– Oppdaget det samme som Beyoncé i år

Vår «Best akkurat nå»-liste er oppdatert med syv låter! Sjekk ut ny musikk fra blant annet Kamelen + Lars Vaular og Svon + Myra.

Kristi Brud – «Spiller ingen rolle»

For oss som var glade i Hjerteslag var det ein tung beskjed å få då fire av fem medlem i fjor kunngjorde at bandet var historie.

Sidan den gong har det hagla med artiklar om den dårlege stemninga i bandet og konflikten om kven som har rettane til bandnamnet. Uansett var gleda desto større då dei fire annonserte sitt nye band, Kristi Brud.

Eit mørkare Hjerteslag, skildrar dei seg sjølve som, og dei fleste kjenneteikna er der. Mørke gitarharmoniar, eit arrangement som berre veks og veks, og ei monumental avslutning med eit refreng som burde bli ein allsangfavoritt når liveversjonen av bandet får etablert seg.

I denne omgang må ein berre spekulere i om låten er retta mot deira tidlegare vokalist, men det som er sikkert er at nokon har motivert Kristi Brud til å debutere med ein låt full av målretta agg og fuck you.

Sjur Systad Tyssen
Journalist

Svon + Myra – «Up in clouds»

En ukegammel låt som gir meg følelsen av å drikke champagne på rulleskøyter!

Svon er en temmelig fersk gruppe bestående av Håkon Njøten og Svein Hermansen. Duoen har gitt ut albumet «Parallel Univers» som handler om kjærlighetsforhold til robottelegrammer. ET HELT ALBUM OM KJÆRLIGHET TIL ROBOTTELEGRAMMER!

Låta som stikker seg ut er «Up in clouds» med Myra. Njøten og Hermansen står som produsenter på flere av låtene til bergensrapperen, og det er tydelig at samarbeidene har smakt for alle parter.

Her svinger det no inni granskauen! Myra synger på engelsk som om det er det hun har gjort hele livet. Dersom dette er lyden av robotkjærlighet, er jeg ikke så redd for fremtiden. Et deilig tilskudd til musikkhøsten.

Espen Roness
Journalist

Espen Roness

Kamelen + Lars Vaular – «Kriminell»

Det er rart å tenke tilbake på nå, men da Lars Vaular slapp sitt ikoniske tredjealbum «Helt om natten helt om dagen» i 2010, var det faktisk en del som reagerte på at han blandet elektronisk klubbmusikk og rap. Var det nye materialet til Bergens tidligere undergrunnshelt egentlig _ekte_ hiphop lenger?

Spol klokka tolv år frem, og rap med dansbare beats fra DJ-bua er blitt standard husmannskost i alle norske hjem. Og Vaular-kompisen Kamelen er selvsagt en av de faste leverandørene av disse varene til atskillige vors i hele vårt langstrakte land.

Derfor er det ordentlig gøy å høre pioneren og fanebæreren slå seg sammen for en banger i dette formatet. «Kriminell» bringer riktignok ikke noe nytt til bordet. Dette er bare Lars og Kamelen som strutter, og høres fete ut mens de holder på.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Emilie Nicolas – «Easy»

Etter de to mer r&b-inspirerte skivene «Tranquille Emile» og «Let Her Breathe», er det lett å glemme at Emilie Nicolas startet med et annet sjangeruttrykk (og nei, jeg tenker ikke på jazz).

På Nicolas’ debutalbum «Like I’m A Warrior» var det først og fremst elektronisk musikk som gjaldt. Jeg liker fortsatt å sette på klassikeren fra 2014 og drømme meg bort i den progressive elektronikaen på «Melancholia», eller den geniale synthpopifiseringen av DumDum Boys’ «Pstereo».

Klart det er fort gjort å bli nostalgisk når Emilie Nicolas slapp singelen «Easy» i natt. Dette er nemlig hennes mest elektronika-tunge spor på årevis.

Singelen bygger seg gradvis opp i intensitet, før den midtveis eksploderer og bassen blir forbløffende hard. Dette låter nesten mer som Röyksopp enn som «Let Her Breathe», men jeg kvier meg for å si at Nicolas har returnert til røttene. Isteden har hun kanskje rett og slett oppdaget det samme som Beyoncé i år: House-musikk er forbanna gøy etter flere års pandemisk lockdown.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

Jouska – «Blue like the sun»

Av alle negative følelser som finnes er jeg hellig overbevist om at sinne er den mest produktive. Det bekrefter låtskriver og produsent Marit Othilie Thorvik alias Jouska med sin nye låt «Blue like the sun».

Inspirert av undertrykt sinne og nag mot drittsekker fra videregående, tar Jouska oss med inn i et innholdsrikt og elektronisk univers. De bestemte versene, med god hjelp fra «upolerte» strykere, skaper en hardhet som smitter og gir deg lyst til å bli med Jouska for å ta oppgjør med disse folka fra fortida.

Men akkurat idet det begynner å koke skikkelig innvendig, sørger refrenget for en u-sving over i et mykt landskap med drømmende vokaler og en bass som nærmest sluker deg hel.

Anna Nor Sørensen
Programleder i «P3ligaen» og «P3 Aksjonen»

Anna Nor Sørensen

Milja and The Milky Way – «Serial Monogamist»

Stjerneskudd kommer jo både brått og uventet. Dessuten anses det av mange som et håpefullt lykketreff å bevitne et mens man står og glaner opp på den uendelige stjernehimmelen. Bandnavnet The Milky Way til side – debutanten Milja Jørgensen har med denne låta akkurat disse kvalitetene.

Hun har også et himmelsk heftig refreng som gjør at det gnistrer i mine indre stjerneskudd for hver repetisjon. Låten brygges, bygges og lever uanstrengt hinsides sjangre, samtidig med snev av så mangt. Jeg får popsjokk med litt attåt.

Vi er ikke bortskjemt med dansbare slackertrommer med enorme popkvaliteter i dette landet. I løpet av disse fire minuttene har jeg dog alt jeg trenger, pluss litt til.

Ruben Gran
Musikkprodusent i NRK P3

Rektor – «Grønn cabriolet / End credits»

Synne Skinlo, eller Rektor som ho kallar seg, har med hennar norskspråklege og soveromsprega take på pop-punk og midwest emo, vore noko av det mest fornøyelege å følge med på i den norske musikkscena i år.

Dei tidlegare singlane hennar frå 2022 har bydd på m.a. snirklete gitarar, sterke melodiar og eit høgst sympatisk tekstunivers. Med dagens ferske låt vågar ho seg ut i eit smått progressivt landskap i tillegg.

Rektor tar lyttaren med på køyretur i ein grøn cabriolet, medan ho kjenner seg som i ei scene frå ein film til tonene av Godspeed You! Black Emperor. Ei fortelling om å lausrive seg frå seg sjølv, oppleve noko vakkert og kjenne at ein lever. Om det så er i møte med døden.

Eksistensielt opplegg! Heldigvis er Rektor låtskrivar nok til å bære låten.

Emo på norsk er ein nisje, men om fleire kan følge etter i Rektor sine fotspor trur eg vi er på sporet av noko bra.

Sjur Systad Tyssen
Journalist

SE OGSÅ:

MER OM LÅTANBEFALINGER:
Tidligere «Best akkurat nå»-lister
Slik bestemmer vi hva vi spiller på P3

SISTE FRA P3.NO: