Videorama!

Kjendiser på rekke og rad i ukens beste musikkvideoer. Britney, Rihanna, Eminem, Wombats og Lissie leverer på litt forskjellig nivå, mens du garantert også vil oppdage musikk du ikke har hørt før.

Videorama hadde en liten pust i bakken i forrige uke, så dermed har jeg samlet de to siste ukers beste og/eller mest påkostede musikkvideoer denne gangen. Mye bra. Noe dårlig. Som vanlig. Og siden det er to uker siden sist presser jeg inn et par flere videoer enn vanlig.

Rihanna – “Pour It Up”

Filosofien til Rihanna på “Pour It Up” er at penger er superviktig og at strippere er stilige. Selv har hun nesten ikke klær på i videoen. Døm selv om du synes at det hele er ok eller om det er litt i overkant.

Britney Spears – “Work Bitch”

Britney er tilbake. Uten ! der altså. I “Work Bitch” forteller hun kvinnene der ute at man må jobbe hardt om man skal få dyre biler og store hus. Denne høyst interessante observasjonen kommer med en video der en haug med lettkledte damer – samt Britney selv – åler seg rundt. Er liksom det den harde jobben man må gjøre? Kle seg vovet og dra på med erotiske poseringer? Dumskapen vil ingen ende ta.

Manic Street Preachers – «Anthem For A Lost Cause»

Denne ukens desidert beste video kommer fra de gode gamle kritikerne i Manic Street Preachers. Bandet har gått litt under radaren til mange de siste årene, men har samtidig laget noen svært gode album. Det siste i rekken er litt vel rolig for min smak, men videoen til «Anthem For A Lost Cause» er så hjerteskjærende at det bare er å sette av fem minutter sporenstreks. Med ny regjering og økonomisk kaos på begge sider av det store havet kan videoen være til ettertanke for alle som gidder å se og føle.

John Legend – “All Of Me”

John Legend er gift med en supermodell. Da bruker man henne selvsagt i video. Det skulle bare mangle. Hvertfall når Legend har laget kjærlighetsvise til sin kjære. Dermed blir det samlivsfokus i “All Of Me”. Romantisk.

AlunaGeorge – “Best Be Believing”

AlunaGeorge (som da er en duo og ikke en person) blir spådd en stor elektronisk fremtid, og imponerer hvertfall godt med både lyd og bilde i videoen til “Best Be Believing” som drar klassiske scener fra Gjøkeredet inn i en dansende handling. Imponerende på alle vis.

Eminem – “Survival”

Det har ikke gått superbra for Eminem de siste årene, men på “Survival” leverer han litt bedre enn sitt moderne vanlige jeg. Litt vel mye trommer og gitar-sampling kanskje, men ganske tøff rapping. Jeg får flashback til triphop-generalen Tricky og Beastie Boys-låten “No Sleep ‘Till Brooklyn”, og det er ikke dumt. Eminem er best når han er sint.

Lissie – “Sleepwalking”

Amerikanske Lissie er så glad i Norge etter suksessen her at hun like godt filmet videoen til singelen “Sleepwalking” i Oslo-området. Mye rart foregår helt tydelig på natten i dette Oslo-området. Eventuelt i Lissies drømmer. Albumet Back To Forever er ute denne uken, og hyggelige Lissie spiller i flere norske byer i november.

Janelle Monáe/Miguel – «Prime Time»

Janelle Monáe har spesialisert seg på noe så kuriøst som sci-fi r&b, og dermed har også videoene hennes i det siste hatt et preg av det ytre rom. The Electric Lady fikk bra kritikk av vår anmelder Trine Aandahl, og siste singel fra albumet er «Prime Time» der Janelle har fått med seg Miguel. Det viser seg at de har barer med dansende kvinner på forhøyninger også i Metropolis.

Crucified Barbara – “The Crucifier”

Svenske Crucified Barbara er tøffe. God Motörhead-driv og video om religion, tukt og drap.

Paris Hilton – “Good Time”

Nei. Komboen Paris Hilton/Lil Wayne var ikke det jeg trengte i dag. Selv om naglebikini så bedre ut enn forventet. Muligens årets dårligste låt.

Pure Bathing Culture – “Dream The Dare”

Jeg renser ørene etter Paris Hilton-skandalen med nydelig musikk fra Pure Bathing Culture. Videoen består av animasjonsgalskap, men bare lukk øynene og hør den vidunderlige musikken.

