad for at alt det harde arbeidet til alle som har støttes oss har gitt resultater, supplerer vokalist Haley og benytter anledningen til å takke alle som har hengt opp plakater og vært med på å stemme frem bandet i duellen.

Hva skal dere gjøre frem til Urørtfinalen nå?

– Vi må jo øve rævva av oss! I kveld skal vi avslutte Spellemannsuka i Stavanger, så det kommer til å bli helt sykt gøy!

Les om da Slutface ble Ukas Urørt: Funky pønk mot kjønnsdiskriminering

Dere har vært utrolig gode på sosiale medier. Hvor mye tid har dere brukt på promotering den siste uka? spurte Christine da Halvard satt på bussen på vei til byen for å møte resten av bandet på kafé – der skulle de sammen sitte og høre hvordan avstemningen hadde gått, om de var videre til finalen eller ikke.

– Vi har brukt ganske mye tid på og det har det som har vært på agenda den siste uka. Vi har sendt ut 30 til 35 pakker med plakater til folk over hele landet.

 

Stavanger-rockerne i Slutface er videre til årets Urørtfinale med låta «Angst».

 

Tidligere i år var P3 i Stavanger og besøkte Slutface under en svært begivenhetsrik dag. Les mer om det under.

 

– Vi tør ikke drømme om følelsen av å vinne

En travel dag 5. desember 2014. Det er grått og bare et par plussgrader ute, men Urørtbandet Slutface har en stor og innholdsrik kveld foran seg: I natt blir Halvard blir 18 år, de er underholdningen i mammaen til vokalist Haley sin 50-årsdag og sist men ikke minst – de skal varme opp for Onkl P & Slekta på et utsolgt Tou Scene i Stavanger.

Klokken er halv fire og det er halvannen time til Slutface skal spille akustisk i 50-årsdagen. Bandet planlegger hvilke låter de skal velge. Moren ønsker seg en coverlåt.

Billy Idol, kanskje? De begynner å øve på «Dancing with myself».

Stemningen er overraskende løs og rolig. Kveldens konsert er tross alt utsolgt og vi snakker om en oppvarming for årets mest omtalte band. Også blir jo Halvard myndig.

– Vi har spilt på Tou scene mange ganger siden vi startet opp, men det har aldri vært utsolgt. Det er veldig spennende, sier Haley.

Hjemme hos mor

Blant lekre, hvite, gamle hus ligger huset til mor Shea og barndomshjemmet til Haley. Det dufter deilig hjemmebakst og Haley og lillebroren hjelper til med maten. Det er straks duket for kveldens første begivenhet – morens 50-årsdag.

Resten av Slutface ankommer en etter en. Bandet er splittet mellom Bergen og Stavanger og det er første gang de ser hverandre på en stund. Noen syns håret til Halvard har vokst siden sist.

– Dette er moderne bandfamilier

Alle er på plass og prater løst og fast om alt annet som skjer rundt bandet. De er midt i en eksamensperiode, samtidig med at det koker for bandet.

– Jeg har ikke lest en dritt. Matteeksamen om halvannen uke, sier Haley.

Huset koker. Guacamolen er klar. Bakverk med ost er under produksjon. Mor til bassist Lasse har kommet. De klemmer og viser frem de nye EPene deres.

– Sånn er det i dag. Dette er moderne bandfamilier, sier Haley. Moren supplerer:

– Akkurat som fotballmødre stiller vi opp, kjører vi utstyr og er med på alt.

Slutface holder hjemmekonsert i Haleys mor 50 årsdag. (Foto: Aron Eskeland, NRK P3)
Slutface holder hjemmekonsert i Haleys mor 50 årsdag. (Foto: Aron Eskeland, NRK P3)

Urørtfinalen

Bandet debatterer hvilke andre artister de tror er i årets urørtduell. Haley innrømmer å ha finlyttet til alle Urørtsendingene den siste perioden, for å finne ut hvem de andre duallantene kan være. De er veldig spente på hvem de skal være i duell mot.

