– Noe for deg som elsker artister som James Blake og Frank Ocean

Vi har gjennomgått artistene som har lasta opp låter på «Urørt» de siste månedene. Disse 20 gleder vi oss til å høre mer fra i 2023.

Botaii – «Blue, Baby»

Produsenten og artisten Botaii har ikke sluppet altfor mange låter under artistnavnet, men overbeviser virkelig for hver låt som kommer. Bak navnet gjemmer Sander Askeland seg, og hans «Blue, Baby» har vært en fast låt i spillelistene mine dette året. En låt jeg rett og slett ikke blir lei av.

Med en unik produksjon imponerer og fanger artisten fra Stord oppmerksomheten fort.
Den seige beaten kombinert med gitarspillet og vokalen til Botaii er en perfekt kombinasjon. Koringen som snirkler seg mellom instrumentalen og hovedvokalen løfter det hele, og for ikke å snakke om at refrenget setter seg nesten like fort som du har satt på låten.

Kanskje noe for deg som elsker artister som James Blake og Frank Ocean? I hvert fall en artist jeg gleder meg til å følge utover i 2023!

Nina Gjertsen
Programleder, «Urørt» og «Absolutt fredag»

Vrengt – «Overalt hele tiden»

Skranglete, friskt og energisk er tre stikkord som dukker opp når jeg tenker på denne gjengen! Med låter som nærmest treffer deg rett i trynet og som booster energilagrene, er Vrengt et band jeg trenger mer fra i 2023.

Låten «Overalt Hele Tiden» har vært en favoritt i år og den gir akkurat passe «gi faen- følelse». Og hvem føler vel ikke i blant at man må være overalt hele tiden eller at man ligger bak?

En låt som er fin å få på om man vil få ut litt stress eller bare bli gira. Smittende og uredd rock som faller veldig i smak og som jeg ser frem til å høre mer av i tiden fremover!

Nina Gjertsen
Programleder, «Urørt» og «Absolutt fredag»

Lu_ka – «Look Mom, I Can Fly»

Hva får du hvis du smelter Masego, Knxwledge og Joey Badass? Sannsynligvis noe helt sykt, men jeg tipper det høres ut som denne berg- og dalbanen av en låt. .

Lu_ka skriver, produserer og leker akkompagnert av årets mest lekne beat på «Urørt» i 2022. Vi er nok flere herfra som retter kikkerten mot Rykkinn for mer musikk.

Hvor ville jeg viba til låten? På klubben? Undergrunn? Festival? Strandferie? Hjemme mens jeg lager mat? Ja takk til alt.

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Fig tape – «Bikerun»

Fig (fiken) Tape (kassett) er 23-årige produsenten/DJ-en/låtskriveren Elias Melkersen sitt homecoming-prosjekt. Jeg tror på at vi ikke skal bare oppholde oss en plass, men at vi må ut i verden for å lære.

I tre år har Elias levd, lært og blitt kraftig inspirert av verdens klubbhovedstad Berlin, og har altså vendt hjem til Oslo for å fortelle oss noe. Noe han har gjort.

Bare i løpet av 2022 har han gitt ut både singler og album, hvor låta «Bikerun» står helt sentralt for undertegnede. Elias, hva enn Berlin har gjort med deg – hit us up. Vi trenger mer!

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Simen Steinklev + Louilexus – «Tshawe»

Simen Steinklev har fått altfor lite oppmerksomhet! De siste årene har han stått fram som en energisk og kreativ rapper fra Sørlandet, som har mastergrad i å lage god stemning.

På tampen av oktober kom albumet «Først skal vi leve», som virkelig er en koffeinpille fra start til slutt. Åpningslåta «Fakk med meg» er en basstung bombe som kan få hvem som helst opp av senga uansett hvor tungt det måtte være. Avslutningslåta «Hilsen vi som skulle bli no» er en slags moderne swinglåt (prydet med deilig gitar fra Vandbakk) som gir deg lyst til å feste med Simen i de lange nattetimer.

På det 12-spor lange albumet er det flere perler, og et av høydepunktene er «Tshawe». I likhet med MARS (Karpe, Arif og Stig Brenner), så føler også Simen seg som Tshawe Baqwa. Sammen med Volda-duoen Louilexus rappes det effektivt om å leve livet og føle seg sjæl.

