Videorama!

Taylor Swift, Rammstein, The Killers og Alicia Keys har laget noen av de beste musikkvideoene denne uken. Voksdukker, parykker, flammer og nakenhet er blant virkemidlene som skal underholde deg.

Taylor Swift – “I Knew You Were Trouble”

Taylor Swift fikk enorm suksess med sin siste plate Red da den kom i oktober. Fremdeles selger Swifts lekre pop bedre enn det meste annet innen musikken, og det hjelper sikkert litt ekstra med påkostede videoer. I ”I Knew You Were Trouble” våkner Taylor opp i noe som minner om et område som er utsatt for en katastrofe (eventuelt siste dag på Roskilde-festivalens campingområde), og minnes sin lovløse kjæreste i en heidundrende intro. Etter det serveres vi mye kjærlighet og kyss før alt blir sårt og trøblete for frøken Swift.

The Killers – “Here With Me”

The Killers ble plutselig veldig produktive på videofronten i desember. En meget bra video til ”Miss Atomic Bomb” kom for bare noen dager siden, og nå følger de opp med ”Here With Me” som er laget av selveste galskapsregissør Tim Burton. En million likes fra meg (om jeg hadde hatt Facebook-konto) for å dra frem 90-tallsikonet Winona Ryder. Synes du at voksdukker er litt skumle har du nok helt rett.

Rammstein – “Mein Herz Brennt”

Rammstein er kjent for sin gedigne metal og sine hysteriske videoer, men tonet alt veldig ned da de slapp en pianoversjon av ”Mein Herz Brennt” med en tilhørende rolig video for en uke siden. Videoen ble hentet fra dvd-en Videos 1995-2012, og nå følger Rammstein opp med den elektriske versjonen av ”Mein Herz Brennt” hentet fra samme utgivelse. Med en video som ikke er tonet ned i det hele tatt. Mareritt, blod, flammer, Rammstein.

Alicia Keys – ”Brand New Me”

Alicia Keys spiller piano og synger til seg selv i speilet i sin nye singel og video fra Girl On Fire. Hun er litt ute av seg, faktisk. Det kan være fordi Alicia er misfornøyd med at hun må skjule sin nye frisyre i halve videoen, men det ordner seg til slutt. Parykken må vike, og Alicia roer seg ned. Puh….

Big K.R.I.T. – ”Rich Dad Poor Dad”

Ofte er musikkvideoer bare sprøyt, men av og til syr artister sammen bilder som passer perfekt til både musikk og tekst, og lager dermed en ny etasje i kunsten sin. Big K.R.I.T.s ”Rich Dad Poor Dad” er en musikalsk fortelling om farens posisjon i oppveksten hans, og videoen er en helt strålende kompanjong til historien. Big K.R.I.T.S. egen far, som jo er senter i historien, dukker opp helt i slutten av videoen og det gjør alt perfekt. Godt å kjenne at man fremdeles kan bli rørt av musikkvideoer. ”Rich Dad Poor Dad” er hentet fra albumet Live From The Underground.

Green Day – “X-Kid”

Ukens kjedeligste musikkvideo er delt mellom denne fra Green Days ganske fine avslutning på albumtrilogien sin og Yo La Tengos ”Ohm”. Green Day har filmet en god gammeldags kassett (i noe som minner om Replacements ”Bastards Of Young»-video), mens Yo La Tengo plasserer et kamera foran et svært tre og lar det stå til. Samme tre skal også kunne finnes på Yo La Tengos kommende albumcover. Ikke veldig spennende noen av disse videoene, men musikken er heldigvis langt bedre.

Vinni – “Hvis Jeg Dør I Natt”

Vinni er full av anger og ettertenksomhet i låten ”Hvis Jeg Dør I Natt”. I videoen hiver Vinni sitt eget lik i sjøen. Mørkt.

She & Him – “Baby, It’s Cold Outside”

Bak navnet She & Him skjuler det seg to kjente personer. Zooey Descanel er en skuespiller du helt sikkert har sett i en av hennes mange gode filmroller (eller i den strålende tv-serien New Girl) og M. Ward er en kjent og kjær indiefisert musiker. She & Him ga i fjor ut julealbumet A Very She & Him Christmas, og for å holde den platen litt varm i år også detter det ned en animert video til deres versjon av klassiske ”Baby, It’s Cold Outside” akkurat i tide for juleshoppingen. Zooey har forresten nyss skilt seg fra en annen indiestjerne, Ben Gibbard fra Death Cab For Cutie. Ledig på markedet….

