– Vond, retro-futuristisk kjærlighetsballade

Vår «Best akkurat nå»-liste er oppdatert med fem låter! Sjekk ut ny musikk fra blant annet Britz, Mas og Whammyboy.

29 Melly – «Produksjonsmidler»

Rapperen og produsenten 29 Melly leker seg med marxistisk teori over sommerens kanskje morsomste beat. 26 år gamle Martin Løken Jørgensen fra Jessheim leverer kort og godt på sin første singel på norsk som han lastet opp på «Urørt». En god rap trenger ikke å handle om stort mer enn hva man fronter, hva man liker, eller i dette tilfellet hva man står for.

Med sine treffende selvheftende linjer fanger rapperen både produksjonsmidlene og oppmerksomheten til lytteren. Låta befinner seg i bobletyggistrapens landskap hvor vi også finner navn som Cezinando og B-Boy Myhre. På oppfordring fra 29 Melly bør du komme deg over den beefen du har med din egen dørkarm og dra ut og danse til denne låta.

Are Kjelsberg Skauby
Journalist i «Urørt»

Britz – «Det går bra»

Rapperen Britz fortsetter med sin viktige samfunnsrolle, og bidrar med nok en låt om psykisk helse. For en som er opptatt av psykisk helse i minoritetsmiljøet i Norge, treffer denne sangen midt i hjerterota. Britz snakker spesielt til gutta med ord som kan bety mye for noen som trenger det akkurat nå: «Brother, det går bra. Jeg sverger det går bra.»

Sammen med deilige beats får denne sangen tankene til å svirre. Er det noen man kjenner som kanskje har det vanskelig i stillhet? Britz har tidligere åpnet opp om sin egen psykiske helse i låten «Som før».

«Det går bra» er en låt som kan bidra til at selv de tøffeste gutta tar tak i kompisen sin og spør «Går det bra?» Artisten fra Haugenstua har evne til å lage tekster som virkelig treffer. Han har også valgt å bruke sangstemmen sin mer i denne låta, som får den til å skille seg ut fra flere av hans tidligere låter i rap-sjangeren.

Ingrid Ciakudia
Journalist

Whammyboy – «Like We Used to»

Whammyboys låter minner alltid mye om Tame Impala, men det er innafor. Én ting er at vokal- og produksjonsstilen likner, men 23-åringen fra Moss klarer på spor som «Like we used to» å skape like fengende melodier også. Dét er sjeldent.

Det har kommet og gått mange Tame Impala-inspirerte, norske artister gjennom årene. Men merkelappen har gjerne vært forbeholdt floraen av gitarspillende, flerhodete, psykedeliske rockeband inspirerte av «Lonerism» (2012).

Musikken til Whammyboy likner isteden på «The Slow Rush» (2020). Én fyr, alene, som låter som et helt band – fortapt foran PC-en i stabling av lag på lag med intrikat og discodansbar synthrockproduksjon oppå triste tekster. I den forlengelse er det også på sin plass å sammenlikne Whammyboys nydelige «Like We Used to» med Bee Gees. Dette er en klassisk, vond kjærlighetsballade i retro-futuristisk innpakning.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Flop Machine – «Jukebox»

Det aller beste ved å vere musikkelskar, er kjensla av å snuble over noko ein ikkje har høyrt før. Ikkje så mykje vitast om bergensbandet Flop Machine, men angiveleg starta det heile med at to medlem fann ein elgitar med innebygd trommemaskin. Dei henta inn folk til å spele synth og bass, og vipps, var bandet som slapp singelen «Jukebox» komplett.

Så var det å plassere musikken då.

Skitten garagerock møter soundtracket til «Mega Man»-spillene? Gir det meining? Death by Unga Bunga i ei bizarro rave-utgåve? Bedroom pop med altfor mykje sjølvtillit på eit alvorleg testosteronfylt karatenachspiel? Nei?

Eg gir opp før forslaga går heilt av hengslene. Kanskje er det ikkje alltid så viktig å kategorisere. Det som er sikkert, er at «Jukebox» er noko av det mest energiske, ukonvensjonelle og ikkje minst catchy eg har høyrt så langt i år.

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Mas – «Iskald»

Den norsk-persiske pop- og r&b-artisten Mas er ute med ny låt. «Iskald» er en del av et EP-prosjekt sammen med 3tos og Blämst, som heter «PLUSS//MINUS». Selv oppgir han at den handler om å ta ting for gitt – og å ikke være klar over hva du faktisk har før du mister det.

«Iskald» skiller seg ut i forhold til tidligere utgivelser fra Mas, som har vært preget av et tyngre og mer urbant lydbilde. Singelen som slippes i dag er en stemningsfull og ganske nedpå låt, drevet av fengende gitar og hook.

Såpass fengende at dette fort kan ende opp som en sterk allsang-låt på sene sommerkvelder.

Krister Namphathai Larsen
Musikkansvarlig i NRK P3