Setningene «Fakk å kule ned og fakk å sove. Blodsprengte øyne får vi tåle», har festet seg i pannebrasken min denne høsten!

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Lille Venn – «Not D3@d»

Lille Venn er pop-punk-prosjektet til drammenseren Helene Brunæs. Hun har en usedvanlig internasjonal bakgrunn, og har flyttet rundt mellom Norge, Singapore, Australia, USA og Storbritannia. Også i sine musikalske smak er hun allsidig: På hennes lange liste over inspirasjonskilder finner vi alt fra Taylor Swift til Blink 182.

Og enkelt fortalt høres «Not D3@d» som om disse to artistene skulle laget en låt sammen. Jeg får lyst til å dra og se denne fremført foran tusener i et stadion, og kanskje stikke innom Hot Topic på veien og kjøpe meg noen fete nye buttons, patches, naglebelter og chucks.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Of all things – «Tainted»

Som ei slags litt seigare, og langt meir støyande, utgåve av indiebangergarantistane i Metric, presenterte bergensbandet Of All Things seg med den massive og gitartunge debutsingelen «Tainted» i første halvdel av september. Singelen fanga umiddelbart begeistringa til P13-programmet «Stjernepose», og med tanke på kor tett folk måtte stå på konserten deira under Bylarm seinare same månad, var det fleire som hadde fått med seg det lovande bandet.

Det har gått litt tid sidan det, men eit godt kvalitetsteikn når det kjem til musikk, er stayerevne. For låten er like steintøff når vi no nærmar oss nyttår, og den fortener litt meir skryt og merksemd på tampen av året.

Ein kan alltid gå ned i referansegryta, men lat oss berre kalle dette for sånn tøff rock du høyrer på medan du køyrer ein rask og stilig bil utfor eit stup.

Of All Things må ikkje bli eitt av dei banda som gir ut tre singlar og forsvinn, for her vil eg verkeleg høyre meir!

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Ayi – «Bullets»

Siden denne låta kom ut i august har jeg blitt like glad hver gang jeg har sett at vi skal spille den på radio, og jeg er fortsatt ikke lei.

Ayi er kanskje den beste, norske musikkoppdagelsen jeg har gjort i år, og som han selv skriver håper han å «bringe mangfold til ørene dine gjennom musikken sin».

Med «Bullets» gjør han alvor ut av dette mandatet, det bugner ikke akkurat av norske artister som lager gjennomført og varm afrobeat på topplistene i år, men forhåpentligvis kan Ayi bli en av dem i 2023.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen»
Anna Nor Sørensen

Rana – «Make me wanna»

Gode nyheter til mine felles fans av r&b og soul: du trenger ikke leite lenge på hjemmebane for å finne nettopp det.

Over avslappede beats og en tydelig bass synger Rana om, slik jeg tolker det, å være fortapt i noen. En universal følelse de fleste kan kjenne seg igjen. Likevel synes jeg fremføringen til Rana er forfriskende og skiller seg ut i mengden av nye, norske artister som har kommet på banen dette året.

Når det gjelder å slippe mer musikk i 2023, håper jeg terskelen er lav og selvtilliten høy, slik den bør være.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen»
Anna Nor Sørensen

Swank Mami – «Venus Retrograde»

Swank Mami traff meg rett i mitt musikalske G-punkt med låta hennes «Venus Retrograde». Dette er rett og slett et høydepunkt for meg i år! Swank Mami har gitt meg gleden av en musikalsk høstforelskelse jeg unner alle å oppleve.

Med sin aller første utgivelse tar hun meg rett tilbake til en periode i livet da spillelistene mine nesten utelukkende besto av artister som Mila J, Jhené Aiko, Doja Cat og Alina Baraz. Og Swank Mami leverer på ingen måte under par i dette selskapet.

Produksjonen er minimalistisk, men har akkurat nok elementer til å skape et eget lite og delikat R&B-univers, med hint mot det elektroniske. Dette kiler godt i øregangene! Swank Mami leverer en deilig kontrast mellom sin myke og uskyldige vokal og en frempå tekst med en god dose selvtillit og attityde. Etter å ha stalket henne i sosiale medier, som en ekte fangirl, kan jeg også bekrefte at hun selvfølgelig er like kul som hun høres ut.

