nrk.no

Orio (20) glemmer aldri tekstmeldingen han fikk midt på natten

Ved en tilfeldighet endte oslogutten opp med å lage EP med en av Skandinavias største rappere.

Det er 19. april klokken 00:39 i London.

Produsenten Orio (20), som ønsker å holde sitt døpeenavn hemmelig, har akkurat lagt seg etter en ny dag på jobb.

– Jeg hadde nettopp vært i studio med en britisk TikTok-stjerne, og vi hadde blitt ferdig med en låt.

TikTok-eren Orio prater om, er artisten Stepz som har 2,4 millioner følgere. Sammen lagde de låten «Cramp Dat», som har blitt brukt i over 130.000 videoer på den populære appen.

Men den låta skulle ikke bli høydepunktet for 20-åringen dette døgnet. Bare noen timer senere skulle han nemlig ende opp i studio sammen med den svenske rapperen Yasin.

Men før vi går nærmere innpå hvordan det gikk til, må vi bli litt bedre kjent med den unge produsenten.

  • Orio står foran pyro. I en oransje t-skjort, rød bøttehat og gule solbriller.
  • Orio Skyter gass på Rambow mens de er på scenen- Begge har på en rød bøttehatt. Orio går i en oransje tskjorte, mens Rambow har på en grønn t skjorte.
  • Orio har på en oransje t-skjorte og holder en mikrofon inntil munnen. I bakgrunnen er det pyro og en Rambow som går kult ved siden av.

En hurtig vekst

Det har gått fort for Orio. Det er bare fire år siden han begynte å lage musikk.

I dag kan du høre produsenttaggen «Orio» før låter til svenske, britiske, polske og marokkanske rappere.

Mens mange produsenter gjerne holder seg mer i bakgrunnen, har det aldri vært aktuelt for Orio. Under konserter har han tatt god plass på scenen fra start, og etter hvert har det blitt et viktig krav å ha artistnavnet sitt på lik linje som artistene når låtene blir sluppet.

Hiphop-legenden Tommy Tee har kjent til Orio i noen år. Han mener at musikken gjenspeiler personligheten til produsenten.

– Først og fremst har han et vinnende vesen. Det er veldig behagelig, enten man bare bumper bort i han eller man skal jobbe i studio.

– Jeg synes han har hatt en voldsom vekst som produsent. Bare i år har han blitt mye flinkere. Det er veldig kult å høre at han utvikler seg og ikke bare blir på ett sted.

Orio står med årets urørt prisen. Han har på seg en svart regnjakke og holder i sin brune caps. Ved siden av står Rambow med en blå hette og en hvit t-skjorte og viser pistol-tegn.
SAMMEN OM SEIEREN: Orio var til stede da Rambow vant «Årets Urørt» i 2021. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter, NRK P3

DM på DM

Under eget artistnavn ga Orio i 2020 ut et album med den norske rapperen Nawaz og en egen mixtape med flere ulike artister. Senere ga han han også ut et album med «Urørt»-vinneren Rambow.

– Men det føltes litt tomt. Det var ikke store nok tall, og jeg kjedet meg. Så da tenkte jeg: «Fack it, jeg jetter til utlandet!»

I november 2021 gikk turen til Storbritannia, og med én gang startet arbeidet med å skaffe kontakter. Mot slutten av måneden kom han i kontakt med et nytt management, og sammen la de en plan om å sette Norge på det internasjonale rap-kartet.

– Jeg begynte å sende DMs på Insta, men jeg skjønte at man ikke måtte DM-e de store navnene. Jeg DM-a de mer ukjente som er bak kulissene. Det er sånn man kan få besøke studioene og bli kjent med artistene.

Blant annet endte 20-åringen opp med å jobbe med en helt ny britisk rapper med artistnavnet 3one.

Det hyppige DM-arbeidet ga utslag i samarbeid med flere ulike artister og produksjonsstudioer.

Og et døgn i april skulle virkelig det harde arbeidet føre til fortjeneste.

19. april klokken 0:39

– Klokken var 0:39, og jeg lå hjemme og sov. Men så fikk jeg en melding fra han som drev studioet jeg jobbet i. Han lurte på hvor jeg var.

Han forteller Orio at den britiske rapperen Wewantwraiths er i studioet deres, og med seg har han en svensk rapper. Men det er ikke hvilken som helst svenske rapper.

Han som eier studioet, sender en skjermdump av instagramprofilen til den svensk rappen Yasin.

Rapperen hadde nylig sluppet ut fra fengsel i Sverige – dømt for delaktighet i kidnapping.

– Jeg tenkte ikke så mye på akkurat det. Det viktigste for meg er å lage god musikk, og Yasin er en av de største rapperne i Skandinavia, mener Orio.

