Oppturenes halvår

For et lite halvår siden ble Mikhael Paskalev Årets Urørt. Nå får du vite hva som har skjedd siden finaleseieren i januar.

– Hadde noen sagt til meg i fjor at jeg kom til å gjøre alt jeg har gjort i år, hadde jeg ikke trodd dem.

Mikhael Paskalev har opplevd mye i kjølvannet av seieren i Urørtfinalen for et halvt år siden, og
25-åringen fra Ålesund synes det har vært mange høydepunkt på veien.

– Urørtfinalen var jo dét i seg selv. By:Larm i februar var stort, selv om jeg var et nervøst vrak. Jeg har også fått flotte spillejobber på festivaler som Hove, Slottsfjell og Øya.

– I tillegg har jeg hatt mye tid til å jobbe med den kommende plata, noe som har vært veldig gøy.

- Tusen takk til Urørt for all drahjelpa jeg har fått. Det har betydd veldig mye, sier årets Urørtvinner Mikhael Paskalev. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3).
– Tusen takk til Urørt for all drahjelpa jeg har fått. Det har betydd veldig mye, sier årets Urørtvinner Mikhael Paskalev. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3).

Nedlagt skole som studio

Paskalev spiller inn låtene i Liverpool, der han tidligere studerte på The Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA). Han har foreløpig ingen fastsatt dato for utgivelsen, men satser på at det vil skje i løpet av året.

– Hva kan vi forvente oss når den kommer?

– Den spilles inn i en gammel, forlatt barneskole der vi bruker de forskjellige rommene, inkludert gymsalen. Den kommer ikke akkurat til å høres ut som ei norsk studioplate, sånn sett.

– Lydbildet blir litt råere, og jeg synes det kler musikken min godt. Produsenten min sa det så fint – «dette handler om å overprodusere en underprodusert lyd».

– Kommer det flere singler før plateslippet?

-Vi jobber med det akkurat for øyeblikket. Jeg synes det er artig å jobbe med singler. Det vil antakelig også komme en EP før fullengderen.

Ikke like nervøs

Paskalev forteller om store forandringer i artisttilværelsen før og etter Urørtfinalen.

– Nå kommer det masse folk når jeg spiller live, og noen kan til og med en del av låtene mine. Det er helt overveldende. Jeg tror det var i oktober i fjor at jeg måtte betale penger for å spille konsert. Så det er ganske stor forskjell.

Mikhael Paskalev under årets Urørtfinale. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3).
Mikhael Paskalev under årets Urørtfinale. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3).

Noe som også har forandret seg, er graden av nervøsitet før konserter.

– Jeg har slitt litt med å være et nervøst vrak før jeg skal på scenen. Takket være Urørt og at jeg har hatt så mange gigs, har jeg begynt å bli roligere. Det er ganske digg! Jeg er fortsatt veldig spent, men blir heldigvis ikke kvalm-nervøs lenger.

Festivaltraver

Hove, Øya og Slottsfjell er tre store festivaler som kjente sin besøkelsestid og sikret seg årets Urørtvinner på artistlista i sommer.

– Hvordan var det å spille på Hove, der du spilte to konserter?

– Det var kjempegøy, og veldig stort. P3-scenen var egentlig morsomt, for det var så intimt.

Les anmeldelsen av Paskalevs konsert på Hove: Tilbakelent talent

Lørdag spiller Paskalev på Slottsfjellfestivalen, som booket ham før Urørtfinalen.

– Det blir skikkelig gøy! Jeg spilte på Slottsfjell med Jonas Alaska i fjor. Det er en kjempefin festival – intim og koselig.

I august står Øyafestivalen for tur.

På Hovefestivalen spilte Paskalev både på hovedprogrammet og på P3-scenen. Her fra førstnevnte. (Foto: NRK P3).
På Hovefestivalen spilte Paskalev både på hovedprogrammet og på P3-scenen. Her fra førstnevnte. (Foto: NRK P3).

Skryt fra utlandet

– Hva med England, har du spilt noe der?

– Ikke foreløpig, så langt har jeg bare vært der for å spille inn plate.

Noe sier oss at det vil bli muligheter for spillejobber i England fremover, etter at britiske The Guardian mente Paskalev kan bli Norges neste store, internasjonale artist.

-Det var veldig spesielt når jeg fikk vite det, og jeg måtte lese det fire ganger. Det var vanskelig å skjønne at det var meg det var snakk om.

