Videorama!

Biebermania herjer også i vår samling av ukens beste musikkvideoer, men du finner mye annet godteri også: Lana Del Rey, Azealia Banks, Frank Ocean, Alice In Chains og Low er blant de utvalgte.

Justin Bieber – “All Around The World”

Like før Justin inntok landet vårt slapp han videoen til “All Around The World”, som med henblikk på tittelen naturligvis inneholder bilder fra hans reiser rundt i verden. Blant annet video fra Oslo forrige gang Bieber var der. Artig nok bodde jeg på samme hotell som Bieber den gang. Slitsomt opplegg.

will.i.am – #thatPOWER”

Klarer du mer Justin Bieber nå? Han gjester nemlig på den helt ferske singelen til will.i.am. Som et fancy hologram. Midt i en tunnel og i et hus som ser ut som et romskip. Ellers får du se masse spastisk dansing fra willi.am og hans dansecrew. Er det sånne amish-hatter de har på? Er det blitt kult nå?

Lana Del Rey – “Summer Wine”

Lana har plutselig blitt en cover-artist. For noen uker siden hvisket hun en Leonard Cohen-komposisjon vakkert inn i ørene våre, og nå har turen kommet til Lanas eget forbilde Nancy Sinatra, og låten “Summer Wine” som Sinatra gjorde sammen med Lee Hazelwood for ca. tusen år siden. Jeg synes jo omtrent alt Lana Del Rey gjør er stilig, selv om hun fikk middels karakter (men årets overskrift) av vår anmelder Trine Aandahl for sin konsert i Oslo nylig. Videoen er både gammeldags og moderne i all sin sedate Instagram-stil. Den dype delen av vokalen er forresten sunget av Lanas kjæreste Barrie-James O’Neill.

Azealia Banks – “Young Rapunxel”

Azealia Banks og Nicki Minaj konkurrerer om å være den som er med i flest musikkvideoer i år. Så langt leder nok Minaj, men Banks tar innpå denne uken med sin “Young Rapunxel” der hun blander opptøyer med pillebruk og psykedeliske øyne og ditto ugler. Hun kan vente seg en klekkelig bot når ordensmakten ser overvåkningsbilder av det hele.

Frank Ocean – “Lost”

Av og til føles det som om jeg er den eneste i Norge som ikke skjønner greien med Frank Ocean. Godt mulig jeg simpelthen har hørt for lite på musikken. Frank klarer seg uansett bra uten mine avspillinger, og leverer en fin video med masse private opptak fra sine turneer i “Lost”.

A-Trak/Tommy Trash – “Tuna Melt”

Den kanadiske dj-en A-Trak disker opp med en herlig video til Tommy Trash-samarbeidet “Tuna Melt”. Da jeg var yngre elsket jeg storslåtte domino-oppsett, og Kinetic King som har fylt et helt hus med et vanvittig oppsett bør få en domino-pokal for arbeidet sitt her. Magisk.

Volbeat – “The Hangman’s Body Count”

Danske Volbeat har blitt populære i Norge med sin blanding av metal og rockabilly med James Hetfield-vokal på toppen, og skuffer ikke fansen med sitt nye album Outlaw Gentlemen & Shady Ladies. Videoen til “The Hangman’s Body Count” spiller videre på albumcoveret og er en mørk tegneserieaffære.

2 Chainz/Lil Wayne – “Yuck”

2 Chainz og Lil Wayne kjører på med strykere og en hel masse nakne damer i sin nye video. Så mye nakenhet er det at Youtube ikke ville poste videoen før den ble klippet litt her og der. Mest der. Til informasjon er det også en sint hund i videoen. “Yuck” er hentet fra 2 Chainz album Based On A T.R.U. Story som kom i fjor.

Ghostface Killah – “Rise Of The Ghostface Killah”

Ghostface Killah fra Wu-Tang Clan har laget en konseptplate om en drept mafioso som hevngjerrig kommer tilbake fra den andre siden for hevn med sin Twelve Reasons To Die. Derfor har også “Rise Of The Ghostface Killah” fått en blodig og voldsom video der okkultisme og religion får være med i miksen. Stas.

Fall Out Boy – “Young Volcanoes”

Jeg er høyst usikker på hvor mange som har ventet i lengsel på at Fall Out Boy skulle lage ny musikk, men nå er albumet med den breiale tittelen Save Rock And Roll her. Det virker som om comebacket går ganske bra også, med tv-showene til Conan O’ Brien og Jimmy Kimmel allerede gjennomført. Litt suksess kommer godt med siden Fall Out Boy har lovet musikkvideo til alle låtene på den nye platen (!). Vet de ikke at bunnen har falt ut av plateindustrien? I sin nyeste video må bandet spise organer mens de blir hundset av lærkledte kvinner som til slutt tar av seg de samme lærklærne. Litt sånn musikkindustri anno 1999, der altså.

