Videorama!

Store navn og fiffige nykommere figurerer blant ukens beste musikkvideoer – med Depeche Mode, Soundgarden og Tame Impala først i rekken.

Depeche Mode – “Heaven”

Første video fra Depeche Modes kommende plate Delta Machine kom i natt, og viser bandet i en svær kirke der de blir forstyrret av voldsomme lydeffekter og scifi-stemning. Meget passende til den svære popen Depeche Mode presenterer i selve låten. Delta Machine kommer i mars, og en hel verden av gamle synthere grugleder seg.

Soundgarden – “By Crooked Steps”

Det handler om den evige kampen mellom elektronika og rock i den nye videoen til de revitaliserte grungeheltene i Soundgarden. Skal folk danse eller skal de rocke? Bland inn en forsmådd dj, politi og litt trege kjøretøy, så har du handlingen i denne kortfilmen som er produsert av selveste Dave Grohl, og som har Deadmau5 i en liten rolle som politimann. Soundgardens tilbakekomst på albumfronten kom i fjor, het King Animal, og var ganske så god i følge min anmeldelse.

Bob Mould – ”Star Machine”

Rockelegenden Bob Mould ble først kjent med Hüsker Dü, så med Sugar, og så med seg selv. Siste album kom i fjor og heter Star Machine, og til tittelkuttet har Mould laget ukens morsomste og mest finurlige video. De tre bandmedlemmene har besluttet å arrangere en ”ta med ungene på jobb”-dag, men det hele får tar en trist vending når det viser seg at den ene i bandet er midt inne i en skilsmisse. Litt morsomheter rundt Bob Moulds legning presser de også inn. God låt, god video, god stemning. Ingenting å tvile på.

Tame Impala – “Mind Mischief”

2012-favorittene Tame Impala fokuserer i sin “Mind Mischief”-video på den enorme kåtskapen enhver gutt holder på å eksplodere av i de gyldne tenårene. Her blandes også en forførende lærerinne inn i det hele. Du kan jo tenke deg resultatet. Eller kan du det? Se opp for en tegneserieoverraskelse…

Zawadi – “Back Against The Wall”

Oslotypen Zawadi blander reggae, grime, elektronika, rap og alskens annet på første smakebit fra debutalbumet som kommer snart. Og miksen funker. ”Back Against The Wall” er skapt for dansegulvet, og du får da også en hel del vrikking av stumper og overkropper i videoen. Dans på lokalet. Har ikke turt å høre etter teksten dog.

Cables – “You Said It Was Me”

De norske rockerne i Cables lar tre unge piker stjele, feste og le seg gjennom en dag i storbyen i videoen til ”You Said It Was Me”. Resultatet har blitt ganske så bra, men jeg håper at de ryddet opp etter all flaskeknusingen. Ungdommen nu til dags.

Grizzly Bear – “Gun-Shy”

Jeg forstår ikke alltid musikken Grizzly Bear lager, og jeg forstår hvertfall ingenting av videoen til “Gun-Shy”. Det handler om kropp og natur. Det er alt jeg kan fortelle. Bandet selv mener at videoen handler om å dra ut kreativitet av kroppene sine. I stedet kunne de vel dratt en god video ut av budsjettet sitt.

Chad Valley/Twin Shadow – “I Owe You This”

Britiske Chad Valley ble først godt rost av både Guardian og Pitchfork, og har nå fått med seg populære Twin Shadow på låten ”I Owe You This” med påfølgende video som viser en gjeng ungdommer som bryter seg inn i en bowlinghall. Slikt blir det fest av, og selv om innbrudd som kjent er lovbrudd veier kulheten av bowling opp det kriminelle i det hele. Se opp for konserter av Chad Valley både i Bergen og i Oslo i løpet av februar. Mykt og fint.

Syron – “Here”

Dette er det jeg vet om Syron, og det er ikke stort: Hun kommer fra London, og hun har laget en svært god tredjesingel i ”Here”. Som jeg skrev, ikke stort med kunnskap. Men skit på det. Hør låten og nyt Syrons festfulle liv i London. Er det noe som heter klubbpop? I så fall er dette klubbpop. Ny sjanger der altså.

http://youtu.be/fRiugMwkWDI

Sean Falyon/Ina Williams – “Follow The Beat”

Romanti-rap! Bra med litt kjærlighet og romanse i den knalltøffe rap-en også. Det har en tendens til å være mye gangsta og lite følelser der i sjangergården. Men Sean Falyon er en følelsesklump av rang i videoen til ”Follow The Beat”, og det føles forfriskende og fint nå som helgen er i emning. Litt usikker på om skjeggete Sean hadde fått seg en så pen pike i virkeligheten, men hva vet jeg om kvinners smak i Amerikaland?

While You Slept – “Havoc”

Norske While You Slept lager dramatisk og svevende rock, og da passer det bra med litt sveving i den fine videoen til ”Havoc” også. Mye hopping og konfetti i sakte film her, og det hele passer meget bra til det musikalske uttrykket. ”Havoc” er hentet fra While You Slepts debutalbum Push/Pull som kom for noen dager siden.

Kool A.D. – “Eroika”

Kool A.D. var tidligere medlem av Das Racist, men konsentrerer seg nå om solokarrieren med sitt kommende album 19. ”Eroika” er en ganske treig rap-affære der videoen viser Kool A.D. foran en storskjerm full av kjendiser mens Kool namedropper Bieber, Madonna og Beach Boys i låten. Storskjermen står midt blant festdeltakere som ruser seg til de blir pling i bollen. Sånn går dagene i USA, vet du.

Ra Ra Riot – “Beta Love”

New Yorks Ra Ra Riot har gjort det enkelt i sin nye video. Låten de har laget er dansbar og fjong og har beta i tittelen. Hvorfor ikke da finne noen gamle opptak av dansende mennesker fra et tv-show fra 80-tallet som sikkert opprinnelig ble tapet på Betamax? Enorm stil på de dansende 80-tallshipsterne gjør at videoen er svært trivelig.

How To Destroy Angels – “How Long?”

Trent Reznors konsentrerer seg akkurat nå mest om prosjektet han har sammen med sin kone Mariqueen Mandig (storslått navn), og sammen skal de under navnet How To Destroy Angels snart gi ut platen Welcome Oblivion. Første singel derfra lover bra med småkald elektronisk musikk som ikke er for spiss. Videoen er derimot så mørk og kald at det er som om noen skrudde ned temperaturen på kontoret noen hakk. Vi er dypt inne i et fremtidslandskap etter at noe lite hyggelig har skjedd verdenssamfunnet, og det hele handler om overlevelse og kjærlighet. Som det jo alltid gjør.

Black Boots – “Flash Of Light”

Black Boots fra Las Vegas blander stor og tung elektronisk dansemusikk med poppete vokal, og treffer ganske bra med sin ”Flash Of Light” Med på lasset kommer en god video der noen forsøker å slette minnene til befolkningen. Teknologigalskap.

Chrome Canyon – ”Generations”

«GEnerations» er filmatisk og elektronisk musikk laget av Chrome Canyon satt til meget flotte bilder av drama på hotellrom. Enormt drama. Og dans. Foruten den unødige tømming av dyre dråper på gulvet er alt i denne videoen meget medrivende.

http://youtu.be/pgNWTn1qBMY

The Holy Tongue – ”NUNS”

The Holy Tongue er nordmenn som er inspirert av psykedelia, og som derfor har laget en voldsomt psykedelisk video filmet på mystiske og svært fargerike steder i USA. Så. Mye. Farger. Bra på en veldig forvirrende måte. Og da tenker jeg både på musikken og videoen.

http://youtu.be/bhnsVo8zRRE

Love & Fist – ”My Hometown”

Love & Fist er ikke mye kjent i Norge, men når Lydverket-general Ruben Gran anbefaler noe er det bare å lytte. Love & Fist er utfra det jeg kan google meg frem til en duo fra Østerrike, og i sin nye video til ”My Hometown” cruiser de rundt på BMX-sykler i en liten by. Koselig stemning. Litt usikker på kronen han ene har på. Ser ikke bra ut. Men det låter bra, så det får gå.