Videorama!

Ellie Goulding, Truls, Mumford & Sons, Franz Ferdinand, Britney Spears… De filmatiske godsakene står i kø når vi samler ukens beste musikkvideoer.

Truls – “The Next”

Truls får kun skryt for sitt hopp fra indie til soul, men jeg starter backlashen her og sier at han var bedre før. Det henger selvsagt kun sammen med at jeg ikke liker moderne soul, så ikke bry deg om hva jeg skriver. Se heller videoen til ganske så fine “The Next” der Truls, en hest og en stol har hovedrollene.

Ellie Goulding – “Burn”

Ellie kjører sitt eget lille rave i videoen til “Burn”. Hun eier den der flystripen og får besøk av andre danseglade når mørket kommer. Siden det er så mørkt legger de ut litt lys og tenner bluss og greier. Mye stress bare for å danse litt, spør du meg. Det ble ikke så mye dans – men god stemning likevel – da Ellie gjestet P3 for noen måneder siden.

Britney Spears – «Ooh La La»

Britney har laget musikk til The Smurfs 2, og havner like godt i selve filmen når hun prøver å nyte greiene på kino sammen med sine barn. Alt er søtt. Smurfene er søte, Britney er søt, ungene hennes også.

Mumford & Sons – “Babel”

Det var drama i Mumford & Sons nylig da bandet måtte avlyse flere konserter fordi bassist Ted ble operert for å fjerne blodpropp i hjernen. Det gikk heldigvis bra, og derfor er det ekstra gledelig å se videoen til tittelkuttet fra siste albumet Babel.

Franz Ferdinand – “Right Action”

Franz Ferdinand har tatt seg god tid med sin nye plate som kommer i august. Hele fire år er det siden forrige gang, så det er spennende å se om fansen fremdeles er der ute eller om bandet har gått rett i glemmeboken. Videoen til “Right Action” er fin i all sin fargeprakt og lek med 60-talls-aktige filmplakater.

Brad Beat & Angus Jolie – Make It Last”

Erlend Sellevold aka Ralph Myerz er i støtet om dagen. Ikke bare har han laget god musikk alene i det siste, han debuterer også med prosjektet Brad Beat & Angus Jolie sammen med Rune Alver Nilsen og Kaleb K-Quick Rollins fra New York. Pen og dansevennlig house-aktig elektronika med et hint av Jamaica. Sommerlig. Så også i videoen.

http://youtu.be/JfvIGzk50zk

2NE1 – “Falling In Love”

Det er mange som liker K-Pop som sikkert kan fortelle meg hva som er bra med det, men enn så lenge får jeg sitte her og skjønne intet. Uansett har populære 2NE1 tenkt å gi ut album i oktober, og har lovet en ny singel og medfølgende video hver uke frem til slippet. De ligger ikke på latsiden. Først ut er “Falling In Love” med den alt annet enn udødelige tekstlinjen «touch me over here, touch me over there»… Tror man må skjønne Nicki Minaj og denslags for å ta dette.

Lindstrøm – “Vōs-sākō-rv”

Man må bare respektere en låt som er oppkalt etter en god pølse. Videoen er også artig i all sin meta-stil. Med dansing ved bassenget og det hele.

Glasvegas – “If”

Glasvegas floppet litt med oppfølgeren til debuten, men prøver seg snart igjen med Later… When The TV Turns To Static, og første video derfra er “If” som inneholder en herlig intro med tvs morsomste skuespiller William Shatner. En ok låt er det også. Full pott.

Philip H. Anselmo And The Illegals – “Bedridden”

Phil Anselmo er mest kjent som vokalist i Pantera som fikk stor metal-suksess på 90-tallet, og har de siste årene gjort seg bemerket med Down og Superjoint Ritual. I dag debuterer Phil med solobandet Philip H. Anselmo And The Illegals som gir ut den knallharde platen Walk Through Exits Only. I en ikke veldig god video til “Bedridden” får du se Phil og bandet spille, og også oppleve at Phil leser i bok og spiser banan.

http://youtu.be/_PGOk_6Jgm8

Laura Mvula – “She”

Den engelske soulartisten Laura Mvula har blitt kalt den neste Winehouse, og klarer seg godt på debutalbumet Sing To The Moon der “She” er hentet fra. Singelen har fått en video der vi følger en jente fra barndommen og inn i det voksne livet – og så tilbake igjen – via et hus. Stiligere enn det høres ut.

Sweet Like Chili – “Monica Belucci”

Bodø-søstrene i Sweet Like Chili har kalt opp singelen sin “Monica Belucci” etter en italiensk modell og skuespiller, og spiller ellers fin pop utendørs i videoen til samme låt. Forfriskende.

Ben Folds Five – “Sky High”

Kjærligheten er magisk, dere. Så også i videoen til vare “Sky High” der Ben Folds Five spiller i leiligheten til en romantisk dude i en solfylt by. Bandet må da spille skikkelig lavt siden romanti-karen klarer å snakke i telefonen og å prate koz med sin kjære bare meter unna. Kjærlig er det uansett.

The Used – “Iddy Biddy”

The Used forsvant litt etter suksessen med debuten og Bert McCrackens få timer i rampelyset som unge frøken Osbournes kjæreste, men bandet lager fremdeles grei rock. Siste utgivelse var ep-en The Ocean Of The Sky, og derfra har “Iddy Biddy” fått en krigskritiserende video.

Marbleous – “Superior”

Oslo og elektronika er alt jeg finner ut fra Marbleous sin profil på Urørt, men egentlig trenger man ikke vite så mye mer. Bortsett fra at Marbleous er mer 80-tallsinspirert pop enn elektronika på akkurat denne låten. I videoen handler det en hel del om kongler, skapninger og vann som lyser opp natten. Og om de som prøver å forstå hvorfor. Mystisk.

Yo La Tengo – “Ohm”

Indieyndlingene i Yo La Tengo kommer aldri til å bli populære, men de er høyt elsket av få, og de har i tillegg gitt ut ukens morsomste musikkvideo. I “Ohm” møter vi to elever som skal forklare hvem og hva Yo La Tengo er. Det ender i matematisk og fin utregning og en slags Yellow Submarine-reise.

Jherek Bischoff/David Byrne – “Eyes”

Seattle-musikeren Jherek Bischoff fikk med seg David Byrne på åpningskuttet på albumet Composed som kom i fjor, og nå har det dukket opp en fersk video som fokuserer på instrumenter og øyne. Musikken er langt mer spennende enn videoen.

Mac Miller – “Gees”

Mac Miller er skikkelig grov i målet på “Gees”. Litt for drøy, kanskje? Du får bedømme selv, om du orker å se videoen der Mac sykler rundt og feter seg. Schoolboy Q gjester.

Melodic Chaotic – “Summer Fling”

Melodic Chaotic er Willow Smiths nye greie. Så vet vi det. I videoen er det sommer og ferie og spas, med kjærlighet og det hele, men musikken gir meg utslett. Hydrokortison hjelper nok.

Titus Andronicus – Still Life With Hot Deuce And Silver Platter”

Shea Stadium i New York huset flere av byens store idrettslag, og ble også gjort historisk kulturelt med legendariske besøk av Beatles, The Who og The Clash. Stadionet er nå revet, men en liten klubb i Brooklyn har artig nok stjelt navnet. Dermed er den nye videoen til Titus Andronicus filmet live på Shea Stadium. Fiffig.