Yasin har over 38 millioner strømminger og ble nylig kåret til «Årets artist» under svenske «P3 Gull».

Orio spretter opp av senga, tar den første elsparkesykkelen han finner og kjører til studioet.

– Jeg kommer inn, og hele studioet er fylt opp med folk fra Rinkeby.

En effektiv natt i London

20-åringen hilser på Yasin og vennene hans, og praten mellom dem flyter på norsk og svensk. Han bestemmer seg for å vise rapperen noen beats.

– Etter jeg viste han den første beaten, så gikk han i studio, og 25 minutter senere var den første låten vår klar.

Så viser jeg en ny beat. Han gjør det samme, og den andre låten ble ferdig. Det var tempo.

Etter at de to første låtene var ferdig, måtte han som jobbet på studioet, dra hjem. Yasin hadde også bare betalt for to timer i studioet, og vennene fra Rinkeby var klare for å ta natten.

Men Orio visste at muligheten til å jobbe med en av Skandinavias største rappere ikke nødvendigvis ville komme igjen.

– Jeg hørte med Yasin om han ville jobbe videre, og vi ble enige om å holde på utover natten.

Orio sørget for at de fikk fortsette i studio, og effektiviteten mellom de to ble opprettholdt. De arbeider gjennom natten, og klokken 06:00 sier de seg fornøyde, da med seks nye låter i bagasjen.

Orio sitter på en benk. Han har på seg en svart hettegenser. Under capsen hans stikker det ut et krøllete svart hår.
MER ENN EN PRODUSENT: Orio omtaler seg som en «order producer artist». Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Låtene ble senere til EP-en «Six v’s». To av låtene, «v3 (vaksam)» og «v4 (freeslaktish)», bikket begge raskt over en million strømminger.

Det var aldri snakk om at dette «bare» skulle være Yasin sin EP. Orio skulle ha navnet sitt i like stor skrift.

– Fra dag én sa han at jeg skulle få være like stor del som han når vi slapp EP-en. Det skulle ikke handle om han, det skulle handle om oss to. Og det likte jeg skikkelig godt.

Da det ble klart at den britiske rapperen Unknown T skulle være med på en av låtene, sto Yasin igjen opp for Orio.

Briten trodde det bare var et samarbeid mellom han og Yasin. Men svensken kom med en klar beskjed: Orio hadde bidratt like mye som dem og skulle ha navnet sitt ved siden av artistene.

EP-en ble sluppet tre dager før Yasin spilte på festivalen Kadetten i Sandvika. Det er den eneste konserten han har holdt i 2022.

– Kan gå fort i rapverdenen

– Han har vist at han jobber hardt fra start som produsent og DJ, men jeg tror både de som heiet og de som tvilte har blitt tatt på senga av hvor fort det gikk.

Det sier Marius Solberg, programleder i hiphopkanalen YLTV. Han håper mange unge produsenter tar notater av det Orio har gjort det siste året.

– Det var mange som hvisket og humret bak lukkede dører da han pakket sakene og dro til London, og som nå står igjen med skjegget i postkassa, sier Solberg.

HipHoplegenden Tommy Tee gir prosjektet med Yasin ros.

– EP-en var veldig bra. Det var egentlig da jeg hørte at Orio var på vei i en rask utvikling. Jeg tror han har vokst en del på det samarbeidet.

– Man må steppe opp litt hvis man skal gjøre noe med Yasin, så det var kult å høre.

Orio sitter på en benk med armene og beina til værs. I bakgrunnen ser vi en blokk. Han har på seg en svart hettegenser og rutete caps.
NYE SAMARBEID: Med god hjelp fra managementet har han klart å komme i kontakt med to store europeisk artister. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Nå er han spent på veien videre for 20-åringen. For som han selv sier: Gudene vet hvor neste etappe går.

– Det kan gå fort i rapverdenen når man først får litt fotfeste og klarer å utnytte de sjansene man får. Og det ser det ut som om Orio klarer veldig bra, sier Tee.

Marius Solberg stiller seg bak Tommys ros av EP-en, men legger til:

– Yasin-prosjektet alene er imponerende, men det er bare toppen av isfjellet med tanke på de tingene som kommer.

Det er nemlig flere ulike prosjekter fra Orio på vei, som ikke er dagligdags for norske produsenter.

Lørdag slapp han en låt og musikkvideo sammen med den marokkanske rapperen Demon324. På Instagram ble det også nylig teaset et samarbeid med den polske rapperen Malik Montana og britiske M Huncho.

– Hovedfokuset fremover er å jobbe i utlandet. I løpet av året skal du høre meg selv om du er i Nederland, Frankrike eller Spania, sier oslogutten med et selvsikkert smil om munnen.   

LES MER OM MUSIKK:

Siste fra P3.no: