Nordisk og lovende

Vi har samlet 15 nordiske artister og band du bør se opp for i 2013 i ei deilig spilleliste til helga.

by:Larm har etterhvert blitt den viktigste arenaen for å peke ut det beste nye innen nordisk musikk. Ikke fortvil om du ikke var på festivalen selv – vi løp fra scene til scene for å få med oss det som er verdt å bruke tid på fremover.

På denne lista har vi samlet de femten beste låtene fra artister som spilte på forrige ukes festival – og vi håper du oppdager noe nytt du liker.

Du får både hipp elektronika, rutinert ørkenrock og imponerende hiphop. Flere av artistene og banda kommer nok til å gjøre seg bemerket på sommerens festivaler – og de aller fleste har lovende album på gang. Sjekk ut og nyt!

Åpne listen i Spotify. 

Disse låtene finner du på spillelista:

Atlanter – «Kaktos»

Nytt bandprosjekt med Jens Carelius og Arild Hammerø i spissen. Atlanter byr på rock tuftet på 70-tallets kraut, ørkenblues og vakre vokalharmonier. Konsertene deres på by:Larm var store opplevelser, og lover sammen med den mektige førstesingelen «Kaktos» godt for albumet som kommer i mars.

Elliphant – «In The Jungle»

Låtene til svenske Elliphant er velproduserte og innovative klubbperler med tydelig inspirasjon fra M.I.A. På scenen under by:Larm utmerker hun seg som ei rå og energisk dame som klarte å fylle den relativt store scenen på Rockefeller på egenhånd. Du kommer garantert til å treffe på denne dama utover i 2013 – enten på festivaler eller på dansegulvet.

Indians – «I Am Haunted»

Danske Indians ble plukket opp av britiske 4AD i fjor høst, og i januar kom debutalbumet på plateselskapet som også huser storheter som Bon Iver og Ariel Pinks Haunted Graffiti. Låtene er melodiøse, vakre og med rause doser folk i lydbildet. Kirkekonserten på by:Larm var en sakral opplevelse med Søren Løkke Juuls skjøre vokal i sentrum.

Black Twig – «Lake Song»

Finske Black Twig fikk mye oppmerksomhet for debutalbumet i hjemlandet i fjor – og ved å lytte til «Lake Song», skjønner du hvorfor. Deres melodiøse, smått nostalgiske indie er absolutt moden for et internasjonalt publikum, og det er verdt å se opp for andrealbumet når det kommer til høsten.

Philco Fiction – «Oh Future»

Trioen Philco Fiction har planer om å følge opp 2011-albumet Take It Personal i år – og første smakebit ut er eksperimentelle, synthtunge «Oh Future», toppet med Turid Alida Solbergs vokal, som tidvis kan minne om Karin Dreijer Andersson. Låta vitner om at bandet utforsker en mørkere materie enn tidligere, og konsertene på by:Larm viste et band vi absolutt kan regne med i året som kommer.

Mø – «Glass»

Danske Karen Marie Ørsted føltes freskt for både ørene og øynene på by:Larms største scene. MØ-prosjektet omfatter elektronika, pop og r&b, og Ørsteds behagelige stemme er en fin match til produksjonen. Albumet droppes straks.

 Fela – «Music Please»

Rapperen fra Oslo-gjengen Breaknecks slapp debutalbumet sitt i fjor høst. Ekte realness er alltid oppskriften for Haugenstua-artisten –  som er tro mot røttene.

Billie Van – «On My Knees»

Billie Van har lenge stått i skyggen av Jonas Alaska og Mikhael Paskalev – men har en sterk scenepersonlighet, også alene. Vekslingen mellom såre countryballader og frenetiske kutt ble godt tatt i mot under asfaltfestivalen forrige uke. Vi gleder oss til fullengderen, som er ventet til høsten.

Noonie Bao – «Boom boom»

Sammenligningen med Lykke Li er legitim, men Noonie Bao er kanskje hakket mer jovial. Hun ble stuet vekk i hjørnet på Rockefeller, men leverte like fullt et energisk show bestående av pop og et snev av nymotens r&b. Stilig og lovende.

 Adam Kanyama – «Voodoo»

Den 17 år gamle rapperen skal slippe å bli utnevnt som en helt på noen som helst vis. Svenske Adam Kanyama er rett og slett en dyktig ung mann som behersker morsmålet og engelsk like godt. Og ofte – befriende nok – serveres låtmaterialet på utrendy produksjoner som føles både befriende og riktige. Han imponerte under by:Larm, og kommer nok til å feste grepet ytterligere i tida som kommer.

Cashmere Cat – «Aurora»

Den 24 år gamle kasjmirkatta, som tidligere kalte seg Final og har navnet Magnus August Høiberg på dåpsattesten, vakte berettiget oppsikt med EPen Mirror Maru i fjor. Den nye låten «Aurora» er et utmerket eksempel på mannens rekkevidde – stotrende, leken og fremtidsrettet klubb-r&b  lages ikke bedre her til lands.

Intertwine – «So What»

Som en av fem Urørtfinalister tidligere denne måneden nådde ikke Tarjei Ekelund helt til topps – forutsigbart nok, egentlig. Dette er nemlig elektronisk popmusikk som sakte vokser seg stor og skinnende, og etter hvert åler seg inn i ethvert velfungerende hjerte. 23-åringen har nylig fått platekontrakt – og vi gleder oss til det kommer mer fra denne kanten.

Retro Stefson – «Glow»

«Dette er den mest sexy platen blant de nominerte», sa Knut Schreiner da Nordic Music Prize skulle deles ut under by:Larm. Og bak det sjarmerende bandnavnet finner du ganske riktig en heindundrandes miks av pop, disco, house, r&b og annen fargesterk, velspilt godlyd. Savner du sol og varme vil Retro Stefson kjapt kunne fungere som et velkomment streif av sommer.

 Truls – «Out Of Yourself»

Truls «Young Treezy» Heggero var blant artistene som overbeviste aller sterkest under by:Larm. Mannens engleaktige, nærmest patenterte falsett kler r&b-marinert popmusikk med radio og klubbgulv i sikte minst like godt som den mer sfæriske indierocken han leflet med i Lukestar. Vi gleder oss til albumet.

Efterklang – «Apples»

Danske Efterklang er en av indieverdenens skjulte skatter – i det minste målt opp mot hvor mange som potensielt kunne hatt glede av bandets stort anlagte, intrikate og atmosfæriske elektropop. Det er et alvor og en nerve i Efterklangs musikk som synes skreddersydd det skandinaviske temperamentet, og mange av låtene deres bygges opp mot stjernehimmelen, uten noensinne å henfalle til pompøsitet og overdådighet.