Snåsamannen foreslo fiolin

I stedet begynte Ukas Urørt, Pom Poko å skape det de beskriver som et sukkerkick på testosteronfattig rock.

Ola Djupvik (trommer), Martin Miguel Almagro Tonne (gitar) og Ragnhild Fangel Jamtveit (vokal) går på jazzlinja i Trondheim, mens Jonas Krøvel (bass), studerer medisin. Alle fire møttes på Sund folkehøgskole for noen år tilbake.

– Da vi gikk på Sund hadde vi et prosjekt hvor vi skulle haike så langt nord vi klarte. Ragnhild forteller at hun og Jonas ble plukka opp av en fyr som satte dem av utenfor et hus og sa: «Dere må hilse på en kompis av meg.»

– Vi ringte på og så var det Snåsamannen som åpna døra. Han sa at jeg var veldig pen, ler Ragnhild. – Og at man måtte passe seg for sånne pene jenter som meg. Han sa også at Jonas burde begynne å spille fiolin og at vi burde bli kjærester. Det ble lite fiolin og vi ble aldri kjærester, men vi ble bandet Pom Poko.

Urørt mener:

«Birthday» er trondheimsbandet Pom Pokos knallsterke debut. Dette er svært dyktige musikere som tør å leke seg med stil og uttrykk på en upretensiøs og naivistisk måte. Punk, rock, jazz og popelementer balanseres slik at musikken ikke virker overlesset, men føles luftig og engasjerende.

 

– Når det naive krasjer med kjipe jævla fakta!

«Birthday» ble til da Pom Poko egentlig skulle øve på en annen låt. Men så begynte de heller å spille og leke seg med ulike ideer.

– Ofte bare spiller vi sammen til det skjer noe fett, og så blir det en låt. Sånn var det med «Birthday», alle spilte det de selv hadde mest lyst til å spille. Teksten vet vel egentlig ingen hva handler om, bortsett fra bursdag selvfølgelig. Resten er for det meste improvisert.

Edvard Valberg fra Honningbarna. Foto: Per Ole Hagen, NRK
Edvard Valberg fra Honningbarna. Foto: Per Ole Hagen, NRK

Yngve Andresen lot seg imponere av Halcyon Days sin solide låtskriving forrige uke, og Röyksopp har tidligere sammenlignet Ponette med Lykke Li. Denne uka har Honningbarna-vokalist Edvard Valberg delt sine følelser rundt Pom Poko. De minner han om da han flytta til Oslo, og hørte Velvet Underground for første gang.

– En må bo i en by for å få tak i Velvet Underground, tror jeg, og det må en med Pom Poko også. Ragnhild sin absurde og av og til K-poppete tekst og uttrykk, opp mot bandets mekaniske og slingrende komp, får det til å høres ut som det uskyldige er korrumpert eller akkurat som det øyeblikket det naive krasjer med kalde, harde, kjipe jævla fakta.

– Det låter ikke sutrete slik sånt gjerne kan, men det føles som en observasjon, en manifestasjon. Låta omfavner nettopp det vi alle kan kjenne oss igjen i, som motsigelser og rare ting i livene våre. Det låter jævlig bra, man tror på det!

Pom Poko digger at Edvard Valberg liker musikken deres, særlig setter de pris på at han ikke synes den låter sutrete.

– Vi er jazznerder som lever i en boble, så det er veldig kult å få tilbakemelding utenfra! Håper han kommer på konsert!

Sukkerkick

– Vi skulle egentlig lage punk, men det fikk vi ikke helt til.

Selv beskriver Pom Poko musikken sin som testosteronfattig rock, med rom for å ha med alt de liker uten å måtte begrunne det.

– Vi vil at musikken skal være gøy og kjennes som et sukkerkick. Litt absurd og litt seriøst. Nå har vi blitt sammenlignet med K-pop også, noe vi ikke hadde tenkt på eller kjente noe særlig til. Men fra nå av skal det bli mer K-pop!

Selv om bandmedlemmene har kjent hverandre over lengre tid, er det kun seks uker siden de starta prosjektet Pom Poko.

– Jonas fikk forespørsel om å spille på en litteraturfestival. Først sa han «ja». Så kontaktet han oss. Vi lagde noen låter sammen, og plutselig var vi et band.

– Bandnavnet fant vi da det var femten minutter igjen av søknadsfristen til Trondheim Calling. Det kommer fra en Ghibli-film ved navn Pom Poko. Vi hadde ikke sett filmen da, men nå har vi det. Den er helt sjuk, og veldig kul!

Pom Poko sin drømmegig ser slik ut! (Fra filmen Pom Poko)

Slik vil Pom Poko at drømmegigen skal se ut! Foto: Skjermdump fra filmen Pom Poko
Slik vil Pom Poko at drømmegigen skal se ut! Foto: Skjermdump fra filmen Pom Poko

– Oppblåsbare dyr fra Kina

Fremover skal Pom Poko slippe ny musikk og spille live på Trondheim Calling.

– Vi har noen heftige planer for sceneshow! Oppblåsbare dyr fra Kina. Vi jobber med å få til turne i Japan, siden det er veldig Pom Poko. Japanere er så høflige at de ikke sier nei når man sender dem booking-mails og så har det jo blitt veldig billig å fly dit. Så det må gå!

Pom Poko inspireres av film, godteri og sjuke videoer på YouTube, som denne:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rNLz-pCvz9I&w=560&h=315]

Musikken som inspirerer dem er Deerhoof, The Slits, Beach Boys og Hanna Paulsberg, og de kaster seg ut på dansegulvet om noen setter på Oumou Sangare, Drake, Dirty Loops, hits fra 90-tallet, ABBA, Truffle Butter og D’angelo.

Sjekk ut Pom Pokos Spotify-liste: