Videorama!

Kåtskap, humor, blod, stjerner, kjoler, rockere, boyband og lær i ukens beste musikkvideoer med Bowie, Selena Gomez, QOTSA, Lana Del Rey, Imagine Dragons og Nick Cave blant artistene.

Lonely Island – “Spring Break Anthem”

I juni skal komigruppen Lonely Island gi ut sin tredje plate The Wack Album, og i ukene opp mot slippedato lover de oss flere Wack Wednesdays der en ny video slippes. Først ut er videoen til “Spring Break Anthem” der James Franco gjester Zach Galifianakis herlige show Between Two Ferns, før Lonely Island er i full Spring Break-modus. Edward Norton er også med. Herlig!

David Bowie – “The Next Day”

Det er ikke bare Lonely Island som får hjelp av skuespillere denne uken. Godt hjulpet av meget kjente Gary Oldman og Marion Cotillard har Bowie jammen klart å skape litt rabalder på sine eldre dager. Videoen til tittelkuttet fra femmer-albumet The Next Day var såpass full av religiøse symboler at Youtube først tok den ned, så tok de den inn igjen, og til slutt ga de klippet aldersgrense. Noen luringer kalt The Catholic League gikk så ut og kalte Bowie for en «switch-hitting, bisexual senior citizen from London». Sånn går det når noen lager video med en blanding av religiøsitet og kåtskap. God video, selvsagt.

Lana Del Rey – “Young And Beautiful”

Lana Del Rey har vært hissig på videofronten de siste ukene. Først dukket det opp to coverlåter, og nå brenner hun av sangen hun har gjort for The Great Gatsby-soundtracket. Blinkende sminke, lange negler, strykere og sakral stemning preger det hele. Seigt og fint.

The Wanted – “Walk Like Rihanna”

Ah. Meta-ironi. The Wanted gjør kjærlig narr av tidligere giganter i boyband-bransjen i sin “Walk Like Rihanna”-video. NSYNC, Backstreet Boys og Take That blir alle imitert. Hvordan noen kan like musikken er en gåte jeg aldri kommer til å løse, men med sin enorme medgang trenger ikke The Wanted å bekymre seg om gretne gamle musikkjournalister.

Imagine Dragons – “Demons”

Det amerikanske bandet Imagine Dragons har plutselig blitt kjempestore, og er på vei mot Norge i juni og juli på henholdsvis Bergenfest og Slottsfjell. “Radioactive” har surret og gått på radioen din lenge, og nå slipper bandet singelen og videoen “Demons”. En slags blanding av livebilder og fortellinger fra publikums egne hjerner. Fiffig og bra video. Musikken er litt sånn liksom-indie som The Killers holder på med. En sliten Imagine Dragons-gjeng med godt humør var nylig på besøk i Popsalongen på P3 for å spille hiten sin.

Nick Cave And The Bad Seeds – “Mermaids”

Nick Cave og hans gamle band gjester snart Bergen og Oslo, og slapp nylig platen Push The Sky Away som har fått gode kritikker over hele linjen. I februar USA-debuterte Cave de nye låtene på Los Angeles Fonda Theater med barnekor og det hele. Konserten ble filmet og det har resultert i videoen til “Mermaids”. Superspennende it is not.

Laura Marling – “Master Hunter”

Laura Marling har blitt populær med sin blanding av pop, country og folk, og slipper nå sitt fjerde album Once I Was An Eagle. Med akustisk gitar og god usynlig backing spiller Laura opp i videoen mens en kvinne og en mann danser dramatisk i like dramatisk lys foran henne.

Selena Gomez -“Come & Get It”

Disney-stjernen Selena Gomez skal gi ut sin første plate i sommer, og den viktige singelen “Come & Get It” skal få deg interessert. I videoen får du se Selena i en svart kjole på en blomsterfull eng, i en rød kjole i ørkenen, og i en hvit kjole på fjellet. Plutselig er hun under vann også. Ting skjer. Låten er ganske så fengende, skal innrømmes.

Queens Of The Stone Age – “I Appear Missing”

Queens Of The Stone Age fortsetter å pirre oss med låter fra sitt kommende album …Like Clockwork, og andre video ut er til “I Appear Missing”. Sangen er her tre minutter, men skal visstnok bli dobbelt så lang i plateversjon. Videoen er en ganske grotest historie med blod, bandasje, fugl og sveving som ingredienser. Queens Of The Stone Age kommer unna sensuren til Youtube fordi det hele er animert, og låten blir bedre for hver spilling. Prøv selv.

Deftones – “Swerve City”

Deftones-platen Koi No Yokan er fremdeles en favoritt fra fjoråret, og hvis du lurer på hvorfor hører du på et av platens sterkeste kutt “Swerve City”. Herlig nok får du en ekstra bonus med pen dame på hest og åpen avslutning.