Hvis det er lov å ønske seg en førjulsgave, så ønsker jeg meg inderlig flere låter fra Swank Mami før året er omme!

Taran Cesilie Hofvind
Programleder «P3kveld»

Nelly Moar – «Pussyboy»

Frekt! Dette er en attitude vi trenger så MYE mer av i Norge. Den nyuteksaminerte jazzvokalisten fra Griegakademiet har en rykende fersk selvtitulert EP i sekken. Hun kan altså ikke være mer klar for å dominere R&B-scenen – og det er tydelig.

Bergensbaserte Nelly Moar (23) har virkelig tatt hoppet opp fra undergrunnen, og det er nå det blir spennende å se hvor høyt dette kvantespranget kommer til å bli.

Hun slapp sin første singel «Pick Up» i slutten av februar, til enorm begeistring fra langt flere enn bare oss i P3. På de neste fire månedene har hun sluppet fem vaskeekte R&B-bangers, hvor (undertegnede synes) «PussyBoy» er praktlåta. Det er så elegant, selvsikkert og frekt at jeg egentlig bare sitter igjen målløs.

En shout-out til produsent Sjur Folgerø her, som jeg lurer på om er født med bass på beina.

JAEL, Arlo Parks, Joyce Wrice og Sinéad Harnett sto for noen av de aller beste R&B-platene i 2021. Nelly, denne klubben tror jeg du kan lande kvantespranget ditt på.

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Markella – «Burn Again»

Snakker vi årets mest fengende refreng, allerede i mars?

For gresk-norske Markella (23) blir dette sannsynligvis starten på en meget spennende popkarriere. Burn Again er en solid debutsingel, kledd i en produksjon som preges av både storhet og minimalisme fra bergensprodusenten Sondre Skaftun.

Nok en fremragende stemme har dukket frem fra samme sfære som Michelle Ullestad, DØSSI og Moyka. Hva er det Vestlandet har i drikkevannet sitt? Er det regnvannet, kanskje? I så fall, måtte det aldri slutte å regne.

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Cesspool – «Be OK»

Dette var som å ta den første biten av favorittgodteriet: En umiddelbar liten gnist av lykke! Den norsk/islandske duoen har laget en oppløftende og energisk låt i deres «Be OK», og det er umulig å ikke trekke på smilebåndet og la seg rive med inn i musikkuniverset deres.

Cesspool har laget en bittersøt breakup-låt som handler om å akseptere både det gode og det dårlige som dukker opp i et forhold som går mot slutten.

Jeg håper så klart at dette forholdet aldri går mot slutten etter denne debutlåta. For dette er ren elektronisk glede som jeg sier ja takk til når som helst på døgnet.

Nina Gjertsen
Programleder, «Urørt» og «Absolutt fredag»

Bo Milli – «How It Is»

Bo Milli er det nyeste prosjektet til Emilie Østebø, og med «How It Is» viser hun en musikalsk oppfinnsomhet og kreativitet som ender i nydelig, fengende indierock.

Det er ikke lett å gjenskape indierockens gullalder samtidig som man byr på nyskapende melodier og ideer. Her har Bo Milli fått det til.

«How It Is» har gitarer med inspirasjoner fra punk, refreng fra 90-tallets klassiske rock og arrangementer som sender tankene til sensasjonen Snail Mail. Det gjør fremtiden lys for denne ambisiøse skaperen.

Espen Borge
Anmelder

espen borge

Sjøbadet – «Hvitvin»

En lekker sak fra «Urørt»-universet! Bergensrappen lever fremdeles og gruppa Sjøbadet fra Nordnes er et gøy navn å følge med på.

«Hvitvin» er den fjerde låta til Sjøbadet, og her får man virkelig følelsen av å være på et sjøbad (som er målet til gruppa).

Det myke og uanstrengte refrenget senker pulsen betraktelig. Og selv om låta handler om utfordringer i et parforhold, er det ikke spesielt utfordrende å høre på.

Nok en digg låt fra boybandet!

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Milja and The Milky Way – «Serial Monogamist»

Stjerneskudd kommer jo både brått og uventet. Dessuten anses det av mange som et håpefullt lykketreff å bevitne et mens man står og glaner opp på den uendelige stjernehimmelen. Bandnavnet The Milky Way til side – debutanten Milja Jørgensen har med denne låta akkurat disse kvalitetene.

Hun har også et himmelsk heftig refreng som gjør at det gnistrer i mine indre stjerneskudd for hver repetisjon. Låten brygges, bygges og lever uanstrengt hinsides sjangre, samtidig med snev av så mangt. Jeg får popsjokk med litt attåt.

Vi er ikke bortskjemt med dansbare slackertrommer med enorme popkvaliteter i dette landet. I løpet av disse fire minuttene har jeg dog alt jeg trenger, pluss litt til.

Ruben Gran
Musikkprodusent i NRK P3

29 Melly + Fersk – «Oppe tidlig»

27 år gamle Martin «29 Melly» Jørgensen fra Jessheim leverer alltid poppete alternativ-rap av høy klasse. Sist gang med spretne, energiske og fengende «Søt» på tampen av fjoråret.

Oppfølger-singelen «Oppe tidlig» er seigere, stillere og mørkere. Ja, denne gangen ligner det mer på Drake enn på B-Boy Myhre – her viser 27-åringen seg fra en ny side, men også denne treffer blink hos meg.

Miksturen er god: En melankolsk piano-loop, introverte refleksjoner og et gjestevers fra en annen rap-nykommer fra Jessheim, Fersk. Tjue år etter debuten til Diaz er det tydeligvis god kok i den lokale scenen.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Han Herman – «A Garden Song»

Du verden, for en stemme. Den 21 år gamle krølltoppen fra Bergen føyer seg inn i rekken av nye gullrøster fra Vestlandet, og jeg kan simpelthen ikke la denne låten gå forbi uadressert.

På svært kort tid har Han Herman altså gått fra å spille sin aller første konsert, og booke seg oppvarmingsjobb for Metteson, til å gi ut en sensasjonell førstesingel.

Det er virkelig sjeldent en norsk singer-songwriter når så fort gjennom (i hvert fall til meg!). «A Garden Song» er en eksepsjonelt nydelig låt, med en moden sound som i mine ører kan forbause langt utfor våre landegrenser.

Denne må du høre, lagre i din spilleliste, også høre igjen og igjen. Trust me!

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Rektor – «Du er!!!»

Noen ganger dukker det opp noen helt unike, uslipte diamanter på Urørtsidene som forsiktig smårokkerer rundt på organene i magen.

Denne uken hadde jeg den store gleden av å bli kjent med Rektor sin låt «Du Er!!!». En sukkersøt og fremoverlent kjærlighetserklæring ikledd en røff emo-indie-rockete sound. Dette er låten for deg som er både håpefullt og håpløst forelska, for de som trenger soundtracket til boomblasteren du skal holde opp utfor vinduet til ditt crush.

Låten er et melankolsk kaos, med alt fra temposkifte, stakkato-esque vokal og kubjeller. Kanskje du kaller deg Rektor fordi du sliter med å holde styr på alle disse ukontrollerbare, ungdommelige følelsene? Det ble i hvert fall en vidunderlig låt utav de.

Jon Vu-Yen Nguyen
Prosjektleder i «Urørt»

jon

Yellowroots – «Play pretend»

​​Toget «det fantastiske norske musikkåret 2022» turar vidare, og Yellowroots har okkupert minst éi vogn med det som har vore eit fast innslag i nynnerepertoaret mitt dei siste dagane.

«Play pretend» frå mars vekslar mellom lettbeint pop og forløysande, energisk indierock. Og sjølv om det Yellowroots driv med ikkje er punk, kulminerer låten i eit refreng stappfullt av punk-spirit og ungdommeleg «meg mot verden»-attitude.

Eitt av dei banda eg verkeleg ser fram til å høyre meir frå. Sånn skal det låte, Yellowroots!

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Omtalene av låtene til Swank Mami, Nelly Moar, Cesspool, Markella, Bo Milli, Sjøbadet, Milja and The Milky Way, 29 Melly, Han Herman, Rektor og Yellowroots har blitt publisert i tidligere utgaver av «Best akkurat nå» og er republisert i forbindelse med denne saken.

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3.NO: