nrk.no

Disse er nominert til «Årets låt»: – Denne betyr ekstra mye

Disse er nominert til «Årets låt»: – Denne betyr ekstra mye

Hvilken låt har du hørt mest på i år? Frem til 16. november klokken 07.00 kan du stemme på din favoritt.

Hvilken låt har du hørt mest på i år? Frem til 16. november klokken 07.00 kan du stemme på din favoritt.

27. november er den store dagen. Da går «P3 Gull» av stabelen: En storslått fest for å hylle musikknorges øverste hylle, for niende året på rad.

Nå kan du stemme på din favoritt til å bli «Årets låt» og lese hva artistene selv tenker om å bli nominert til den gjeve prisen.

De nominerte er:

«Creme de la creme» – Kamelen

«Serotonin» – Girl in red

«Mirror» – Sigrid

«Be okay» – Victoria Nadine

«Smilet i ditt eget speil» – Chris Holsten

AVSTEMNINGEN ER AVSLUTTET

Prisene deles ut på «P3 Gull» 27. november. Sendingen kan du se på NRK1, NRK TV og på p3.no.

Marcus Kabelo Møll Mosele hever hodet og holder to fingre på haken. På hånden har han tatovert et tigerhode.

«Creme de la creme» – Kamelen

Marcus Kabelo Møll Mosele (27), best kjent som Kamelen, fikk sitt gjennombrudd med gatehiten «Ingenting» tilbake i 2015. «Creme de la creme» har over 5 millioner streams på Spotify. Låten er Kamelens første «P3 Gull»-nominasjon.

«P3 Gull»-juryens omtale: Med en drivende bass og et energisk, umiddelbart refreng har Kamelen levert en av årets sterkeste klubblåter på norsk. Langt unna sin vante sjanger treffer Kamelen blink med en låt som treffer bredt.

Hva inspirerte deg til å lage låten, Markus?

– Jeg ble inspirert av energien i beaten og kicket på ideen som var laget.

Hva betyr denne sangen for deg?

– Sangen betyr vel ikke så mye personlig for meg, da det er en party-/bullshit-låt, men det er veldig gøy at den gjør det så bra!

Hvordan føles det å være nominert til «Årets låt»?

– Det er sykt deilig og gøy å bli nominert til «Årets låt»!

Hvilken låt har betydd mest for deg i år, og hvorfor?

– «Unge med extra energi». RIP Einár.

Hvor ofte hører du på din egen låt?

– Ikke ofte. Hører egentlig bare på dem i dagene etter de blir laget. 

Marie Ulven Ringheim står lent inntil en vekk, iført en grønn lue og nesering

«Serotonin» – Girl in red

Marie Ulven Ringheim, best kjent under artistnavnet Girl in red, har tidligere vunnet både «Årets Urørt» i 2019, og «Årets artist» under «P3 Gull» 2020. I april ga hun ut sitt debutalbum «if i could make it go quiet». Albumet fikk terningkast 5 fra P3 sin anmelder og ble blant annet delt av Taylor Swift på Instagram. I mai opptrådte hun på «The Tonight show» i USA med nettopp «Serotonin».

«P3 Gull»-juryens omtale: Girl in red sprenger grenser for sjangere når hun på banebrytende og svært nyskapende vis blander de sammen på denne låten. Det låter ungt, uredd og tilbakelent, samtidig så sømløs og perfeksjonert.

Hva inspirerte deg til å lage låten, Marie?

– Jeg husker ikke egentlig, fordi da jeg begynte å lage «Serotonin» visste jeg ikke at den låten skulle bli «Serotonin», om det gir mening. Men jeg husker at jeg ble veldig gira av at jeg lagde noe jeg følte jeg ikke hadde laget før, og det er ofte det som gjør meg inspirert i en sangprosess. 

Hva betyr denne sangen for deg?

– Det er en av mine favorittlåter, så den betyr vel noe. Jeg vet ikke helt. Jeg syntes låten er fet, og jævlig catchy. Noen ganger trenger det ikke bety noe mer! 

