Videorama!

Sterke kvinner, gode kvinner, kvinner med kniver. Ukens beste videoer er samlet – med Ellie Goulding, Kate Nash, Florence Welch og Nicki Minaj i front.

Kate Nash – “Death Proof”

Kate Nash er flink, altså. En av de aller beste. Låten ”Death Proof” er inspirert av Tarantino-filmen med samme navn, og er hentet fra epen som også heter Death Proof. Musikalsk er det mindre girlgroup-sound og mer mørk surf som gjelder denne gangen, og i videoen skjer det mystiske og blodige ting med Kate blant sirkusfolk. Sirkusfolk altså. Har sett på tv at de finner på mye rart…

Florence + The Machine – “Lover To Lover”

Florence + The Machine har fortjent fått massiv suksess med sin store pop, og hiten ”Lover To Lover” har faktisk fått en musikkvideo tidligere også. Men den nye versjonen er bedre. Det handler om oppbrudd, følelser, raseri, ild og vann. Forhold er så vanskelig, vettu. Litt usikker på om karakteren Florence Welch spiller i videoen faktisk overlever det hele. Det kan forresten bli en stund til neste video fra Florence + The Machine siden Florence herself nylig sa at hele prosjektet går mot ett års pause.

R.E.M. – ”Blue”

Høst overraskende dukket det opp en helt ny video fra nå nedlagte R.E.M. denne uken. Sangen ”Blue” er hentet fra det siste albumet R.E.M. ga ut som heter Collapse Into Now. Mange måneder etter utgivelsen kommer videoen som er laget av James Franco (Spiderman, James Dean), og som har levemennesket Lindsay Lohan og levebyen Los Angeles i hovedrollene. Låten ”Blue” er også et bevis på at R.E.M. ble litt vel sytete mot slutten av en lang og god karriere.

Gaslight Anthem – “National Anthem”

Gaslight Anthem er blant artistene som har engasjert seg mest i innsamlingsaksjoner etter orkanen Sandy traff hjemstaten deres New Jersey, og denne uken postet bandet en meget fin video med bilder fra orkanens herjinger over den svært vakre låten ”National Anthem” fra årets album Handwritten. Rørende minutter.

Nicki Minaj – “Freedom”

Vanligvis pleier det å være et inferno i farger, grimaser og halvnakenhet når Nicki Minaj leverer en av sine veldig mange videoer, men i ”Freedom” roer hun ned både tempo og virkemidler. I stedet får du se Nicki i dronning-positur, ved en havarert båt, på en trone, foran et svært kunstverk, og ikke minst får du nyte en stilig ørn. Forfriskende.

Ellie Goulding – “Figure 8”

Fine Ellie Goulding var på besøk hos Popsalongen på P3 denne uken for å spille og snakke litt, og leverte også en helt ny musikkvideo til sangen ”Figure 8” fra hennes siste album Hylcyon. Med solid drahjelp fra Monsta får hun til en poppete – men samtidig tung og elektronisk – låt som kan passe perfekt både på dansegulv og på radio. I videoen får fansen se masse til Ellie, og jeg tror det hele handler om kjærlighet.

Everything Everything – “Kemosabe”

Everything Everything er et engelsk indieband med en hel del elektroniske klipp-og-lim-effekter, og har blant annet spilt oppvarming på ni av de store Muse-konsertene i november. Everything Everything hopper av turneen før Muse dukker opp i Oslo (vinn billetter til den konserten her), men slapp denne uken video til den høyst fengende låten ”Kemosabe” som er hentet fra det kommende albumet Arc som slippes midt i januar. I videoen står bandet i en skinnende skog, og for de som liker barbrystede herredansere er det mye å hente her.

Gaslamp Killer – “Seven Years Of Bad Luck For Fun”

I kommentarfeltet til forrige ukes Videorama! ble det etterlyst mer elektronisk musikk, og er det noe vi hører på så er det klikkerne våre. Dermed byr jeg på Gaslamp Killers ganske ville ”Seven Years Of Bad Luck For Fun”. Villskapen finnes både i musikken og i videoen. Sjekk ut, og kanskje du oppdager noe helt nytt musikalsk. Flyselskapene liker når du reiser elektronisk. Dette er en litt annen type elekronisk reise…

Young Buffalo – ”Upstairs”

På min vandring gjennom ukens videoer finner jeg alltid noe nytt til meg selv også. Denne uken var det duoen Young Buffalo fra USA som fikk hjertet til å banke litt fortere. Litt poppete afro-beat blandet med masse gitarer høres kanskje frastøtende ut, men det låter bra. I videoen til ”Upstairs” fra ep-en som også heter Young Buffalo følger vi en kvinne som går inn i forskjellige åpninger i huset sitt og ender opp helt andre steder. Irriterende når sånt skjer.

Travis Barker/Yelawolf/Tim Armstrong – “6 Feet Underground”

Travis Barker fra Blink 182 kan ikke helt bestemme seg for om han liker punk, rap eller reggae, så da blander han alt i en låt. Funker greit det, selv om jeg ikke helt tror at Travis henger på sånne skitne punk-steder som videoen viser. Mye tatoveringer her, og gjesting fra Yelawolf og Rancid-vokalist Tim Armstrong. Litt av en bande…

The Sword – “Veil Of Isis”

Årets beste rockealbum er laget av The Sword. Om du liker tunge riff er det bare å sjekke ut godsakene på Apocryphon med en eneste gang. Eventuelt kan du bare la deg henrive av musikken i åpningskuttet på platen ”Veil Of Isis”. Så. Enormt. Bra. Videoen er ikke så bra i all sin sci-fi-totalitet, men det velger jeg å overse.

BenZel/Jessie Ware – ”If You Love Me”

Den fine britiske artisten Jessie Ware har lenge vært en favoritt her på p3.no/musikk, og det låter også svært bra når hun låner stemmen sin til Osaka/New York-duoen BenZel. ”If I Love You” er en cover av rn’b-gruppen Brownstones mest kjente sang, og i videoen får du se en kvinne som bruker stengene i en t-banevogn til å åle seg i strippestil rundt. Ting skjer i storbyen.

Turbonegro – ”I Got A Knife”

Turbonegro kom tilbake med en meget god plate tidligere i år, og fortsetter fokuset på dongeri, magemål og generell seedyness i videoen til ”I Got A Knife” som er et av høydepunktene på albumet. Mye kniv, mange tøffe typer, mange kvinner som virker krevende. Tøffe ting.

Big Boi/Kelly Rowland – ”Mama Told Me”

Big Boi har med seg mange gjester på sitt siste album Vicious Lies And Dangerous Rumors, og en av gjestene får også skinne i hans nye video. Kelly Rowland får både synge og danse i denne fargerike videoen som i tillegg inneholder total fusion-bassing. Ikke helt sikker på om det er Kelly som er inni den sado-latex-drakten dog.

Robbie Williams – “Different”

Robbie Williams har klaget en hel del over salg i Norge, og at radioene i England ikke vil spille hans nye musikk på luften, men leverer en bra video til sin siste singel ”Different”. Robbie er både skuespiller og dirigent når orkesteret hans spiller musikken til stumfilmen der han er stjernen. Hele orkesteret består selvsagt av kvinner. Robbie tenker, skjønner du.

Grand Island – “Oh You Know Me Well”

Norske Grand Island ligner mer og mer på de gode gamle finnene i 22 Pistepirkko, og gir oss en helt ny video til sangen ”Oh You Know Me Well” fra den kommende platen Della Loved Steve. I videoen får du noen frekke filmtriks og en hel del norsk natur. De flyr og greier.

Villagers – ”Nothing Arrived”

Irske Villagers drar frem ukens beste video med “Nothing Arrived” som handler om den stille herren Terrence Bliss som lever et grått liv, men som plutselig får medgang. Bruker han medgangen? Blir livet bedre? Og hvorfor blir han ikke helt gal av at vokalisten i Villagers synger i øret hans hele tiden? Så mange spørsmål…

Verk – «Pes»

Bergen flommer over av spreke rappere for tiden. Mye har forandret seg siden Spetakkel omtrent var de eneste folk kjente til av bergensrappere. Verk har jobbet med hiphop-guru Tommy Tee på sin nye ep Milevis Så Nær som er ute nå, og disker også opp med gjesting fra Jonas V og Phil T. Rich på «Pes». Alle er med i videoen der det spankuleres en hel del i sentrumsgatene.

Bow To Each Other – ”Darling”

Mer norsk i annen sjanger. Bow To Each Other er Gunhild Kristoffersen og kanadiske Megan Kovacs som traff hverandre i Liverpool, men som laget Bow To Each Other da de flyttet hit. Musikalsk kan kanskje synthpop være treffende, men sjekk videoen til ”Darling” selv. Veldig lovende. Mer musikk av Bow To Each Other kan finnes via Nrk Urørt.

Marjit Vinjerui – ”Days”

Marjit Vinjerui føyer seg inn i en lang historisk rekke av poppete singer-songwriters fra Norge, og i videoen til ”Days” er det en hel masse hjerte og ganske mye smerte. Om jeg tolker riktig handler det hele om samlivsbrudd og tankevirksomhet i en tom leilighet. Fin tapet, forresten. Fun fact: Marjit Vinjerui er til vanlig landskapsarkitekt. Når hun ikke føler og tenker rent musikalsk da.