Thom Yorke disser DJ-en

Kaller David Guetta og Calvin Harris musikkbransjens Hennes & Mauritz.

Radiohead-vokalist Thom Yorke. (Foto: NTB Scanpix, AFP, Leon Neal)
Thom Yorke. (Foto: NTB Scanpix, AFP, Leon Neal)

I et ferskt Rolling Stone-intervju med Thom Yorke fra Radiohead og Atoms for Peace og kollega Nigel Godrich deler de to sine tanker om dagens musikkbransje. DJ-ene som fyller store arenaer får gjennomgå.

– Elsk det eller hat det. David Guetta med sine store hits, og Calvin Harris, all den dritten. De er Marks & Spencer- eller Hennes & Mauritz-delen av bransjen. Det finnes folk som er veldig eksperimenterende, men de ender opp med å bli kopiert av de store varehusene, sier Godrich, som er kjent som produsenten bak Radioheads spesielle uttrykk, og som nå spiller sammen med blant andre Flea fra Red Hot Chili Peppers og Thom Yorke i Atoms For Peace.

Les: Calvin Harris med listerekord

Feig bransje

– For meg ville det føles feil å bli med på den bølgen. Det er ikke for det vi holder på med det vi gjør, sier Yorke, og begrunner det med skapertrang:

– Jeg lager den musikken jeg ikke finner. Jeg hører musikk i hodet mitt, men finner den ikke noe sted. Derfor må jeg lage den.

Han synes store deler av kulturen der DJ-en kalles den nye rockestjernen og herjer både hitlister, festivaler og store arenaer, er feig.

– Jeg liker ikke at en DJ får betalt mye penger og bare møter opp og gjør settet sitt. Greit nok at de har lagt mye tid og arbeid i det, men min favoritt-DJ når det kommer til fremføring live er Gaslamp Killer. Han er fantastisk, skifter mellom mange uttrykk og gir faen. Mange DJ-er lever av spillejobbene sine, og tør ikke ta sjanser i frykt for ikke å få spillejobber. Det liker jeg ikke.

Svarer mengden

Tospannet har selv gjort noen DJ-jobber, og vektlegger viktigheten av at en DJ leser menneskene på dansegulvet og skreddersyr musikken etter dem.

– Hele poenget er å spille akkurat det man føler for, og spille mye forskjellig, sier Yorke.

– Det å være DJ får deg til å tenke på musikk på en helt annen måte, og til å legge merke til hvordan musikk passer sammen med annen musikk. Det handler også om å reagere på et spesielt øyeblikk, og det tror jeg er grunnleggende viktig for oss og det vi driver med også, sier Godrich.

– Det er en spennende og annerledes måte å respondere til en gruppe menneske på uten å spille som et band, legger Yorke til.

Atoms For Peace ga nylig ut sitt første album, Amok. Vår anmelder belønnet det med fire øyne på terningen. I mai legger bandet ut på sin første turné siden 2010. I samme intervju sier Thom Yorke at han for tiden jobber frem mer elektronisk musikk til Atoms For Peace, og at den nok går en stund før han returnerer med Radiohead.

Les hele intervjuet med Atoms For Peace hos Rolling Stone.