Norges nye eksportvare?

I går slapp han sitt nyeste samarbeid med storhetene Ludacris, Jeremih og Wiz Khalifa. Hvorfor er Cashmere Cat større internasjonalt enn her hjemme?

I går slapp Atlanta-rapperen Ludacris første drypp fra sitt åttende album Ludaversal, som etter planene skal slippes i løpet av året.

På singelen, som sampler Aquas verdensomspennende hit fra 1997 «Barbie Girl», dukker navn som R&B-prinsen Jeremih, hiphopungfole Wiz Khalifa og den norske produsenten Cashmere Cat opp. Dette er en av få ganger vi ser en norsk navn som featuring sammen med såpass kjente, internasjonale artister.

Selv om kun et fåtall kjenner til den norske artisten her til lands – er Cashmere Cat på vei til å bli Norges nye, store musikalske eksportvare?

Et stort navn

– Ja, og det er han vel allerede. Det er bare vi som ikke har fått det med oss enda. Han turnerte jo non-stop i sommer og har vært i studio med store navn, foreller Øyvind Holen, journlist i D2.

– Det er bare et tidsspørsmål før han har navnet sitt kreditert på en hit

I sommer skrev Holen en artikkel om norsk, elektronisk musikk og fulgte blant annet Cashmere Cat eller Magnus Høiberg, som han egentlig heter. Da Holen møtte Magnus hadde han nylig vært i studio med Jeremih og jobbet med låta «Party Girls» som altså droppet i går.

– Etter dette kan det jo gå begge veier. Enten forblir han kun en «studiokatt» av en produsent eller så fortsetter han som både produsent og soloartist. Det oppsiktsvekkende er uansett at han som produsent av låta står med navn på singelen – det er ikke vanlig.

Holen mener det er et tegn på Cashmere Cats posisjon og viktighet i samarbeidet.

– Det viser jo at Ludacris, som den fallende stjernen han er, er interessert i å bruke Cashmere Cat for å hevde seg, og ikke omvendt.

Les også: – Den mest spennende nykommeren

Klipper håret for Kanye

Da han møtte Magnus, fortalte han at den dagen har får jobbe med Kanye West, skal han klippe av seg det karakteristiske håret som så mange kjenner han igjen for.

– Kanye West er nok et stort musikalsk forbilde for Magnus, som står høyt opp på listen over samarbeid han vil gjøre, sier Holen.

Svært mediesky

I fjor ble han hyllet av flere norske musikkritikere for EPen Mirror Maru. I november ble han kåret til Årets Nykommer under P3 Gull, og om ti dager slipper han nok en EP, Wedding Bells.

Hør Cashmere Cats teaser fra den kommende EPen nederst i saken!

I tillegg til å være uhyre produktiv og kreativ er Maguns svært hemmelighetsfull og mediesky. Han stiller aldri opp på intervjuer og takker nei til alt av oppmerksomhet. Holen mener det er med på å gjøre han enda mer attraktiv.

– Cashmere Cat har definitivt et helt eget sound i en krysning mellom pop, elektronisk, hiphop og R&B. Samtidig har han et mystisk image som gjør at folk blir enda mer nysgjerrige på han. I tillegg til å være en dyktig produsent har han også en tydelig identitet som gjør at han fremstår mer som en artist.

– Jeg tror bare hans største fiende er hans egen perfeksjonisme

Musikkprodusent i P3, Marie Komissars svar er samstemt. Hun har fulgt karrieren til artisten i lang tid og mener det ikke er lenge til han får en stor hit.

– Magnus er en utrolig talentfull produsent, med et helt eget sound – og er temmelig kompromissløs. Det blir derfor ekstra spennende å se om dette soundet kommer til å prege det internasjonale musikklandskapet fremover. Det er nok bare et tidsspørsmål før han har navnet sitt kreditert på en hit. Han bor i New York hvor han jobber tett med Benny Blanco med å produsere for de største hiphop-navnene. Og det er ikke mange nordmenn som har premiere på låta si på BBC Radio 1, slik Cashmere gjorde med «With Me».

Kan stå for 2015s største hits

Selv om Magnus ikke ser ut til å ville lire av seg så mye annet enn bilder og musikk, kan nettopp de to tingene gi oss en liten pekepinn på hva som skjer med det norske musikalske talentet.

– Han legger ut små hint på Instagram om at han jobber i studio i blant annet Los Angeles. Det han jobber med nå kan godt være de største hitene i 2015. Jeg tror bare hans største fiende er hans egen perfeksjonisme, han gnukker og gnir på musikken til den blir helt perfekt og kan sitte med en låt over veldig lang tid. På den andre siden er jo det bra – han har en helt egen musikalsk fingerspiss og er et nytt og friskt pust, sier Holen.

Større i utlandet

Men Cashmere Cat forblir fortsatt størst i utlandet. Hvorfor henger Norge etter? Holen mener det er flere grunner til det.

Musikkprodusent i P3, Marie Komissar har fulgt med på Cashmere Cat lenge (Foto: Kim Erlandsen, NRK/P3)
Musikkprodusent i P3, Marie Komissar har fulgt med på Cashmere Cat lenge (Foto: Kim Erlandsen, NRK/P3)

– For det første satser han selv på utlandet. Han har plateselskap i utlandet og jobber med utenlandske artister. Dessuten ligger hans felt, elektronisk musikk, utenfor norske mediers og festivalers interessefelt. Det er jo pussig at mens han blir fullbooket i utlandet er det kun noen få festivaler i Norge som er interesserte. Men det har jo mye med at han ikke er villig til å uttale seg også. Han er svært hemmelighetsfull noe som gjør han lite tilgjengelig, men også veldig spennende.

Komissar tror at selv om Høiberg allerede har turnert både i Europa, USA og Australia, blir hans virkelige gjennombrudd, spesielt som produsent for andre, noe vi kommer til å se i 2014. Holen er enig. 2014 blir året vi mest sannsynlig får høre alt han har drevet med under jorda i fjor.

– 2013 var Cashmere Cats store år, og det kommer vi til å se ettervirkningene av i året som kommer. Først med singelen «Party Girls» og så med EP-en som er rett rundt hjørnet.

EP’en Wedding Bells slippes i Norge 10. februar. Hør klipp fra den kommende utgivelsen her: