«Petter» sitt nakenbilde ble delt – fikk beskjed om å riste det av seg

Da «Petter»s nakenbilde ble sendt rundt i eksens venninnekrets, ville ingen ta ham på alvor. Her er Nudes-historiene fra virkeligheten.

Da «Petter» forelsket seg i ei jente på videregående, trodde han at nakenbildet hun ba om ville føre dem tettere sammen. Isteden opplevde han at kontakten døde ut, og at forelskelsen tok slutt.

Ikke lang tid etter fikk han imidlertid vite at nakenbildet han hadde tatt av seg selv, hadde blitt sendt rundt i venninnegjengen til jenta.

Historiene i denne artikkelen er sendt inn til P3 i forbindelse med dramaserien Nudes. Personene som forteller er ekte, og historiene er deres. P3 kjenner deres identitet, men vi har valgt å anonymisere dem.

– Det gikk innpå meg

«Petter» er en av mange som har skrevet til P3 om sine erfaringer rundt deling av nakenbilder. Noen er gode, andre er dårlige.

Som gutt opplevde «Petter» at de rundt ham mente dette var noe han burde tåle, at nakenbildet av ham ble vist rundt til folk det ikke var ment for.

– Til å begynne med tenkte jeg at det beste bare var å glemme hele episoden, men etterhvert som jeg stadig ble påminnet om dette, merket jeg at det gikk innpå meg.

«Petter» bestemte seg for å konfrontere jenta med det hun hadde gjort. Hun på sin side hadde trodd at han ikke ville se så alvorlig på det, og at det ikke var noen «big deal».

– Jeg følte at andre jeg snakket med heller ikke tok meg helt på alvor, og at de mente at jeg som en ressurssterk gutt burde kunne riste sånt av meg. På bakgrunn av dette valgte jeg å ikke ta det videre med foreldre eller andre myndighetspersoner, og har i ettertid ikke snakket med noen om dette.

«Blow job» på rundgang

«Petter» er ikke alene om å måtte forsvare sine følelser. Ei jente, vi kaller henne «Lise», skriver om den gangen en video av henne ble sendt rundt, uten at hun visste om det.

– Det var jo ikke så farlig, sa de til meg, du hadde jo klær på?!

Hennes historie starter i det hun selv beskriver som trygge omgivelser, i et seksuelt forhold med en gutt som hun kjente godt.

Hun forteller at han en dag likevel misbrukte tilliten hennes ved å filme en seksuell handling uten at hun hadde samtykket til det.

– Jeg husker at jeg trodde han tok opp mobilen, og jeg spurte ham faktisk om han tok bilde, men svaret hans var nei.

En intim og privat «blow job» ble kort tid etter allemannseie fordi gutten sendte video av det hele til flere av kompisene sine.

RYKTENE GIKK PÅ SKOLEN: «Lise» greide ikke gå på skolen etter at en video med seksuelt innhold av henne ble delt. Illustrasjon: Marco Vaglieri/NRK

Gikk til politiet

«Lise», som var 16 år da dette skjedde, fikk vite om videoen gjennom rykter på skolen – og fordi hun fortsatt hadde hendelsen friskt i minnet, skjønte hun at ryktene måtte stemme.

Det ble starten på ei tid med skulking fra skolen og hemmelighold fra foreldrene om hva som foregikk.

– Men etter en liten periode klarte jeg ikke lenger å skjule for mine foreldre at jeg skulket. Jeg ba mamma sette seg ned, fortalte henne at en video var blitt spredd, hva den viste og at jeg måtte ha hjelp til å gå til politiet med saken.

Konfrontert av politiet, innrømte gutten at han hadde filmet og sendt videoen til flere av kompisene sine på Snapchat. Straffen var samfunnstjeneste og bot, og jenta håpet at dette kunne bety slutten på nedverdigelsene.

– Det må være lov til å reagere på sin måte

Spørsmålene om hva som hadde skjedd tok imidlertid ikke slutt, og jenta opplevde at folk fortsatte å snakke, selv om hun ønsket å gå videre.

– Jeg blir fortsatt sjokkert over hvordan enkelte mennesker kunne tro at dette var noe jeg ville snakke om …

Jenta forteller at hun fikk god hjelp fra en psykolog som hjalp henne med å forberede henne til eventuelle spørsmål som måtte komme fra venner og andre. Psykologen hjalp henne også med å bearbeide det som hadde skjedd, og til å se fremover.

Hun sier nå at hun har kommet seg gjennom opplevelsen og lært av hendelsen, til og med vokst som person.

«Lise»s ønske er at alle skal bli mer bevisste hvordan man som utenforstående part skal oppføre seg når noe slikt skjer.

– Det er ikke alltid selve hendelsen som er det tyngste å bære, men alt i etterkant. Mennesker er forskjellige, men man må likevel respektere hverandre og ha forståelse for at folk vil reagere på sin måte, og at det er lov.

– Unge dømmer hverandre

En som har snakket med mange unge om nakenbilder, er prosjektleder i Redd Barna, Silje Berggrav, som også har skrevet rapporten «Hvis du liker meg må du dele et bilde».

Hun forteller at mange nettopp opplever andre som veldig fordømmende når bilder kommer på avveier, selv nære venner.

– Man kan oppleve at de nærmeste vennene trekker seg unna og ikke vil være en del av det.

Ifølge henne forteller flere unge at de gjerne skulle sett at man greide å være bedre støttespillere for hverandre, istedenfor å trekke seg unna.

Rådet er likevel å snakke med noen man stoler på, hvis man brenner inne med mye skam og skyldfølelse.

– Hvis man snakker med én venn og føler man ikke blir hørt, forsøk en annen venn.

Berggrav sier at det også er viktig å fortelle om det som har skjedd til foreldre eller andre voksne man stoler på. Sammen kan dere finne ut av om saken bør anmeldes, eller om det finnes andre løsninger.

– Og ikke tenk at du er alene om dette. Hundretusener har fått nakenbilder delt på nettet. Det kan være mye hjelp i å tenke på at det ikke er din skyld, at du ikke er alene og at dette ikke skal definere deg som person.

FILMET I FYLLA: Da noen filmet «Embla» uten samtykke med klærne på, føltes det som et større overtramp enn nakenbildene hun selv deler. Illustrasjon: Marco Vaglieri/NRK

– Jeg var fullt påkledd, men følte meg utnyttet

«Embla» forteller, som «Lise», at også hun har hatt opplevelser med bildedeling hvor hun har hatt klærne på, som har føltes verre, enn det hun har delt av sin nakne kropp.

– Det var en video noen gutter i russetiden tok. Jeg var fullt påkledd, men sitter mellom to gutter i bilen deres.

Med et bein overskrevs i hvert deres fang, kan man se guttene som stirrer sensuelt på jenta i russedressen, og som klår, utenpå klærne hennes.

– Jeg var fullt påkledd, men likevel føler jeg at noen utnyttet meg da jeg var full. Videoen fremstiller virkeligheten verre enn den egentlig var, for min del.

– Fint og spennende om begge ønsker det

– Jeg er nemlig en av dem som mottar og deler «nudes», frivillig og ønskelig, legger hun til.

For «Embla» er nakenbilder en naturlig del av en seksuell opplevelse, noe som skaper opphisselse og en pirrende stemning mellom dem som utveksler bildene og videoene.

Det er nok noe i oppmerksomheten man får av den man sender til, tror hun.

– Når de liker det de ser, og skriver hva de gjerne skulle ha gjort med deg. Også når jeg får tilsendt «nudes» tilbake så føler jeg meg kanskje litt spesiell, fordi noen ønsker å vise meg hva de vil at jeg skal få oppleve.

For «Embla» er det å sende nakenbilder fint og spennende dersom begge parter ønsker det.

– Jeg skulle ønske at det ikke ble sett så hardt ned på som det nå virker som det gjør. Jeg burde ikke skamme meg, og det burde heller ikke så mange andre.

Hun legger til at hun har vært heldig som ikke har hatt negative opplevelser.

– Jeg har aldri fått nakenbildene sendt rundt, noe jeg er evig takknemlig for.

«HUN LØSE»: «Nima» gikk fra å være «den kjedelige» til «hun løse» etter å ha delt nakenbilder. Illustrasjon: Marco Vaglieri/NRK

Fra «hun kjedelige» til «hun løse»

Ei som har skrevet inn til P3 har signert bekjennelsen som «hun kjedelige». P3 har valgt å kalle henne «Nima».

Det er lett å henge seg opp i negative bemerkninger fra andre, og etter at noen på ungdomsskolen kalte «Nima» for «hun kjedelige», ja, så følte hun at det var akkurat det hun var.

– Jeg bestemte meg derfor for at jeg skulle slutte å være «kjedelig» og begynte å drikke alkohol, kline med fremmede og sende «nudes».

Selv mener «Nima» at hun ikke ble pressa av enkeltpersoner, men av forventningene til samfunnet om at hun skulle være annerledes.

Et av nakenbildene hun tok av seg selv ble sendt til en hun såvidt kjente, som bodde et annet sted.

– Da jeg noen måneder senere besøkte dette stedet fikk jeg se at mange personer hadde bildet av meg på telefonen sin. Tilbakemeldingene var ikke positive. Nå hadde jeg gått fra å være «hun kjedelige» til å bli «hun løse», skriver «Nima».

Hun forteller at hun skammer seg over valg hun har gjort, og kjenner på en følelse av at hun kan bli avslørt når som helst.

– Jeg tør ikke velge et yrke der man kan risikere å bli kjent, for jeg er klar over at mennesker muligens sitter på bilder de kan bruke imot meg.

NAKENBILDENE BLE LAGT UT PÅ GAMINGSIDE: Det var en i klassen til «Vivian» som varslet om at nakenbildene hun hadde tatt av seg selv var blitt delt sammen med fullt navn på en gamingside. Illustrasjon: Marco Vaglieri/NRK

– Følte meg sårbar og brukt

– Jeg sendte en del nakenbilder til noen gutter jeg møtte på Chatroulette (nettside som kobler brukere via web-kamera, journ.anm.), forteller en annen jente, som i dag er blitt 21 år gammel. P3 har gitt henne navnet «Vivian».

– Skikkelig dumt, legger hun til.

Det ble tatt skjermdumper av bildene, og de ble sendt rundt i hele guttegjengen før en eller flere av dem bestemte seg for å samle dem i en stor kollasj.

– Bildene ble koblet til navnet mitt og profilen min på Facebook, og det hele ble lagt ut på en gamingside. Det var en i klassen min som til slutt varsla meg, forteller«Vivian».

Jenta, som da var midt i tenårene, forsøkte å kontakte nettsiden for å få det sletta, men før hun visste ordet av det hadde hele den lille bygda hun kommer fra sett bildene.

– Jeg følte meg ekstremt sårbar og brukt, gråt masse og ville ikke gå på skolen.

«Vivian» forsøkte å kontakte guttene hun hadde sendt bildene til, men alle nektet for å ha lagt det ut. Hun bestemte seg også for å unngå politianmeldelse, fordi hun kjente at en fortsettelse av saken bare ville gjøre vondt verre.

– Jeg fant etter hvert ut at jeg bare måtte stå i dritten og gi faen. Bildene ligger nok fortsatt dypt ute på nettet et sted, men det plager meg ikke den dag i dag, heldigvis!

Tatt ut av kontekst

Selv om man deler med noen man stoler på, føler avsenderen ofte skyld når bilder kommer på avveier, forteller Berggrav i Redd Barna.

Men skylden og ansvaret ligger hos den som videresendte bildet uten samtykke, for man deler jo som regel bilder i en kontekst hvor man stoler på at det ikke deles videre, legger hun til.

– De som ser et nakenbilde eller seksualisert bilde tatt helt ut av kontekst, reflekterer som regel ikke over at dette er sendt noen i en helt annen sammenheng. Det er litt som at det er naturlig og trygt å gå med bikini på stranda, men man ville aldri gjort det på et kjøpesenter. Et bilde som opprinnelig er delt mellom to som er kjærester, oppfattes på en helt annen måte når det spres til alle på skolen.

Voksne og unge som har pekefingeren ute og sier at man aldri må dele bilder, har ikke forstått hva det handler om, tror Berggrav.

– At det kan være både spennende og gøy, og ikke minst skape nærhet i et kjæresteforhold.

LES OGSÅ: Slik deler du nakenbilder lovlig

TEST DEG SELV: Hva kan du om bildedeling?