Ødela skinnsofaen til besteforeldrene

Andreas Westhagen startet sitt første band i en alder av ni år, og hadde medvirket på tre album, fire EP-er og spilt over 100 konserter før fylte 21.

Ukas Urørt, IwishIwasAdinosaur, eller Andreas Westhagen som han egentlig heter, har alltid vært opptatt av musikk. Allerede som fireåring fikk han sitt første trommesett – og det var ikke uten grunn.

– Jeg kommer fra en musikalsk familie, så musikk har vært en stor del av livet mitt fra dag én. Jeg fikk mitt første trommesett etter å ha slått i stykker armlenet på skinnsofaen til bestemor og bestefar da jeg var fire, og kjøpte min første gitar da jeg var tolv. Fattern, Norges beste, om ikke Europas beste, rockabillygitarist, Anders Westhagen, har alltid vært veldig behjelpelig og lært meg masse. Så jeg har vært veldig heldig sånn sett. Vi spilte vår første konsert sammen da jeg var sju og starta rockabillybandet Built For Speed da jeg var ni, sier han og fortsetter:

– Jeg fant ut at punkrock var rimelig fett mot slutten av barneskolen, så befant meg plutselig bak trommene i et pop-punk band også. Ett band ble til to band, som ble til tre band og så videre. Plutselig spilte jeg i syv band. Så innen jeg var 21 hadde jeg allerede medvirket på tre album, fire EP’er, og spilt nærmere 100 konserter. Jeg har hatt en innholdsrik og lærerik oppvekst.

UKAS URØRT 2016: Mats Wawa | I Was Before | Dårlig Vane | Dreamarcher | Hajk | Kajander

Urørt mener:

To minutter og førti sekunder med komprimert glede. Det går rett på, og fortsetter med opptil flere forløsninger, deilig melodiføring og noe så sjeldent som et forfriskende tilbakeblikk til 90-tallet. Låta hviler ikke et sekund, og plasserer seg fort i lagringsboksen i hjernen for fengende melodier.


 

Føle seg som en fortapt sjel

Med låten «Six Mistakes» ble Westhagen Ukas Urørt, men at låten ble til ved en tilfeldighet er det ikke mange som vet.

– Jeg skulle egentlig spille inn en helt annen låt, men da jeg testet ut gitarlyd syntes jeg at det jeg spilte der og da var MYE fetere enn det jeg egentlig skulle spille inn. Jeg hadde akkurat hatt nok en Rival Schools-periode, så jeg drev og spilte på noe som lignet på riffet på «Shot After Shot». Så jeg bygget heller videre på den akkordrekken jeg lekte meg med, og sluttresultatet ble «Six Mistakes». Teksten handler om det å føle seg som en fortapt sjel, men skjønne at det kanskje hjelper å snakke ut om problemene, dog med skepsis. 

Inspirasjon finner han over alt. Det kan være noe så enkelt som en setning i en film, en låt han hørte her om dagen, eller rytmen t-banevognene lager når de kommer inn på perrongen. 

– Idéer popper veldig ofte opp på de mest utenkelige tidspunkt for min egen del. Jeg har en telefon full av nynne-opptak. Så det gjelder å dekode nynne-opptakene så fort jeg befinner meg i nærheten av en gitar. Hvis ikke forblir det bare et latterlig nynne-opptak. 

LES OGSÅ: Disse Urørt-artistene får spille på Slottsfjell!

Andreas Westhagen har alltid vært interessert i musikk, og han fikk sitt første trommesett da han var fire år etter å ha slått i stykker armlenet på skinnsofaen til besteforeldrene. Foto: Simen Skari

Hvordan vil du selv beskrive musikken du lager?

– Gammal Bryan Adams møter Weezer på vei inn døra til en Blink-182 og New Found Glory split-gig. Prøver jo å gjøre det så catchy som mulig uten at det blir cheesy.

Hvem lager du musikk for?

– Jeg lager musikk mest for meg selv. Det at noen andre digger den ser jeg på som et stort pluss. Jeg tipper de som digger det er rundt like gamle som meg, er i overkant følsomme, sliter med høysnue, og gjerne skulle ønske at Rivers Cuomo fortsatt satt i et svartmalt rom og skrev tekster om japanske jenter.

Har du andre favoritter på Urørt?

– The Hallway. Fyller opp et rom som har vært tomt i norsk musikk i mange år. Catchy, emosjonelt og digg som fy.

– Ieatheartattacks. Fordi de helt objektivt sett er et av de mest spennende norske bandene om dagen. Unikt uttrykk, kaotisk og headbangfaktor til tusen.


 

2:28 minutter perfeksjonisme

Will Ferrell. Foto: AFP
Will Ferrell. Foto: AFP

Hva blir du glad av?

– Kona mi. Og Will Ferrell. Har jeg en kjip dag har jeg alltids de to til å muntre meg opp.

Hva får deg ut på dansegulvet? 

– Syv øl og tre shots tequila. Nothing more, nothing less.

Hvordan ser drømmegigen ut?

– At The Drive-In, Year of The Rabbit, Converge, Blood Brothers, Carnival Kids, Thrice, Cave In, Failure, Twin Pines Mall, The Get Up Kids, Rival Schools, NOFX, Weezer, Blink-182 og IwishIwasAdinosaur er på lineupen, i tilfeldig rekkefølge. Konserten vil foregå på Sound Garden i Elverum, med mine nærmeste venner og meg selv i publikum (bortsett fra når jeg spiller selv, selvfølgelig). Det blir trangt, men topp vakthold sørger for god klarning fram til baren. Kvelden topper seg når jeg blir bedt opp på scena med Blink-182 og joiner de på trommer på «Anthem Part 2» og «All The Small Things». Topp stemning!

Hva skjer fremover? 

– Jeg sitter og ruger på masse nytt materiale, så jeg skal i studio etter Volumfestivalen. Det blir hvert fall en EP til høsten, om ikke to. Har som mål å få stablet et liveband på beina i løpet av året, og kanskje spille live før jul. Men vi får se hvordan det går. 

Hvilken låt skulle du ønske du hadde skrevet?

–«What’s My Age Again» av Blink-182. 2:28 minutter perfeksjonisme.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=K7l5ZeVVoCA]