Chief Keef/FTR Drama – ”Go”

Chief Keef og FTR Drama er på lag i låten og videoen “Go” som mest sannsynlig dukker opp på sistnevntes mikstape Famous neste år. Sammen kjører de det vante rap-løpet med dop, strippere, penger og våpenpreik. Er man gangster så er man gangster, har jeg hørt.

Sweden – ”Christmas In My Bed”

Sweden fra Oslo ga tidligere i 2012 ut et av årets beste album med sin Under The Sycamore Tree. Sjekk for all del den platen om du liker indiepop av den gamle skolen. Julesangen ”Christmas In My Bed” er ikke med på albumet, men dukker opp i videoform nå med Ingeborg Selnes på gjestevokal. Sammen feirer de jul på bar.

Pusha T – “Blocka”

Pusha T er ene halvdelen av meget gode Clipse, men er også signet som soloartist av Kanye Wests GOOD Music. Både ny mikstape og debutalbum er ventet i 2013, og Pusha T fikk litt ekstra klikkhjelp på denne videoen da Rihanna valgte å twitre om den nylig. I ”Blocka” befinner vi oss i de dypeste gatene på Jamaica. Der er det både alvor og moro. Det betyr dans og skytevåpen i en heftig blanding.

Peaking Lights – “Beautiful Dub”

Hvis jeg skal prøve å plassere Peaking Lights er indiedub et passende sammensatt ord å bruke. Ekteparet Aaron Coyes og Indra Dunis fikk en femmer av vår anmelder Kim Klev for sitt album Lucifer, og nå dukker de samme sangene opp på remiksplaten Lucifer In Dub. Altså enda mer dub. Dobbeldub? Søvndyssende for noen. Perfeksjonisme for andre. Videoen fungerer på samme måte.

Ping – ”Motorik”

Ping kommer fra Oslo og har så  langt sluppet fire album godt under min radar. På tide med en service på radaren kanskje? Siste plate ut var The Hurricane Spoof i mai, og nå oppdager jeg endelig Ping med videoen til ”Motorik”. En god galskapsreise rent visuelt, og en svært inspirerende låt rent musikalsk. Advarsel om kvinnebryst leveres.

Doggerland – “Dog”

Det er svart, industrielt og angstfylt når norske Doggerland slipper sin debutvideo. Medlemmene i Doggerland er de samme som utgjør bandet Paranoid James, men her kjører de en litt mer rufsete lyd. ”Dog” kommer på ep-en No Mind Of It’s Own i januar, og bandnavnet har de lånt fra et landområde som forsvant i havet mellom Europa og England for veldig mange år siden. Fakta-o-rama ferdig. Kjør video.

Deez Nuts “Band Of Brothers”

Australske Deez Nuts har skapt seg et navn via solid turnering de siste årene, og mye tyder på et ørlite gjennombrudd med neste album Bout It som skal komme i april. Deez Nuts spiller en blanding av hardcore og punk som kan passe for fans av Gallows og Architects, og med seg her har de glade guttene nettopp Sam Carter fra Architects på gjestevokal. I videoen får du synging og festing. De er fra Australia, vettu. Festlig folkeslag.

Major Lazer ft. Flux Pavillion – “Jah No Partial”

Major Lazer er produsenten Diplo med venner, og sammen forener de reggae og tung elektronisk dansemusikk på en slik måte at publikum tar fullstending av. Hvertfall ser det slik ut i videoen til ”Jah No Partial” som er filmet på diverse festivaler i sommer. Fascinerende.

Bat For Lashes – “A Wall”

Det handler om kjærlighet mellom to merkverdige mennesker i Bat For Lashes nye video ”A Wall”. Klaustrofobiske festligheter får du også. Godt Bat For Lashes lager nydelig musikk, for videoen er ikke mye å skryte av.

Alice In Chains – “Hollow”

Alice In Chains returnerer endelig med ny musikk etter at comebacket med Black Gives Way To Blue ble en suksess i 2009. Fremdeles med William DuVall på vokal, og fremdeles tunge og seige i stilen. ”Hollow” er første låt ut fra en kommende plate, og videoen er satt sammen av bilder fansen har postet på Instagram. Moderne og fint.

Denne uken har vi også hatt premierer på musikkvideoer fra Heyerdahl, Nico D, Yoga Fire og Haust. Sjekk alle videoene vi har premiert her.