– Det var så sært å lese, og det tok litt tid før det sank inn. Det var stort. Jeg er veldig glad for at noen har så stor tro på meg.

Paskalev kan røpe at det har begynt å komme en del interesse «fra kriker og kroker» etter at The Guardian hadde ham som New Band of the day med låta «Jive Babe» i slutten av juni.

– Det er ingenting som er endelig, men det er en ball som har begynt å rulle.

Britiske The Guardian har stor tro på Paskalev. Her fra Lydverkets sending på Internasjonalen tidligere i år. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Britiske The Guardian har stor tro på Paskalev. Her fra Lydverkets sending på Internasjonalen tidligere i år. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Heftig video fra familiens landsby

Det er ikke bare selve låta «Jive Babe» som har fått positiv oppmerksomhet, også den rimelig ferske musikkvideoen laget i samarbeid med Jack Whiteley har høstet lovord.

MIKHAEL PASKALEV | Jive Babe [Official Video] from Jack Whiteley on Vimeo.

– Den er spilt inn i landsbyen til farmor og farfar i Bulgaria, der pappa har vokst opp. Der er det vanvittig mange kule folk og fjes, og landskapet i seg selv er ganske rått.

Audrey Horne, spilt av Sherilyn Fenn, fra 90-tallsserien Twin Peaks er inspirasjon til låta Jive Babe. (Foto: ABC).
Audrey Horne, spilt av Sherilyn Fenn, fra 90-tallsserien Twin Peaks er inspirasjon til låta Jive Babe. (Foto: ABC).

– Det er oppi fjellsida mot Hellas, og er ganske uberørt i forhold til resten av verden, uten masse turister som tråkker rundt. Jeg får veldig mye energi av å være der, og tenkte kanskje folk ville få energi av å se film derfra også.

Paskalev forteller at låta handler om å være betatt av jenter man ikke burde være betatt av – i hans tilfelle karakteren Audrey Horne fra David Lynch-serien Twin Peaks.

– Såpass overflatisk er det, hehe. Jeg så veldig mye på Twin Peaks da jeg skrev den, og så for meg fjeset hennes hele tida når jeg holdt på med låta.

Se musikkvideoen til «The Guardian-favoritten «Jive Babe»:
Mikhael Paskalev – Jive Babe from Jack Whiteley on Vimeo.

Tom Cruise for en dag

Før sommeren ble det også laget en ny video til «I Spy», der han danser rundt som Tom Cruise i den legendariske scenen fra filmen Risky Business (Frekke forretninger) fra 1983.

-Vi fikk et lite budsjett, og jeg hadde lyst til å være Tom Cruise for dagen. Jeg tenker mye på film og musikk, noe jeg alltid har gjort.

– Det var litt flaut å legge frem idéen for regissør André Chocron om at jeg hadde lyst til å danse som Cruise i truse og skjorte. Men vi gikk for dét, og han utviklet det hele videre.

Se musikkvideoen til Urørtvinnerlåta «I Spy»:
Mikhael Paskalev – I spy from André Chocron on Vimeo.

Dansescenen fra Risky Business.

Slik kan det gå når man blir betatt av jenter man IKKE burde bli betatt av ... (Foto: Stillbilde fra musikkvideoen til Jive Babe).
Slik kan det gå når man blir betatt av jenter man IKKE burde bli betatt av … (Foto: Stillbilde fra musikkvideoen til Jive Babe).

Sommerdigg

Heldigvis får den travle Urørtvinneren også tid til å slappe av litt i sommer, og vi lurer på hva han gleder seg mest til i tida fremover.

– Jeg gleder meg til konsert med Paul Simon 24. juli, og til å se den nye Batman-filmen dagen etter. Jeg skal også få med meg noen konserter på Slottsfjell og Øya.

-I år har jeg ikke hatt like god tid som tidligere til å sette meg inn i konsertprogrammene, men jeg skal i hvert fall få med meg Feist, St. Vincent, The Black Keys, Björk og Chromatics.

– Jeg tror jeg kommer til å gå rundt og være inspirert dagen lang. Dét gleder jeg meg til!

Hør intervju med Mikhael Paskalev i onsdagens Urørtsending på P3 mellom 21 og 23!

Mikhael Paskalev på Urørt
Les: Mikhael Paskalev er Årets Urørt