Øker med 40 prosent i 2013

I år blir strømming for første gang større enn nedlasting på mobil.

Den digitale omsetninga av musikk har de siste åra økt dramatisk, og i fjor passerte den størrelsen på omsetninga av fysiske produkter.

Undersøkelsen «Full Stream Ahead» er gjennomført av Juniper Research. Foto: Skjermdump.
Undersøkelsen «Full Stream Ahead» er gjennomført av Juniper Research. Foto: Skjermdump.

Størst for første gang

Mens det fortsatt er nedlasting som står for den største digitale omsentninga globalt er strømming virkelig i ferd med å ta opp konkurransen om oppmerksomheten. Det er liten tvil om at framtida ligger i mobile enheter og i år kommer strømming for første gang til å bli større enn neldasting på mobilen, ifølge en ny undersøkelse.

Undersøkelsen «Mobile Music – Full Stream Ahead», gjennomført av Juniper Research, sier at bruken av strømming til mobiltelefoner vil øke med hele 40 prosent i 2013. Det betyr at omsetninga av musikk på mobiltelefoner globalt vil øke til 1,1 milliarder pund, eller omkring 9,7 milliarder kroner.

Den store veksten i mobil strømming av musikk kommer blant annet av en stadig voksende mengde avtaler mellom strømmetjenester og nettleverandører og mobilprodusenter.

– Vil legge press på aktørene

Forskerne bak undersøkelsen sier blant annet at Apples venta inntreden i markedet for strømming kommer til å sette sterkt press på aktørene.

– Historisk sett har selskaper som Apple, Google og Amazon primært fokusert på bruken av «skyen» ut fra et lagringsperspektiv. Apples kommende iRadio vil trolig legge stort press på de eksisterende tjenestene og skape ny konkurranse, sier Windsor Holden, som er en av forfatterne av rapporten, ifølge Mobile Marketing Magazine.

Selv om konklusjonene i enkelte rapporter hevder det motsatte, mener forskerne bak «Full Stream Ahead» at strømmetjenester fortsatt er i hard konkurranse med nettpirater. De advarer om at inntjeningsmulighetene fra slike tjenester, selv i markeder der det er satt inn harde tiltak mot piratene, vil bli hardt rammet av deres virksomhet.

De hevder blant annet at mengden trafikk på nettet som bruker torrent-teknologien til å spre piratkopiert innhold fortsatt øker.