Videorama!

Gladvold, filmstjerner og finurlighet i ukens beste musikkvideoer. På rollelisten: Alicia Keys, Taylor Swift, Aerosmith, Gaslight Anthem, Nicki Minaj med flere.

Alicia Keys – “Girl On Fire”

I slutten av november slipper Alicia Keys ny plate som har fått navnet Girl On Fire. Nyeste video er til tittelkuttet og viser at Alicia ikke er redd for å gjøre husarbeid når det er bergensvær utenfor vinduet. Men siden hun er Alicia Keys rydder hun ikke opp sminkeløs i joggebukse. Å neida. Høye sko, neglelakk og trang kjole er foretrukket. Det viser seg også at Alicia kan trylle vekk rotet. Big up.

Aerosmith – “What Could Have Been Love”

Gode gamle Aerosmith gjør et slags comeback med albumet Music From Another Dimension om en drøy uke. Det blir første plate med nytt rocke-matriale siden Just Push Play i 2001 (blues-coverplaten Honkin’ On Bobo gjeder ikke..). ”What Could Have Been Love” er en typisk ballade fra Boston-bandet, og bør smelte et par hjerter der ute. Mykt og klissete, men jeg liker det. I videoen får vi se bandet i en mørk bar, og i sidehistorien driver en kar leting etter seg selv… Steven Tyler ser fremdeles ut som din oldemor, men underholder pikene i baren med sang og historier.

Taylor Swift – «Begin Again»

Taylor Swifts overgang fra køntrimarkedet til popen har blitt en formidabel suksess, og vår anmelder Jørgen Hegstad lot seg nylig rive delvis med. Albumet Red går mot å selge en million i sin første uke, og andre video fra platen handler om kjærlighet, da vettu. Fransk kjærlighet faktisk. For det er da selveste Eiffeltårnet man kan skimte i bakgrunnen der Taylor vandrer rundt og synger for seg selv, mens hun tenker på da hun traff en fransk kis på en kafé. Superkoz.

A-Laget – “Breiar Meg”

Den slicke gjengen i A-Laget gjør akkurat som tittelen indikerer i sin nye video. Breiale som alltid, selv om det samtidig er litt trangt om plassen foran kamera når Andrew Amorin fra John Olav Nilsen Og Gjengen filmer A-Laget med tørste venner. Noen søler til og med øl. Gangstas.

RZA med The Black Keys – “The Baddest Man Alive”

Rapperen RZA debuterer i disse dager som filmregissør med The Man With The Iron Fists, og på soundtracket finnes mye bra. I forrige ukes Videorama kunne du se Method Mans bidrag, og denne uken er det regissøren selv sin tur. Han har fått med seg rockerne i The Black Keys både på låt og i video. Av og til går det ikke an å være høflig og gi vekk den siste godbiten på tallerkenen. Det resulterer i mye gladvold mellom The Black Keys og RZA i denne fiffige videoen.

Action Bronson – ”The Symbol”

Litt mer gladvold blir det når rapperen Action Bronson tar loven i egne hender i videoen til ”The Symbol” fra hans kommende mixtape. Full kreditt for å se mer ut som en fribryter enn en rapper. Bra låt også. Alt stemmer.

The Weeknd – “Wicked Games”

Kanadiske The Weeknd har gjennom tre mixtapes bygget opp karrieren sin, og nå samler han det beste fra seg selv på albumet Trilogy som kommer midt i november. Nylig ble videoen til ”Wicked Games” postet, og selv om det ikke skjer så mye her, så får du jo se The Weeknd i diverse positurer og settinger.

Nicki Minaj – ”Come On A Cone”

Det føles som om Nicki Minaj er med i en musikkvideo hver eneste uke, men så er hun voldsomt poppis også da. Må jo holde medietrykket oppe. ”Come On A Cone” er ikke så stylet som videoene til Minaj pleier å være, og det er kanskje litt forfriskende?

Wild Nothing – ”Paradise”

Musikken til Wild Nothing er veldig 80-talls, og da passer det bra at videoen til ”Paradise” også ser litt 80-talls ut. Med kassett-walkman og det hele. Det handler om å reise. Til Niagara Falls, ser det ut som. I hovedrollen finner du Michelle Williams som har spilt i Brokeback Mountain og Dawson’s Creek.

Steve Aoki med Lil Jon og Chiddy Bang – ”Emergency”

Det går unna i denne blandingen av elektro og hiphop fra Steve Aoki. Ingen tvil om at det er en nødsituasjon ettersom ordet emergency visstnok blir sunget 41 ganger i låten. Aoki med venner trer inn i rollen som livreddere fra Crunk Response Unit kjørende i ambulanse og greier. De gjør folk friske og danseglade med et mystisk flytende stoff. Det er magisk det hele. Hva som er inni boksene og flaskene vet jeg ikke, men det er utvilsomt oppkvikkende saker.

Michael Jones – “A Pose Of Living”

Norske Michael Jones heller mer mot indiepreget enn han gjorde på sin forrige singel, og ”A Pose Of Living” fungerer fint både lydmessig og filmatisk. I videoen får du se en far og en sønn tevle i diverse øvelser i en gymsal. Det går hardt ut over far. Er det slik det skal bli? Det var som fanken… Eventuelt er det en herres kamp mot sitt indre barn. Hvem vet? Kunstens veier spriker i alle retninger.

Gaslight Anthem – ”Here Comes My Man”

Gaslight Anthem slipper nå en av de svakeste sangene fra sin Handwritten-plate som ny singel og video. Der musikken er sånn helt passe er videoen langt bedre. Elisha Cuthbert har det samme ansiktsuttrykket som hun hadde gjennom åtte sesonger av 24, men det funker fint når hun forsvinner inn i kinolerretet her. Woody Allen-messig.

Timbuktu & Damn – ”Stanna Kvar”

Har du lyst til å se Damn og Timbuktu spille og feste med sånn 70-talls filter på filmen? Da gjør du det. Låten er bedre enn videoen. Heldigvis. ”Stanna Kvar” er første singel fra det kommende albumet Full Ära som kommer i midten av november.

Sufjan Stevens – ”Mr. Frosty Man”

Vår venn Sufjan Stevens skal visstnok snart slippe en svær boks kalt Silver & Gold: Songs For Christmas Volumes 6-10 som da er julerelaterte sanger skrevet mellom 2006 og 2012. I den animerte videoen til ”Mr. Frosty Man” får du se både julenissen og snømannen Frosty, men det er saktens ikke bare hyggelig det som foregår…

Danny Brown – “Withit”

Ingen uke uten at noen har leiet inn en haug med strippere og satt kamera på rec. Denne uken er det rapperen Danny Brown som koser seg i selskap med dansende piker.

Nude Beach – “Some Kinda Love”

Ukens finurligste video leveres av Nude Beach som mens de spiller låten sin ”Some Kinda Love” også klarer å formidle en hel masse mer eller mindre interessante fakta om bandet via tekst i nedre billedkant. Moro. Bra låt også.

Machine Head – “Imperium”

Machine Head er et av metalens aller beste og mest populære band, og i november slipper de sitt andre livealbum som skal hete Machine Fucking Head Live. Låtene er tatt opp på Machine Heads turneer gjennom 2011, og første video er helt naturlig et liveklipp av låten ”Imperium”.

Paul Banks – ”Young Again”

Paul Banks synger til vanlig i Interpol, men lager også musikk på egenhånd. Sitt siste album Banks har han gitt ut under sitt eget navn, mens han tidligere har kalt seg selv Julian Plenti. I videoen til ”Young Again” er Banks tilbake på skolen i sin nåværende form, der han blir utsatt for vanlig ungdommelig trakassering fra elevene. Banks tar dog sin hevn mot slutten. Kanonball-style.

A Place To Bury Strangers – ”And I’m Up”

Klar for litt deilige skingrende gitarer? Har du indie-barten på? Og hatten? Da kjører vi New Yorkerne i A Place To Bury Strangers nye video. Her handler det om å sprenge leketøy i luften. Perfekt.

Sylver Tongue – “Something Big”

Charlotte Hatherley ble kjent da hun plutselig ble med i Ash, og har siden hun forlot bandet noen år etter spilt under eget navn. Blant annet klarte Hove-festivalen for noen år siden å booke henne inn uten å skrive om konserten på programmet. Dermed spilte Hatherley for et tomt amfi. Nå drar Charlotte Hatherley en Karin Park og returnerer som elektronika-artist under navnet Sylver Tongue. I likhet med Karin Park går den musikalske forvandlingen ganske så bra. Mye sci-fi i videoen. Du er advart.

Hoist – ”Splinters”

Jeg avslutter med en mystisk video fra Hoist som har medlemmer fra Trondheim og Oslo. Musikalsk ligger de definitivt i den mørke bakgaten bak leiligheten til Tom Waits, med en liten feel av ”Where The Wild Roses Grow”, og videoen er så mystisk at jeg ikke skjønner noenting. Men både musikk og video innehar definitive kvaliteter. Debutalbum kommer etter planen i januar.