Ti år med musikk-tv

Hva har vi lært? Njål Engesæth har vært med Lydverket fra start til slutt, og deler av erfaringene han har fått.

Onsdag er det slutt: historiens siste Lydverket går på skjermen. Etter ti år i musikkens tjeneste er det slutt.

Njål Engesæth

Husk Lydverket på NRK2 onsdag klokka 21.15.

Reporter Njål Engesæth har tatt seg tid til ettertanke – og oppsummerer gjennom ti punkt hva han har lært av ti år med Lydverket. Se video øverst i saken.

1. Allerede under første intervju fikk redaksjonen en anelse om at musikk-tv kanskje ikke var en god idé. Møtet med Red Hot Chili Peppers var ikke bare enkelt – det svære bandet sa ting som at det kjedeligste de visste var å gjøre intervjuer, og mente daværende programleder Rune Nilson kunne gjort seg i pornobransen.

2. Det er en definitiv sammenheng mellom Metallica og dopbruk. Se Lars Ulrichs lettere nervøse oppførsel og James Hetfields uttalse om de siste ti årene har han for det meste vært på rehab i videoen.

3. Arctic Monkeys har dårlig selvinnsikt – men suksessen har gitt dem bedre hud.

4. Det går aldri an å få nok av Jack White eller PJ Harvey.

5. En gang så Lydverket ut som Mad Men – folk røkte under intervju.

6. Kanye West bruker gjerne intervju til å fortelle at han har sluttet å gi intervju.

7. M.I.A er kanskje ikke like glad i verdensmusikk som hun prøvde å overbevise om i et intervju da telefonen hennes med «Sweet Child O’Mine»-ringetone plutselig ga lyd fra seg.

8. Noel Gallagher er like lite hyggelig som ryktet sier, og elendig på smalltalk.

9. Innerst inne er artister som vanlige folk.

10. Alt tar slutt. Mange artister har gått bort gjennom disse ti årene – som Amy Winehouse og Anders Eikås fra Honningbarna.

Se flere av Njåls reportasjer her: Syndige søstre søkes  | Mors beste brannstiftere | Må ha solbriller på  | Derfor «elsker» artister Norge 

I historiens siste Lydverket får du se Kvelertak, LidoLido, Thomas Dybdahl med strykekvartett og Susanne Sundfør med Röyksopp i aksjon på skjermen. Sendingen ble spilt inn på flotte Cosmopolite i Oslo på tirsdag.

Les: Siste kveld i musikkens tjeneste

Se noen av musikkverdenens viktigste navn si farvel til Lydverket: