Når kjæresten selger sex

Hvordan er det å være sammen med noen som selger kroppen sin?

Maya og «Ingrid» har vært kjærester i ett år. De er ikke samboere, men er sammen så ofte de kan. Da er det mye kyssing og kosing. De ser på Netflix, drikker vin og lager mat. Som et hvilket som helst annet kjærestepar.

Men mens Maya har en vanlig jobb, jobber «Ingrid» som sexarbeider. Hun ligger med mannlige kunder i Norge og Sverige.

Se video med Maya og «Ingrid» øverst i saken.

– Jobb er jobb

– Det er ikke så annerledes enn noe annet forhold. Det at vi er i et åpent forhold gjør jo ting litt lettere, tenker jeg.

Det svarer Maya på hvordan det er å ha en kjæreste som ligger med menn for penger.

– Jeg ønsker virkelig at «Ingrid» skal ha den jobben og det livet som hun ønsker seg, og så vil jeg støtte henne i det. Jobb er jobb, sier Maya.

Les også: Ingrid og Aksel har sex på TV

Ganske snart skal «Ingrid» møte en kunde, men først skal kjæresteparet spise sammen. Maya bekymrer seg sjelden for kjæresten når hun er på jobb.

– Så lenge jeg vet hvor hun er, går det fint. Jeg hadde vært mye mer bekymra om hun jobba på en oljerigg for eksempel. Og så er hun jo veldig flink til å beskytte seg og sjekke seg for sykdommer, sier Maya.

Maya kjenner ikke på sjalusi når kjæresten skal møte kunder for å ha sex. Foto: Ulrik Enersen

Blir ikke sjalu

Maya forteller at hun til tider kan kjenne på savnet når «Ingrid» er på jobb.

– Ja, det hender at man får den der «å, hvorfor får ikke jeg.», sier Maya.

– Hvorfor får ikke jeg når andre får, holdt jeg på å si, sier hun og ler litt før hun fortsetter.

– Men det er jo en annen form for sjalusi enn den der «hun tilhører meg!». Det er ikke sånn.

Hvordan klarer du å ikke bli sjalu?

– Jeg vet ikke. Det er veldig vanskelig å forklare.

«Ingrid» setter stor pris på sin forståelsesfulle kjæreste. I deres forhold er det ikke sex, men det emosjonelle båndet som er det viktigste. Men at det er noe annet å ligge med sin egen kjæreste enn med kunder, det er det heller ingen tvil om.

– Jeg føler ikke at jeg må fake en orgasme med kjæresten min, men det må jeg av og til gjøre med kunder. Du opplever ikke samme nytelse eller nærhet med en person du møter en eller to ganger, sier «Ingrid».

I Norge er det tillatt å selge sex, men ulovlig å kjøpe. Det er heller ikke lov å annonsere for kjøp og salg av sex, eller å profittere på andres prostitusjon.

Fra mangel på sjalusi til sykelig sjalu

De fleste av oss blir sjalu bare man tenker tanken på at kjæresten flørter med noen andre. Så hvordan er det da mulig å være sammen med noen som selger sex eller jobber som stripper? Psykologspesialist Arne Repål tror det er ulike grunner til at noen ikke blir sjalu.

Psykologspesialist Arne Repål sier grensen for når vi blir sjalu, varierer. Foto: Privat

– Sjalusi er en naturlig reaksjon og en følelse de fleste har kjent på. Den kan være utløst av reelle hendelser eller fremkalt av vår egen fantasi, sier Repål.

Psykologspesialisten mener at grensen for når vi blir sjalu, varierer fra person til person. Både personlighet og tidligere erfaringer kan være avgjørende for hva som skal til før vi kjenner på sjalusi.

Les også: Slik blir du lurt av porno

– På den skalaen finnes alt fra mangel på sjalusi til sykelig sjalusi. For de fleste av oss vil fravær av sjalusi dersom kjæresten har samleie med andre, oppleves som uvirkelig. Samtidig vil de fleste riste på hodet over mennesker som er sykelig sjalu og som plager seg selv og sin partner med ubegrunnede mistanker, sier Repål.

Han tror det er ulike grunner til at noen aldri blir sjalu.

– Mange av oss vil kunne akseptere en noe flørtende partner dersom vi er trygge på at vi betyr noe spesielt for han eller henne, og vi ikke tenker at atferden vil føre til at vi blir forlatt.

Strippende kjæreste

På en strippeklubb i Oslo sitter Max sammen med en kompis og tar en øl. Kjæresten til Max er også i lokalet – hun varter opp en eldre mann på en privat session.

Selv om Max ser kjæresten sitte toppløs i fanget på en annen mann, blir han ikke sjalu.

– Jeg har aldri hatt det genet som gjør meg sjalu. Man må bare gi litt slipp på folk. Man er jo uavhengige og selvstendige individer som må få lov til å drive med det man har lyst til, sier Max, som ønsker å være anonym.

For Max og kjæresten handler det om tillit.

– Ja, man må stole litt mer på partneren sin. Man må ikke tenke at alt handler om en selv, det er ofte det sjalusien kommer av, sier Max.

Han synes det er viktig at begge parter i et forhold har frihet til å jobbe med det de vil. I tillegg synes han at selvtilliten som kjæresten viser når hun entrer strippescenen, er tiltrekkende.

– Hun har selvtillit til å stå på scenen og gjøre showet sitt helt uavhengig av om jeg sitter der eller ikke. At hun er såpass trygg på seg selv og at hun trives med å stå på den scenen, det er mye viktigere for meg enn at hun ikke skulle hatt den jobben, sier Max.

Kjæresten til Max liker at han sitter i salen når hun stripper.

– Det er litt annerledes når han er der, men i hovedsak tror jeg det er da jeg gjør mine beste shows. Når Max er i klubben er det for en gangs skyld noen der jeg har lyst til å være fin for uten noen baktanker om penger, sier hun.

– Jeg føler at min største fan sitter og ser på, og at han er stolt av meg, legge hun til.

Les også: Mange unge jenter onanerer aldri

Bra å være litt sjalu

Psykologspesialist Arne Repål mener det bare er sunt å være litt sjalu. Mildere grader av sjalusi kan nemlig minne oss på at vi er glade i partneren vår, og at vi er redde for å miste ham eller henne.

– Dersom vi bruker dette til å vise positiv oppmerksomhet, kan det jo sees på som positivt. Dersom det får oss til å bli kontrollerende og konfronterende, kan det imidlertid virke negativt på forholdet.

Kan totalt fravær av sjalusi være negativt?

– Det tror jeg folk vil ha ulike svar på, men jeg vil uten tvil foretrekke mangel på sjalusi framfor sykelig sjalusi enten det var hos meg selv eller min partner, sier Repål.

«Ingrid» har gjort klart alt hun trenger når hun skal møte en av kundene sine. Foto: Ulrik Enersen

Tilbake på kjøkkenet til Maya og kjæresten, gjør «Ingrid» seg klar for å møte en kunde som har kommet helt fra Sverige for å møte henne. Hun pakker skift, deodorant, parfyme, tannbørste, strømper, ekstra undertøy og kondomer i en liten bag. Ved siden av står kjæresten Maya og følger med.

Er ikke det litt rart at «Ingrid» pakker dette foran deg, Maya?

Maya tenker seg om noen sekunder, før hun svarer bestemt.

– Nei.

Kjærestene kysser og koser før «Ingrid» går ut døra for å dra på jobb.

– Jeg elsker deg.