Hvordan føles det å være nominert til «Årets låt»?

– Det er veldig gøy å bli nominert til «Årets låt»! Jeg syntes denne låten er så sykt heftig, så det at andre også gjør det er jo veldig stas. 

Hvilken låt har betydd mest for deg i år, og hvorfor?

– Jeg klarer egentlig ikke velge én sang som har betydd mye for meg i år, men jeg har hørt masse på artisten Floating Points og jeg føler han han har åpna et nytt emosjonelt rom i meg! 

Vinden leker lett med håret til Sigrid Solbakk Raabe, som delvis er gjemt i en høyhalset rød genser.

«Mirror» – Sigrid

Også Sigrid er vant med å vinne priser under «P3 Gull». I 2017 vant hun «Årets nykommer» og i 2018 vant hun «Årets låt» med «Strangers».

«P3 Gull»-juryens omtale: «Mirror» er en powerpoplåt i verdensklasse med sterke og svært tidsriktige diskoreferanser. Sigrids stemme passer lydbildet perfekt når hun så kraftfullt og ærlig synger om å elske seg selv.

https://www.youtube.com/watch?v=JwsiGasaKzA

Hva inspirerte deg til å lage låten, Sigrid?

– Mirror handler om å godta seg selv. Noe som på papiret er lett, men i hverdagen kommer det jo ofte snikende tanker om hvordan en burde være som person, eller hva en burde ha gjort i livet og så videre, så denne er laget for å røske litt tak i seg selv og si du er kul som du er!

Hva betyr denne sangen for deg?

– Det er fryktelig hyggelig når folk kommer bort og sier at de har hørt mye på låten, og at den har gitt dem en selvtillitsboost. Det er akkurat det jeg håpet den ville gjøre for andre og meg selv!

Hvordan føles det å være nominert til «Årets låt»?

– Veldig kjekt! Det er stas å få anerkjennelse på noe en har jobbet hardt for. Og kjekt å få feire norsk musikk.

Hvilken låt har betydd mest for deg i år, og hvorfor?

– Oi! Det er et stort spørsmål. Hadde en sterk Bee Gees-periode i våres etter å ha sett den fantastiske dokumentaren på Apple TV. Ellers har jeg hørt masse på sistesingelen til svenske Léon i det siste, «Soaked». Også har det gått mye i Gabrielle-plata og Adele, da!

Hvor ofte hører du på din egen låt?

– Hahaha, ofte. Prøver å bare skrive låter jeg skulle ønske jeg allerede hadde i spillelisten min, men liker best å høre på låtene mine på demo-stadiet før noen vet hva jeg har laget! Det er gøy!

Victoria Nadine sitter på gulvet med hendene foldet over knærne, iført en hvit nattkjole.

«Be okay» – Victoria Nadine

Victoria Karlskås Andersen (21), mest kjent som Victoria Nadine, ble først introdusert for det norske folk under «Idol» i 2016. Da skienjenta slapp «Be okay» tok den første plass på Spotify i både Norge og Sverige.

«P3 Gull»-juryens omtale: En sårbar sjeldenhet på hitlistene. Victoria Nadine har tatt de fleste med storm med hennes særegne klang på denne vakre, sterke og ambisiøse balladen. «Be okay» er en av årets største norske låter.

https://www.youtube.com/watch?v=NzVYAiZvjZ8

Hva inspirerte deg til å lage låten, Victoria?

– Det som inspirerte meg til å lage låten var 100 prosent at jeg ble dumpa seks dager før jeg skrev den, så jeg var midt i den verste perioden av kjærlighetssorg. Det var liksom alt jeg tenkte på, så det var ikke bare en inspirasjon, det var livssituasjonen min akkurat da.

Hva betyr denne sangen for deg?

– Den betyr helt ubeskrivelig mye for meg av mange ulike grunner. Først og fremst fordi den ble skrevet i en periode av livet mitt som var veldig tøff, så den er jo veldig personlig, men også fordi den har hjulpet mange andre også og det er virkelig alt jeg kan drømme om.

Hvordan føles det å være nominert til «Årets låt»?

– Jeg får litt tårer i øyekroken bare jeg leser det spørsmålet der, fordi jeg forstår det ikke helt. Det er mye å ta inn fordi det er noe jeg har drømt om så lenge jeg kan huske, men som jeg aldri har klart å se for meg at noen gang kommer til å skje meg. Men nå skjer det jo, så jeg prøver å forstå det! Jeg er hvert fall så ekstremt takknemlig, glad og stolt.

Hvilken låt har betydd mest for deg i år, og hvorfor?

– Jeg har faktisk egentlig ikke én sang som har betydd noe mer for meg enn andre i år. Men om jeg skal prøve å velge en, så er den første som dukker opp i hodet mitt «Lose you to love me» av Selena Gomez. Jeg synes det er så fint, det hun synger om. At noen ganger må man gi slipp på noen man er glad i for å lære å elske seg selv, enten om det er en venn eller kjæreste.

Hvor ofte hører du på din egen låt?

– Enkelt svar: aldri! Det kunne aldri falt meg inn å sette på min egen låt og om den kommer opp av seg selv så skipper jeg så fort jeg skjønner hvilken låt det er, haha! Merkelig, det der.

Chris Holsten kikker alvorlig inn i kameraet. Han har sølvøreringer i øreflippene..

«Smilet i ditt eget speil» – Chris Holsten

Chris Holsten har vært et etablert navn i norsk musikkbransje siden han debuterte med låten «Layers» tilbake i 2015. I 2020 var han med på TV 2-programmet «Hver gang vi møtes» og samme år vant han «Årets låt» under «Spellemannsprisen» med låten «Hvis verden» sammen med Frida Ånnevik. Etter dette har Holsten holdt seg til å synge på norsk.

«P3 Gull»-juryens omtale: Hvis det er noe som heter en perfekt poplåt, så er dette en. Chris Holsten synger så nydelig på norsk, om å være sår. Med et gospelinspirert refreng treffer «Smilet i ditt eget speil» rett i hjertet.

https://www.youtube.com/watch?v=p2qaD4AjLPc

Hva inspirerte deg til å lage låten, Chris?

– Det begynte med at jeg satt en dag og så igjennom en haug av barndomsbilder, og ble påminnet om hvor kaos det var inni hodet på denne lille gutten. Så jeg stakk i studio og ville rett og slett gi lille Chris en klem og noen gode råd. Dette var også den første sangen jeg skrev på norsk, så jeg måtte dykke litt ned i meg selv og finne noe som var lett å putte ord på.

Hva betyr denne sangen for deg?

– Dette er jo første gangen jeg har åpnet meg sånn opp, så det er klart at akkurat denne betyr ekstra mye. Men at det som skulle være en liten klem til meg selv, har blitt en sånn terapi og hatt en så betydning for så mange, så jeg aldri for meg. 

Hvordan føles det å være nominert til «Årets låt»?

– Først og fremst er det utrolig stas! Det er en gjev kategori med sinnssykt mange flinke folk og fine sanger. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi tenkt at denne låten skulle bli nominert til «Årets låt», når jeg skrev den. Så kanskje derfor det er litt ekstra gøy med denne.

Hvilken låt har betydd mest for deg i år, og hvorfor?

– Har hørt mye på Thomas Stenström og spesielt «Slå mig hårt i ansiktet», som har en direkthet jeg elsker, og selv ble veldig inspirert av, når det kommer til tekst. 

Hvor ofte hører du på din egen låt?

– Som regel aldri. Jeg gir den et par spinn på utgivelsesdagen, for å få følelsen av at den er ute, også hører jeg ikke så mye mer på den.

Journalister: Espen Roness og Ida Lillebo
Illustrasjoner: Jonas Bødtker
Foto: Promo / Plateselskap

LES MER OM MUSIKK:

Siste fra P3.no: