Ti kjappe: Stein Torleif Bjella

Den prisbelønte visesangeren avslører når han danser og hva han synes er verdens beste låt.

Han kalles “de tause menns talsmann” og fremstår både rotnorsk og vanvittig koselig. Stein Torleif Bjella og hans melankolske og betraktende viser har de siste åra oppnådd nasjonalskatt-staus med albumene Heidersmenn (2009), Vonde Visu (2011) og Heim For Å Døy (2013).

I februar spiller den skjeggete mannen fra Ål i Hallingdal tre utsolgte kvelder på rad på Parkteatret i Oslo. Men hva er det egentlig som kjennetegner denne låtsnekkeren? Rubens spalte “Ti kjappe” spørsmål gir deg svarene – blant annet på hva Bjella mener er verdens beste låt.

Men først – ei låt fra Bjellas bonderomantiske kjøkken:

Ti kjappe:

– Hva er ditt første musikalske minne?

– Det er mamma sin nattasang; “Kjære Gud, jeg har det bra”.

–  Hvordan oppdaget du at du kunne spille?

–  Jeg oppdaget ikke at jeg kunne, men at jeg ville. Jeg var ikke gamle karen, men fant ut at jeg ville spille munnharpe. Så jeg ønskte og ønskte meg det til jul i veldig lang tid. Munnharpe, munnharpe, munnharpe, sa jeg til moderen. Til slutt fikk jeg det og begynte å spille litt.

–  Hva var den første sangen du digget?

–  Det var en på Ål som det sto om i lokalavisa. Han jobbet i crewet til et religiøst  band fra Molde-kanten som het Kainos. De hadde en sang som hadde “Mannen i gata”, eller noe sånt, og den hadde jeg fått for meg at var en slags hit.

–  Hvorfor spiller du den typen musikk du gjør?

– Jeg liker å tro at jeg endrer musikalsk uttrykk litt. Det er et sammensurium av ting jeg har hørt på og blir inspirert av og hva jeg tenker på.

– Hvilken låt har vært viktigst for din egen musikk?

–  “Jesus just left Chicago”med ZZ Top.

– Når danser du?

–  På kjøkkenet med døtrene og fruen.

–  Når hører du ikke på musikk?

–  I det siste har det vært litt lite, faktisk. Jeg har hatt behov for å tenke på litt andre ting. Også har jeg også hatt litt trøbbel med bare å ha sånn bakgrunnsmusikk, fordi jeg ofte sitter og lytter litt nøye

–  Hvilken sjanger hører du på i dag som du ikke hørte på for ti år siden?

–  Det er nok portugisisk fado. Veldig spennende.

–  Hva er tidenes beste låt?

–  På “Time Out Of Mind”-skiva til Bob Dylan er det ei låt som heter “Love Sick”. En fryktelig, sterk flott tekst. Dylan på sitt beste.

Denne spalten er hentet fra programmet Ruben på P3, som sendes mandag – torsdag fra klokka 19 – 22.

Du kan selvsagt høre spalten og programmet på nytt i NRKs nettradio, og sjekke ut spillelistene deres her.