Men stemningen blir aldri for seriøs. Slutface er en samkjørt og morsom gjeng som liker å tulle med hverandre. De viser frem youtubevideoer der de en gang sendte Hallvard på blinddate og filmet hele seansen.

“Jeg heier på alt dere gjør»

En halvtime før lydsjekken på Tou Scene er huset fylt med festkledde venner og kolleger av moren til Haley. En ivrig fan på rundt 50 kommer innom rommet der Slutface venter og sier:

“Jeg heier på alt dere gjør, og trykker like på Facebook hele tiden. Når folk spør hva Slutface er, sier jeg: Det er er bra og du bør trykke like du også!”.

Bandet spiller noen akustiske låter av sine egne, samt morens ønskecover – Billy Idols «Dancing with myself». Det er god stemning i stua. Folk reiser glassene og klapper ivrig. «Grandmother approved», roper mor underveis. Haley ler og sier de har sensurert tekstene litt for denne anledningen.

Den store oppvarmingen

Så bærer det videre. Flere foreldre trår til og kjører til Tou Scene. På veien inn i det gamle bygget – som tidligere var et bryggeri – møter vi et industritungt lokale som lukter gammel øl og svette. Malingen flasser av på gamle rør i taket og på veggene. Skitne fliser pryder nederste del av veggene. Det er er duket for lydsjekk. Slekta-merch henger allerede på veggene. Slutface sørger for å få opp blodsukkeret med litt bananer og boller. De er forholdsvis rolige fortsatt.

Mikrofonstativ byttes ut og de siste justeringene foretas. Haley står på scenen i slitte doc Martens og en hvit Makthaverskan t-skjorte med sort skrift.

– Hei, dere! Er dere enig i at skarptromme høres dritt ut? Jeg tror vi må skifte den, sier Hallvard til lydfolket.

Litt senere er Haley redd for at vokalen høres for spiss ut.

Kvelden løper fort og mellom lydsjekk og konsert får vi tid til å spise indisk og hilse på Onkl P & Slekta, som bandet aldri har møtt før. Slutface har fått tildelt et lite rom med en sofa, noen stoler og en sliten lyslenke i vinduet – samt en kasse øl på deling. I rommet ved siden av holder P & Slekta fort, nedtaggede vegger, mat og drikke i mengder og et enormt entourage. Kontrastene er tydelige mellom oppvarmingbandet og headlinerne som seg hør og bør.

Like før Slutface går på scenen samler Onkl P, Åsmund Lande, Knut Oscar Nymo og resten av Slekta-troppene og blir med ut i Maskinhallen. Publikum virker å være fornøyde. Temperaturen stiger i lokalet.

Slutface (Foto: Aron Eskeland, NRK P3)

– Viktig å være selvkritisk

Og Slutface er nettopp det.

– Det er viktig å være selvkritisk, sier Haley. Men jeg fikk han fyren med tatovering i hele ansiktet til å danse, da. Score!

Hva er forventningene til Urørtfinalen, og hvordan ville vært hvis dere vinner?

– Vi tør nesten ikke drømme om følelsen av å vinne finalen. Tenk å være i selskap med Honningbarna, Mikhael Paskalev, Arif og alle de der. Det hadde vært sykt fett!

– Herregud, nå har ungdomskilden i bandet vårt blitt 18 år

Det koker backstage etter konsertene er ferdig. Knut Oscar Nymo og OnklP gir bursdagsøl og klapp på skuldra til Halvard. Det mingles og nye musikalske vennskap oppstår.

– Herregud, nå har ungdomskilden i bandet vårt blitt 18 år!, sier Haley når gratulasjonene er over. Håper vi fortsatt er unge og lovende selv om jeg har blitt 18, svarer Halvard spøkefullt.

Feiringen av bursdagen fortsetter og Hallvard får muffins og øl backstage av de andre, og noen av jentene i Frk. Fryd som har tatt turen innom.

Produsent og gitarist i Slekta, Johan Larsson, proklamerer utover kvelden at han gjerne vil produsere debutskiva til Slutface – om han får lov av bandet.