Samtidig som vi får den positive nyheten om at den globale musikkbransjen virkelig er i ferd med å snu skuta, virker piratene også å være på vei inn i stadig vanskeligere farvann.
17 prosent mindre
IFPI har altså annonsert at inntektene fra det globale musikksalget i 2012 for første gang siden 1999 har økt.
Samtidig forteller en ny undersøkelse fra markedsanalysebyrået NPD Group at antallet amerikanere som driver med ulovlig fildeling har falt med 17 prosent siden 2005.
Den årlige rapporten fra NPD slår fast at antallet amerikanere som brukte fildelingsnettverk falt til 21 millioner i 2012, fra 33 millioner i 2005, da denne typen aktiviteter var på sitt høyeste.
- Les også: Stenging ga økning
Undersøkelsen sier at nesten halvparten av de som oppgir at de har slutta med fildeling, eller driver mindre med den slags, oppgir gratis tilgang til musikk gjennom strømming som hovedgrunn.
20 prosent av brukerne som hadde slutta sier de gjorde det fordi tjenesten de brukte (som Limewire e.l.) hadde stengt.
– Må følge pengene
IFPI-sjef Frances Moore understreker imidlertid at det er masse arbeid som gjenstår i kampen mot piratene.
I et gjesteinnlegg på Billboard.biz sier hun at man må følge pengene og at han ønsker seg «mer samarbeid med annonsører, søkemotorer og andre mellommenn» for å stoppe ulovlig fildeling i 2013.
– Disse selskapene hjelper ikke bare brukerne med å finne det ulovlige innholdet og å skaffe dem inntekter, de tjener selv også penger på piratvirksomheten, sier Moore.
- Les også: Finansierer piratene
«Six strikes»
Nyheten om de stadig lavere fildelingstallene kommer samtidig som ledende amerikanske nettleverandører setter i gang sitt nye, samla angrep på fildelerne. Comcast, AT&T, Cablevision, Time Warner og Verizon starta i går sitt «Copyright Alert System», populært kalt «six strikes».
Brukerne av disse nettverkene vil oppleve å få advarsler fra sine nettleverandører om de laster ned innhold som bryter med opphavsretten. Etter flere advarsler vil de oppleve å kunne få innskrenka hastigheten om denne aktiviteten ikke slutter.
Det nye systemet møter imidlertid kritikk fra organisasjoner som jobber for ytringsfrihet og fri deling på nett.
– Dette er bare et stort og dyrt system for å spionere på og skremme folk som trolig for det meste oppfører seg fint, sier Corynne McSherry, som er advokat for Electronic Frontier Foundation, til The Guardian.
Hun peker blant annet på det faktum at folk som deler nettet sin med andre kan bli beskyldt for å gjøre ting de ikke har gjort.
Se en video som forklarer amerikanernes «Copyright Alert System»:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=kQTONXs_N-A&version=3&hl=nb_NO&rel=0]