– Det ødela meg nesten

Hove-aktuelle CeeLo Green sier han har vokst musikalsk på voldtektsanklagene.

Onsdag kveld spiller CeeLo Green på Hovefestivalens største scene. 39-åringen er kjent for låtene «Fuck You» og «Crazy», og har også vært dommer i amerikanske The Voice. I høst gjør han comeback med sin tidligere gruppe, sørstatsrapperne i Goodie Mob, som ga ut flere anerkjente album på 90-tallet. Han jobber også med nytt soloalbum og nok en utgivelse sammen med Danger Mouse som Gnarls Barkley. I fjor ble det kjent at artisten har blitt anmeldt for å ha dopet ned og utnyttet en kvinne seksuelt, hvilket han selv har tilbakevist ved flere anledninger.

Også når P3 møter han på Hovefestivalen, bedyrer han sin uskyld, og mener at han aldri ville «gjort noe som kunne såret noen». Når temaet tas opp mot slutten av intervjuet sier han også at anklagene har gjort at han har lært mer om både seg selv og andre.

Les: Alt fra Hove!

– Jeg ville aldri ha gjort noe sånt, og hele saken har vært en stor påkjenning som jeg har kommet sterkere ut av. Det har ikke påvirket musikken min direkte, men jeg kommer til å være ekstra skjerpet og fokusert på å lage musikk som viser at jeg fortjener statusen jeg har bygget gjennom nesten tjue år som artist, sier han. 

Han lar seg også irritere over spørsmålet.

– Folk henger seg opp i det negative som dukker opp når de gjør research, og ikke noe av alt det positive jeg har sagt og gjort opp gjennom karrieren min.

– Alderen gjør oss klokere

P3 får 15 minutter med artisten før han spiller på Hovescenen. Stjernen og crewet er en god del forsinket med speedbåten som frakter dem fra Arendal til festivalen på Tromøya, men er i strålende humør når de ankommer.

Les anmeldelse av CeeLo Greens konsert på Hove (5).

– Vi ble stoppet av politiet. Vi hadde ikke innvandringspapirene i orden, sier han.

Green turnerer i sommer i Europa som soloartist, men fra august er det comebacket med Goodie Mob som er i fokus. Albumet Age Against The Machine slippes 27. august, og er det første albumet med de fire originalmedlemmene av Goodie Mob siden 1999.

Progressivt uttrykk

Hittil er kun en låt, «Special Education», sluppet.

– Hvordan vil du beskrive Goodie Mobs kommende album?

– «Special Education» er ganske betegnende for hele albumet. Vi dyrker det klassiske sørstatsuttrykket, men forsøker også å være progressive og fremtidsrettede i uttrykket. Det har vært viktig for oss å lage noe som kan være nyskapende. Det føles bra og riktig å jobbe sammen igjen, og vi fire samarbeider bra. Vi har blitt eldre og klokere, og tillater alle sinnstemninger og følelser i musikken, sier han.

– Janelle Monáe bidrar på singelen. Hvordan var det å jobbe med henne?

– Hun er en del av den utvidede familien vår. Janelle er et stort talent, tar ting kjapt og er utrolig profesjonell.

– Er albumtittelen kun et ordspill på Rage against the machine, eller ligger det en annen mening bak?

– Det er definitivt et ordspill, men også et uttrykk for at vi alle fire har blitt eldre og klokere. Det det tidligere var rage (aggresjon) som var retningsgivende for musikken vår, er det nå age (alder).

– På albumcoveret representer dere fire de fire elementene. Hva ligger bak?

– Det er et uttrykk for at det føles naturlig for oss fire å jobbe sammen igjen, og at vi gjør det som føles naturlig for oss og har frie tøyler i musikken. Vi har ikke latt oss styre av forventninger fra andre.

Cee-Lo Green på Hovefestivalen 2013. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.
Cee-Lo Green på Hovefestivalen 2013. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

Vil gi kvinner anerkjennelse

– Du jobber også med ditt femte soloalbum. Hva kan vi forvente?

– Albumet har foreløpig tittelen Girl Power. Det handler ikke om å støte noen, det er et uttrykk for at jeg mener kvinner fortjener min oppmerksomhet og anerkjennelse. Albumet har også en rock&roll-holdning; det er lidenskapelig og i øyeblikket, og jeg etterstreber å høres alt annet enn passiv ut.

Lover nytt Gnarls Barkley-materiale

I 2002 gikk «Crazy» sin seiersgang på radio og hitlister. Låten var en enorm suksess for Gnarls Barkley, som er CeeLo Greens samarbeid med produsenten Danger Mouse. De har gitt ut to album sammen, og det har lenge vært snakket om et tredje.

– Vi har tre låter klare nå, og jeg synes det er en god start. Danger Mouse er en travel mann. Han produserer for tiden U2s nye album, i tillegg til å ha et nytt album på gang med Broken Bells. Vi håper å lansere noe nytt sammen i løpet av året, kanskje i en av The Voice-sendingene. Men ingenting er sikkert – det skal klaffe for mange involverte og vanskelig å få til.

– Du er en travel mann. Hvordan klarer du å balansere alle prosjektene?

– Det er dette jeg gjør. Det handler om å uttrykke seg. Jeg tenker på musikk hele tiden, også mens vi sitter her. Jeg gleder meg til å la folk her høre meg spille, til å gi dem en forhåpentligvis god musikkopplevelse, og til å slippe ny musikk jeg håper kan flytte grenser og være noe folk setter pris på.

Les: Alt fra Hove 2013