Basement Jaxx – “Back To The Wild”

For de som ikke er veldig interessert i klubbmusikk kan det virke som om Basement Jaxx i likhet med Fall Out Boy har gjort et comeback nå, men et raskt søk på internet viser at duoen har holdt på helt siden alle hitene de hadde for drøye ti år siden. Lite har forandret seg, og Basement Jaxx lager dermed fremdeles dansbar og lettere kaotisk dansemusikk. Liker dem fremdeles, kjenner jeg. Videoen inneholder lemurer. Lemurer er funny. Se de øynene da! Hehe. Hehehe.

Matthew E. White – “Steady Pace”

Matthew E. White er en av artistene vi har fremhevet i vår spalte P3 elsker, og Trine Aandahl var full av gode ord om misjonærsønnen for noen uker siden. Nå dukker nok en video fra fjorårets Big Inner-album opp, der White synger og danser seg rundt i et studio sammen med noen pappfigurer. Litt usikker på det flettede håret, men sikker på at White er god.

Low – “Just Make It Stop”

Gjør deg selv en tjeneste resten av livet. Hør mer på Low. Det er slikt et jækla bra orkester. Nå er ikke videoen til “Just Make It Stop” så veldig banebrytende i all sin spille-i-studio-enkelhet blandet med litt voksende planter, men musikken, MUSIKKEN, den er god, altså.

Alice In Chains – “Stone”

Andre låt ut fra Alice In Chains sitt kommende album The Devil Put Dinosaurs Here imponerer en gammel fan. Mørk og tung og god. Den aller største overraskelsen er at Jerry Cantrell har klippet sitt lange lyse hår, men vi blir alle eldre. Videoen handler om stein. Masse stein som dras hit og dit, og sågar kommer ut av munnen på en rar skrue. Steinene vokser også. Det er stress for de som skal bære. Godt videoen og låten bare varer i knappe fem minutter sånn at vi ikke sliter bærerne helt ut. Nei, vent litt. Der ble de som bar til porøs stein selv….

Sébastian Tellier/Caroline Polachek – In The Crew Of Tea Time

Den franske popsjarmøren Tellier har fått med seg Caroline Polachek fra Chairlift på vokal i en låt som dukker opp som limitert vinylsingel på Record Store Day (i morgen, lørdag 20. april). Som vanlig handlet det om følsom popmusikk når Tellier åpner munnen, og som vanlig blir resultatet riktig så bra. Videoen er en litt kjedelig splitscreen-maraton, men låten anbefales generelt, og spesielt for galskapsintermezzoene der Tellier prater fransk og Polachek roper noe uforståelig. Koko, men lekkert. Artig at Tellier ligner mer og mer på Chris Robinson fra Black Crowes også.

Mark Lanegan/Moby – “The Lonely Night”

Mulig jeg har fulgt litt dårlig med, men denne så jeg ikke komme. Nok en Record Store Day-utgivelse som gis ut på limitert vinylsingel. Den mørke stemmen til Lanegan over Mobys vanlige svevende elektronika fungerer helt perfekt sammen med bildene av landskapet i California. Magiske greier.

Alida – “Feathers”

Norske Alida gjør elektropop på en god måte med singelen “Feathers” der videoen tar oss tilbake til 80-tallet. Den gang walkman var the shit og datamaskiner var enormt store. Litt sånn som i gamle heavyvideoer av Twisted Sister dukker plutselig artisten opp hjemme hos hovedpersonen og redder dagen. Det liker jeg.

Danko Jones – “I Believed In God”

Danko Jones er en herlig fyr. Full av rock og glede. Videoen til “I Believed In God” starter søtt og romantisk mellom to unge mennesker, men ender opp okkult og svart. Sekt-messig. Å være med i en sekt virker anstrengende. De hører for lite på Danko Jones de som blir med i sekter. Det er jeg helt sikker på.

Secret Sebastian – “Invincible”

Secret Sebastian er tre norske karer som har studert ved Maccas kunstnerskole i Liverpool, og som har fått kontrakt med Warner Music her i Norge. Musikken er poppete og elektronisk og sånn helt passe, men videoen er en supersøt fortelling om heltemot, vennskap, kjærlighet og sorg.

Ali Love/Kali – “Emperor”

Britiske Ali Love er medlem av gruppen Hot Natured, men har også en solokarriere gående ved siden av som helt tydelig har noe for seg. Singelen “Emperor” er hvertfall en dampende god elektronisk poplåt som bør begeistre både dansende og lyttende blant publikum. Videoen starter som en seedy sex-greie, men forvandles til den totale galskap ganske raskt.

Iron & Wine – “Joy”

Iron & Wine slipper nå sitt album Ghost On Ghost, og har fått kunstneren Hayley Morris til å lage en svært god video til sangen “Joy”. Ikke vet jeg hvordan videoen har blitt til, men usedvanlig stilig har det hvertfall blitt.

Die A Legend – “Pitchshifter”

Litt over ett minutt med hardcore-øs fra Tromsø ligger klart til deg om du tør å trykke play på Die A Legends video til “Pitchshifter” fra det kommende albumet Progression Through Retrospection. Mer av Die A Legend finner du uansett hos Urørt.