Bits Between – “What Does It Take”

Bits Between ble nominert som Årets Urørt tidligere i år, og ga ut et bra album som blandet metal og hardcore i fjor. Denne uken kom videoen til et av de beste sporene derfra. Svært lovende band.

Yeah Yeah Yeahs – “Mosquito”

Det er ikke mange år siden Yeah Yeah Yeahs var det store bandet i den rocka delen av indiesjangeren. Unge piker kledte seg som Karen O, og unge gutter måpte av henne. Musikken var alltid litt dårligere enn imaget og selvsikkerheten, og vår anmelder Jørgen Hegstad sjekket at bunnen var nådd på årets Mosquito-album. Nå gir Yeah Yeah Yeahs ut video til tittelkuttet som viser en svær mygg som suger blod av en liten gutt. Bortkastet tid. For oss. Ikke for myggen. Den har en gedigen fest på huden.

Aceyalone – “Leanin’ On Slick”

L.A.-rapperen Aceyalone viser at funky og jazzete rap ikke helt har omkommet, og godt er det, for “Leanin’ On Slick” er en herlig kort sak som putter solstr i solstråle. Det gjør heller ikke noe at videoen er filmet i en liten bar på Cuba. Good shit.

W-H-I-T-E – “I Wasn’t Afraid”

W-H-I-T-E heter ikke egentlig W-H-I-T-E. Det hadde vært stress med tanke på signaturer. Bak det noe unødig vanskelige navnet, rent tastaturmessig, skjuler Cory Thomas Hanson seg. Cory lager svevende pop som kan minne om Spiritualized og The Verve, og dermed er jeg på lag med en eneste gang. Det hjelper også på at W-H-I-T-E står for ukens mest bisarre video med lærhansker godt plantet i fokus. S&M-feel uten all viraken slikt pleier å føre med seg. Platen III kommer i slutten av mai.

Mariah Carey/Miguel – “Beautiful”

I serien “samarbeid jeg egentlig ikke trengte, men som funker likevel” kan jeg herved presentere Mariah og Miguel. Pop-diva og soul-diva i en video med dansing, solskinn, motoriserte kjøretøy og anstrengt posering. Kutt av meg ørene. Neida. Joda.

Smith Westerns – “Varsity”

Chicago-bandet Smith Westerns har et navn det er litt vanskelig å uttale, men de laget fin og poppete rock på sitt forrige album. Det høres ut som om de skal fortsette med nettopp det på sin nye plate Soft Will i slutten av juni. Første singel derfra heter “Varsity”, og videoen viser deg en slags drømmeverden av ung kjærleik. Pent.

Pusha T – “Numbers On The Boards”

Pusha T har fått selveste Kanye West til å produsere låten “Numbers On The Boards” og Kanye dukker også opp i videoen i sånn ca. ett sekund. Det samme gjør Chief Keef. Rappere klarer liksom ikke helt å holde seg unna hverandre. Snasen låt.

Telekinesis – “Empathetic People”

P3s Jørgen Hegstad fortalte nylig om sin glede over enmannsbandet Telekinesis, og jeg kunne ikke vært mer enig. Mye av det Michael Benjamin Lerner har gjort er pur poprock-glede, og i sin helt ferske video til “Empathetic People” befinner Telekinesis seg i et slitent fabrikklokale der han simpelthen trykker opp eksemplarer av sin nye plate Dormarion på vinyl. Mens han traller og trommer litt, som mang gjerne gjør når man trykker opp plater. Eller når man er enmannsband.

The National – “Sea Of Love”

Første video fra The Nationals Trouble Will Find Me-album viser bandet i et trangt rom der de rabler løs på det de har tatt med av instrumenter. Her om dagen satte bandet ny rekord i idioti ved å spille sangen “Sorrow” om og om igjen i seks timer på The Museum Of Modern Art. Videoen er visstnok en homage til denne Youtube-saken. Ikke veldig moro.

Frank Turner – “The Way I Tend To Be”

Urokråken Frank Turner slapp nylig albumet Tape Deck Heart som er stappet med låter i skjæringspunktene mellom rock, punk og folk. Turner er en herlig type som ikke helt har slått gjennom her i Norge på den måten som han har i hjemlandet England. I videoen graver Frank noe voldsomt med spaden sin, og verden følger spent med. Nesten litt Forrest Gump-aktig.

Tycho – “Ascension”

Litt elektronisk unner vi oss mot slutten. Tycho er et enmannsprosjekt drevet av San Francisco-artisten Scott Hansen, og fine “Ascension” er hentet fra hans album  som kom i 2011. Videoen viser oss en kvinne som vandrer rundt i noe som ser ut som en utrolig varm ørken. Merk at kvinnen ikke drikker noe i solsteken. Det er nok derfor det blir en hel del hallusinasjoner underveis.