Katy B – “5 AM”

I “5 AM” befinner Katy B seg på en fest i et svært hus der alle er maskert. Det føles litt som om det er like før alle ligger med hverandre, men det gjør de ikke. Katy får altså sunget ferdig sangen sin uten at noen klår på henne. Bra.

Tyler, The Creator – “Tamale”

Nyeste singel fra Wolf-albumet er små-masete “Tamale” som har fått en morsom video der Tyler bruker en kvinnes bakende som trampoline, rir på en herrekatt og rapper under vann. Pharrell dukker opp som sløy trommis. All in good fun, som de sier.

Pusha T – “Sweet Serenade”

Pusha T fra salige Clipse har fått det til med albumet My Name Is My Name og fikk både gode ord og perfekt overskrift da Asbjørn Slettemark anmeldte albumet nylig. I videoen slapper Pusha godt av på stranden med litt vel mange damer for en mann. Jammen har han ikke satt opp en strippestang i sanden også. Rappere altså. Full av ideer. Chris Brown er også med.

Skrillex/Alvin Risk – «Try It Out»

Så hvordan er det egentlig å være Skrillex? Man skulle anta at å være en av verdens største på elektronisk dansemusikk innebærer ville fester og total galskap. Dette viser seg å stemme på en prikk.

Jonas V – «Våknet Nettopp Opp»

Lei av at alle rappere er så enormt emo? Jonas V er din mann.

Sharon Jones And The Dap-Kings – “Retreat”

Sharon Jones og hennes fine Dap-Kings har turnert kloden rundt med sin vintage-lydende soul de siste årene, men akkurat da albumet Give The People What They Want skulle komme i august fikk Sharon konstantert kreft-sykdom. Turné og plateslipp ble utsatt, men etter operasjon er visstnok nå kroppen hennes i orden. Dermed lanseres endelig albumet i januar, og første og animerte video er allerede ute. Herlig!

Camera Obscura – “Troublemaker”

Skotske Camera Obscura perfeksjonerer ofte indiepopen, og selv om det nyeste albumet Desire Lines var en liten skuffelse er de i fint driv på “Troublemaker” som har fått en video som er en hyllest til uforståelige lavbudsjett-serier fra britisk tv på 80-tallet.

Cut Copy – «Free Your Mind»

De hyggelige folkene i Cut Copy har fått mange kvinners favoritt Alexander Skarsgård til å spille kultleder i deres nye video til «Free Your Mind». Virker som et greit liv det der å være leder av en kult. Denne kulten er litt som Datarock-fans, bare at de kler seg i blått og ikke rødt.

Sahg – “Slip Off The Edge Of The Universe”

Det meget gode metalbandet Sahg fra Bergen slipper snart sin nye plate Delusions Of Grandeur, og låten med den voldsomt Black Sabbath-aktige tittelen “Slip Off The Edge Of The Universe” har fått romfarts-video.

Lulu James – “Sweetest Thing”

Deilig soul fra engelske Lulu James levert til deg. Bonus: Se Lulu danse i mørket.

Pixies – “Andro Queen”

Et av tidenes aller ypperste band blir erstattet av tigere i sin nye video til sin litt smådaffe nye sang. Elsker dem for alltid uansett.

The Wombats – “Your Body Is A Weapon”

Det litt irriterende – men samtidig høyst fengende – bandet The Wombats serverer en av veldig mange animerte videoer denne uken. Ganske underholdende må jeg medgi.

Death By Unga Bunga – “Lesson Learned The Hard Way”

Retrorockerne i Death By Unga Bunga filmet slippefesten sin i Oslo da de nylig ga ut album. Det har det blitt en fin video av.

Exploding Head Syndrome – “Black Gold”

Exploding Head Syndrome har egentlig Geir Zahl fra Kaizers Orchestra  i rekkene, men han har tatt pause fra bandet frem til sommeren. Merkelig avgjørelse å da gi ut debutplate mens han hviler seg etter Kaizers-retretten, men so be it. Disciples Of Reason kommer i dag, og videoen til “Black Gold” har vært ute et par dager. Rocka hardcore fra Oslogryta.

Gesaffelstein – “Hate Or Glory”

Franske Gesaffelstein pøser ut skarp og tung elektronisk musikk over en stilig filmet mystisk historie om kriminalitet og gull. Det viser seg at å være dekket av gull er et bra sjekketriks, men et elendig gangsta-triks.