Tårevåt avskjed for P3-profilene – dette skal de videre

Programlederne gir seg og «Norske tilstander» har hatt sin siste sending.

Onsdag formiddag slapp programlederne i «Norske tilstander» en overraskende nyhet på direkten.

– Vi har noe vi skal si som vi synes er veldig, veldig vanskelig. Det er bare å rive av plasteret. Det er slutt. Det er rett og slett «Norske tilstander» sin nest siste sending du hører på, sa programleder Tete Andreas Lidbom (34).

– Vi har vår siste sending i morgen, og det er, som ansiktet til Ingrid nå viser, veldig, veldig trist. Men det er hyggelige ting som skal skje med oss etterpå, vi har ikke blitt sparket. Det er frivillig, sa Tete videre.

Tar avskjed med lytteren

Programlederduoen har vært å høre på hverdagene på P3 det siste året, og de var triste over å overbringe beskjeden til lytterne.

– Det tristeste er at vi ikke får henge noe mer med deg som lytter, sier Lidbom.

– Ja, det er faktisk det tristeste. Det er kjempetrist, sier Ingrid Simensen (27).

Det tok litt tid før de klarte å fortelle om nyheten. Først spurte de lytterne om å komme med metoder for å dumpe noen – de ville nemlig finne best mulig måte å dumpe lytterne på. Begge to slutter i programmet, men Tete skal fortsette i P3-podkasten «Heia fotball» ved siden av andre prosjekter. Tete slutter ikke i NRK, mens Ingrid har sagt opp sin stilling.

– Det er ganske rart, litt vemodig, men også fint, sier produsent for programmet, Nora Dyrdal Ellingsen, til P3.no.

Siste hilsen

Programlederne lovet at torsdagens sending skulle bli en fest, men at det ikke ville bli noen storslått avslutning på operaen, slik den tidligere «P3morgen»-trioen hadde i 2019.

– Vi har gått for noe lavmælt, en koronavennlig variant. Det blir en helt vanlig radiosending, altså «Norske tilstander» på sitt aller beste, sa Lidbom til P3.no.

Sendingen ble full av overraskelser, fine meldinger fra lytterne og rørende øyeblikk, og så var det hele over.

– Det er rart! Men alle gode ting må ha en slutt. Jeg føler meg litt tom. Jeg innså ikke ordentlig at dette var over før nå. Shit! Nå er vi faktisk ferdig, sier Nora.

– Jeg kommer til å savne lytterne veldig, veldig, veldig masse, sier Ingrid mellom hulkene.

– Siste ord må vel bli: «Get in!», sier Tete som siste ord i sendingen.

Det ble rett og slett for mye for Ingrid Simensen da «Norske tilstander» takket for seg. Foto: Helene Mariussen/NRK P3

Verden er min østers

– Hva skal dere nå?

– Jeg skal jobbe i sporten i NRK. Det som er morsomt er at jeg ikke vet noe mer om det. Jeg kan ikke si noe mer konkret enn det. Jobbe i sporten, flytte til Oslo, fortsette i «Heia Fotball», sier Lidbom til P3.no.

Han gleder seg veldig til å starte på nye prosjekter. Ingrid var derimot ikke like forberedt på spørsmålet.

– Morsomt at du spør! Jeg vet ikke helt… jeg er litt usikker…. jeg vet altså ikke, ler hun.

– Jeg skal gjør noe gøy med lyd. Fortsette å jobbe med lignende formater. Verden er min østers!

– Jeg tror det eneste vi begge vet med sikkerhet er at vi flytter til Oslo, sammen med begge våre bedre halvdeler.

Heller ikke Tete Lidbom klarte å holde følelsene inne under den aller siste radiosendingen. Foto: Helene Mariussen/NRK P3

Produsent-Nora flytter også til Oslo etter «Norske tilstander».

– Jeg setter utrolig stor pris på det jeg har fått til her nå, sier hun.

På lik linje med Ingrid er hun noe usikker på hva som skjer videre.

– Kanskje jeg skal ta noen utdanning. Vi får se!

Til og med produsent Nora Dyrdal Ellingsen gråt da «Norske tilstander» tok farvel. Foto: Helene Mariussen/NRK P3

Beste minner

– Hva er de beste minnene fra programmet?

– Det må ha vært fra sendingen i mai, da George Floyd nettopp hadde blitt drept. Sendingen ble ufattelig rørende, og jeg tror jeg gråt litt. Tete gråt ikke før senere, svarer Simensen og forsetter:

– Litt senere i sendingen sa jeg at finværet var på vei. Da hadde det vært grått ganske lenge. Så skrudde jeg på «Sonne» av Rammstein, og han gråt skikkelig.

– Det hadde jeg helt glemt, men jeg husker jeg ikke klarte å stoppe. Det var Victoria Falls, ler Lidbom.

Simensen glemmer aldri den gangen Lidbom begynte å grine av flauhet for sitt eget sitat.

– «Du er din egen skjebnes regissør.»

Men personlig synes Tete at året har vært et høydepunkt.

– Å få være med å gjøre unge folk mindre ensomme og triste i en tung tid – det har bare vært utrolig godt å få bidra her, svarer Tete.

– Har dere noen siste ord til «Norske Tilstander»-fansen?

– Hold det gående og «get in». Om du er fast lytter så skjønner du hva det betyr. Da har du fått pakket den sekken du trenger for å leve et lovende liv, sier Tete og smiler bredt.

Programlederne hyller alle de rare, kule og episke lytterne sine Foto: Helene Mariussen

Kommer et nytt konsept

Redaktør i NRK P3, Camilla Bjørn, forteller at de er i gang med å utvikle et nytt konsept som skal erstatte «Norske tilstander».

– Tilfeldighetene vil ha det til at begge programlederne forsvinner ut av P3 på samme tidspunkt. Vi setter derfor et punktum for «Norske tilstander», og er nå i gang med utvikling av et nytt konsept med nye profiler, skriver hun til P3.no i en e-post.

– Fra start har «Norske tilstander» vært et program fylt av humor og aktualitet i skjønn forening, med drevne programledere som hele veien har satt sitt preg på sendingene. Fra Adelina Ibishi og Vida Lill Berge til nå sist Tete og Ingrid, sistnevnte har vært veldig flinke til å blande lek og alvor på en kul måte, skriver hun videre.

– P3 på sitt aller beste

Bjørn trekker frem øyeblikket der Tete tok et oppgjør med rasisme og fortalte følelsesladet fra eget liv, som ett av de viktigste.

– For meg vil det stå igjen som P3 på sitt aller beste og viktigste.

Begge ofret også blod, svette og tårer under fjorårets P3aksjon. Der ble de blant annet forvandlet til hvert sitt idol. Ingrid ble til Bill Kaulitz, vokalisten i emo-bandet Tokio Hotel, mens Tete fikk gleden av å bli Shrek.

 

 

Endring torsdag 25. februar: Denne saken ble opprinnelig publisert onsdag, men den ble oppdatert torsdag etter siste sending. Saken har fått nye sitater og ny vinkling etter at «Norske tilstander» har hatt sin aller siste sending.

LES MER: