nrk.no

Tror sesong to av «Young Royals» blir viktig: – Jeg ble veldig trist da jeg så det som skjedde i Oslo

Etter skytingen på London pub tror artisten og skuespilleren at serien har blitt ytterligere aktualisert.

– Jeg ble veldig trist da jeg så det som skjedde i Oslo. Man blir bare så lei over hvordan slikt alltid skjer. Man begynner å tenke «når tar dette slutt?»

23 år gamle Omar Rudberg sitter i Stockholm når P3.no ringer han opp på FaceTime.

Intervjuet skal i hovedsak handle om «VG-lista»-konsertene. Sammen med Victoria Nadine har han opptrådt i Oslo og Trondheim.

Straks er han klar for å vende nesa mot Bergen. 13. juli spiller duoen deres popballade «Nakna» på Festplassen.

Men bare dager før denne FaceTime-samtalen har det vært skyting i Oslo sentrum, og Omar er tydelig preget av hendelsen.

Pride-paraden i Oslo ble avlyst. Også markeringen etter tragedien, som skulle foregå på Rådhusplassen to dager senere, ble avlyst.

Politiet mente det ikke var trygt at mange mennesker samlet seg for å vise støtte til skeiv kjærlighet.

– Det er så jævlig skummelt, for man vet aldri når slikt kan skje, noe som er så jævlig tragisk, sier en engasjert og irritert Omar.

– Kan redde liv

I tillegg til å være artist har Omar blitt verdenskjent som skuespiller i Netflix-serien «Young Royals». I serien spiller han en homofil arbeiderklassegutt som blir forelsket i Sveriges kronprins.

– Serien var viktig før også, så klart. Men når sånt som skjedde i Oslo finner sted, føler man bare at «Royals» er livsviktig. Den kan redde liv.

Serien fikk terningkast fem av Filmpolitiet og ble omtalt som en blanding av «Skam» og «The Crown».

– Med universelle temaer som blant annet seksuell identitet, selvfølelse, kroppspress, utenforskap, ensomhet og vennskap, former disse tenåringslivene en virkelighet flere kan kjenne seg igjen i, skrev anmelder Marte Hedenstad.

Et bilde fra Young Royals. Omar Rudberg lener seg oppå den svenske prinsen. Omar har på seg en oransje skjorte, prinsen har på seg en blå genser.
«SKAM» MØTER «THE CROWN»: Edvin Ryding og Omar Rudberg spiller prins Wilhelm og Simon i «Young Royals». FOTO: Netflix.

Mot slutten av sesong én ber dronningen i Sverige prinsen om å avslutte forholdet til Omars karakter.

– Jeg er så glad for at jeg kan være en del av «Royals», da får jeg være en del av kampen. Da får jeg snakket ut for så mange mennesker som ikke har den plattformen, forteller Omar.

– For meg er jo «Royals» kjempeviktig, og da kan man tenke seg hvor viktig den er for dem som lever i destruktive miljø hvor de ikke kan leve sine liv.

Flere positive effekter

Bassel Hatoum er styreleder i organisasjonen Skeiv verden. Han håper «Young Royals» inspirerer flere nye serier.

– I det siste har man sett større representasjon av skeive på TV og film, men at de skeive ofte er en bikarakter. At denne dynamikken begynner å snu, og at skeive også kan spille hovedpersoner, er kjempeviktig.

Et nærbilde av Bassel Hatoum. Han er skalla og grønne øyne. Han ser seriøst inn i kamera.
GOD TREND: Bassel Hatoum håper det blir flere skeive hovedkarakterer i film og TV. Foto: Helge Brekke

Bassel tror nettopp karakteren til Omar er avgjørende for seriens påvirkning.

– Han har jo selv minoritetsbakgrunn, som har en veldig positiv effekt for mange. Når du kan se personer som ligner på deg vise skeiv kjærlighet, så er det med på å normalisere ditt selvbilde.

– En annen positiv effekt er at folk i minoritetsmiljø kan relatere mer til skeivhet gjennom denne karakteren, slik at det ikke ser ut som en ting kun hvite folk driver med.

Sesong to av serien er ferdig innspilt og kommer i høst. Forrige uke viste Netflix for første gang helt ferske bilder fra den nye sesongen.

– Det føltes som sesong én gjorde et lite avtrykk i verden, og nå når sesong to kommer, så føles det så fint å kunne fortsette. Jeg håper folk liker den, sier Omar.

Omar Rudberg har en hånd godt plantet på skrittet. Han har på seg en hvit singlet med oransje flekker.
SHOWMAN: Omar Rudberg på «VG-lista» Trondheim. Foto: Morten Skogly, NRK P3

– Likte viben hennes

Omar tror sesong to kommer til å bety mye for mange. Men før den tid er det musikken som står i fokus.

23-åringen startet musikkarrieren i boybandet FO&O (tidligere The Foo Conspiracy, før det The Fooo) i 2013. Også Felix Sandman, kjent fra «Hjem til jul», var medlem.

I 2017 gikk gruppa i oppløsning. Siden den gang har halvt venezuelanske Omar gitt ut flere sololåter på både svensk, engelsk og spansk.

Samarbeidet med norske Victoria Nadine synes han har vært givende.

– Det var hennes team som hadde en engelsk låt hvor de ville ha en artist på feature. Da hørte jeg på demoen av låta og leste meg litt opp på Victoria. Og jeg syntes hun var dritnice og likte viben hennes.

– Uten Victoria hadde jeg ikke sluppet den

Den engelskspråklige låten fra Victoria ble spilt inn, men det ble ikke den som til slutt fant offentlighetens lys.

Etter at de to hadde hatt noen dager i studio, bestemte Omar seg for å vise en ny låt han hadde skrevet.

– I det siste har jeg fokusert mest på musikk på engelsk og spansk, så hvis jeg skulle gi ut «Nakna», ønsket jeg å gjøre den sammen med noen.

– Og så tenkte jeg: Hva om vi gjør den på svensk og norsk?

Victoria Nadine og Omar Rudberg står rygg mot rygg. Victoria har på seg en blå bukse og en blå topp. Hun holder mikrofonen tett mot munnen og har en hestehale som står til værs. Omar Rudberg har på seg en hvit topp med oransje
GODT SAMARBEID: «Nakna» hadde aldri blitt publisert hvis det ikke var for Victoria Nadine. Foto: Morten Skogly, NRK P3

På to dager spilte Omar og Victoria inn to låter. Valget falt på å slippe «Nakna» bare noen uker senere. Pressebildene ble tatt bare et par dager før låta ble sluppet.

– Det føltes bra å gi den ut, men jeg kommer ikke til å fortsette å slippe svenske greier. Uten Victoria hadde jeg ikke sluppet den.

Det er derimot ikke utenkelig at vi får høre mer fra det skandinaviske samarbeidet.

– Jeg vet ikke om vi kommer til å gi ut den andre låta. Men enten den eller en annen engelsk poplåt. Vi får se hva fans og publikum vil.

– Om vi skal gjøre noe sammen igjen, så må vi toppe «Nakna». Da må den låte enda bedre.

LES MER OM MUSIKK:

SISTE FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: