nrk.no

Disse er nominert til «Årets artist»

Hvilken artist mener du har definert 2022?

Nå kan du bestemme hvem som fortjener prisen «Årets artist» under «P3 Gull» 2022!

Det har vært et år med mye sterk musikk, og for noen artister har 2022 virkelig vært deres år.

Frem til 15. november klokken 07.00 kan du stemme på din favoritt!

Selve «P3 Gull» arrangeres 26. november. Du kan følge med direkte på NRK 1 og NRK TV.

Her er de nominerte:

Ballinciaga

Undergrunn

Synne Vo

Ramón

Karpe

AVSTEMNINGEN ER AVSLUTTET

HVORDAN STEMMER MAN PÅ «ÅRETS ARTIST»?

Det er mulig å avlegge tre gratis stemmer ved å gå inn på nrk.no/stem.

For å gjøre stemmeavgivningen på nett sikker, må vi knytte hver stemme til en egen NRK-bruker. Derfor må du logge deg inn hos NRK. Dersom du ikke allerede har en NRK-bruker må du opprette en bruker først. Dette er helt gratis.

Når du er innlogget vil du få en liste over årets artister som du kan stemme på.

Alle stemmer som er avgitt innenfor avstemningsvinduet teller likt.

Avstemningen for «Årets artist» avsluttes tirsdag 15. november kl. 07.00.

Her kan du lese hvordan artistene vil oppsummere deres 2022, og hva de tenker om nominasjonen:

Ballinciaga

«P3 Gull»-juryen om Ballinciaga:

Ballinciaga har gått fra å produsere russelåter i hopetall til å skape musikk som får folk i hele landet til å danse på bordet.

Ved hjelp av geniale melodiføringer, freidige tekstlinjer og sømløs energisk produksjon har de knekt en kode og skapt nye definisjoner for festmusikken.

Få artister har hatt så mange hits på ett år som det Ballinciaga har hatt. Kanskje skyldes det overraskende samarbeid eller de rosa maskene som gjør artistene utilgjengelig og distanserte i kontrast til den svært så tilgjengelige musikken?

Uansett: Det bli ikke fest uten Ballinciaga i 2022!

Ballinciaga sitter på en benk med trær i bakgrunnen. Alle har på hver sin rosa maske og ser i hver sin retning.
TVIHOLDER PÅ MASKENE: Ballinciaga hadde en utsolgt Spektrum-konsert i oktober. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Ikke ferdig med å sjokkere

– Hvordan vil dere oppsummere «Ballinciaga-året» 2022?

– Kaos, jobb, og høy hastighet. Vi har prøvd å følge med så mye som mulig dette året, men å holde takt med alt som har skjedd i år har vært vanskelig. Fra å ikke ha spilt en konsert før, til å spille på nesten alle store festivaler, er helt sykt. Det å ha åtte låter samtidig på Top 50 og bli Norges mest strømmede artist i 2022 er en veldig surrealistisk følelse.

– Hva husker dere best fra 2022?

– Det å stå på «VG-lista» og høre så høye skrik og synging i åtte minutter i strekk at du nesten ikke hørte din egen musikk. 

– Hva er planen deres i 2023?

– Fortsette å sjokkere og prøve å gjøre det andre artister ikke tør å gjøre. Fortsette å lage hits, selvfølgelig. Prøve å gi tilbake til alle fans vi har fått i år.

Undergrunn

«P3 Gull»-juryen om Undergrunn:

Undergrunn har tilsynelatende fått kulturell kapital fora med morsmelka. Rapgruppa er unge og vitale, og balanserer klassisk rapstil med lekne melodier.

Deres referanserike univers og skrytete, men sjarmerende tekstlinjer gjør dem unike. Undergrunn har gjennom høy produktivitet og kvalitet engasjert publikum over hele landet, ikke minst med en av årets største sommerlåter: «Italia».

To av medlemmene i Undergrunn, Pus og Marstein, står med hver sin fotballdrakt mellom røyk. Pus har på seg en Liverpool-drakt og en caps og ser ut mot publikum. Marstein har på seg en Wolfsburg drakt.
LENGE PÅ TOPLISTENE: I mai fikk boybandet terningkast 6 for sin utsolgte konsert på Sentrum scene. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Glemmer ikke hvalrossen

– Hvordan vil dere oppsummere «Undergrunn-året» 2022?

– Alt gikk etter planen. Kan ikke klage.

– Hva husker dere best fra 2022?

– RIP Freya.

– Hva er planen deres i 2023?

– Ta over fullstendig.

Synne Vo

«P3 Gull»-juryen om Synne Vo:

Synne Vo er en hitmaskin som ikke kun skriver fengende låter om eget liv, men som også skriver popperler for andre artister. Med låter man både kan synge, danse og gråte til treffer hun by og land og på tvers av generasjoner.

Stemmen til Synne er full av overskudd og nerve, og på vakker gudbrandsdalsdialekt formidler hun tekster om oppvekst og forelskelse kompromissløst direkte.

Synne Vo står på scenen og synger i sin hjerte one-piece. Hun holder en finger til værs. I bakgrunnen ser vi en gitarist og en trommis. Bak der igjen er det en skjerm hvor vi ser et bilde av Synne i en grønn t-skjorte.
MANGFOLDIG TALENT: Synne Vo var blant annet med på å skrive «Smilet i ditt eget speil» av Chris Holsten, som vant «Årets låt» under «P3 Gull» 2021. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

«Rådebank»-suksess

– Hvordan vil du oppsummere «Synne Vo-året» 2022?

– Hehe, det har vært helt supert! Jeg har gitt ut ny musikk og fått eksperimentert litt med mitt eget sound, tilbrakt mange timer i studio med folk jeg digger og ikke minst har jeg hatt min første ordentlige festivalsommer! 

– Hva husker du best fra 2022?

– Ah, det er flere høydepunkter! Det var utrolig stas at «Rådebank»-serien brukte «Ett Minutt» i en av scenene. Det er første gang jeg har opplevd at musikken min blir brukt på den måten! Samtidig var det spesielt for meg å slippe «Heime», en låt jeg skrev om forholdet jeg har til hjemplassen min. Både fordi den kjentes veldig ærlig ut og nok er den låta jeg er mest stolt av å ha skrevet rent tekstlig, og fordi jeg opplevde å få utrulig mange tilbakemeldinger fra folk som kjente seg igjen i låta. Og ikke minst var det magisk å få reise rundt i Norge og endelig spille festivaler for stående publikum som sang med. 

– Hva er planen din i 2023?

– Slippe mer musikk, først og fremst. Også skal jeg ha mitt første egne show på Rockefeller 10. mars, som er sjukt spennende! Ellers ser jeg veldig fram til festivalsommeren, det blir et eventyr! 

Ramón

«P3 Gull»-juryen om Ramón:

Ramón ble kjent for hele Norge over natta da han med «Ok jeg lover» satte ny norsk strømme-rekord med drøyt 600.000 avspillinger på ett døgn.

I løpet av 2022 har Ramón gitt oss flere nydelige pop-r&b-ballader om kjærlighet. Ramón traff en nerve i befolkningen da han under pandemien inviterte publikum inn på hybelen sin, og delte sine tanker og følelser både gjennom TikTok og musikken.

Som låtskriver tør Ramón å være sårbar og ærlig. Musikken hans er upolert og velprodusert og hans varme stemme får det til å kile i tårekanalene.

rAMON HAR PÅ SEG EN HVIT CARDIGAN og ser seriøst inn i kameraet. Håret hans er dratt fremover.
DEBUTALBUM: På tampen av september kom Ramóns debutalbum «Så klart det gjør vondt», som gikk rett inn på første plass på Spotify. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Glemmer ikke 18. februar

– Hvordan vil du oppsummere «Ramón-året» 2022?

– Det har vært et sirkus helt siden 18. februar, som er datoen da jeg slapp «Ok jeg lover». Et eventyr, helt sånn man ser på film. Jeg har sluppet debutalbumet mitt, spilt festivaler og skal spille en egen turné hele denne høsten! 

– Hva husker du best fra 2022?

– Jeg hadde løyet om jeg sa noe annet enn den uka etter jeg slapp «Ok jeg lover». Helt surrealistisk. Men jeg kommer for alltid til å huske den dagen albumet mitt gikk nummer 1. En veldig stor drøm for meg! 

– Hva er planen din i 2023?

– Jeg skal fortsette å lage musikk og spille rundt i Norge! Også skal jeg spille i Sverige og Danmark også, det blir veldig spennende. Ja, også må jeg jo skrive en til plate da. Så jeg blir «busy booked».

Karpe

«P3 Gull»-juryen om Karpe:

Karpe har ikke bare slått norske konsertrekorder med ti ganger Oslo Spektrum i år. De er også med på å redefinere vår oppfattelse av hva en konsertopplevelse kan være.

Deres innovative og evig utforskende tilnærming til musikk gjør dem til ledestjerner i bransjen. Og de drar ikke stigen opp etter seg, men tar med seg andre artister på reiser.

Det er imponerende at Karpe etter så mange år fortsatt evner å fornye seg og tilføre noe nytt, interessant og fengende til populærmusikken.

Chirag og Megdi står på scenen og rapper. Bak de danser flere dansere, noen hopper ned fra scenekulissene. Rundt de står bandet og fremfor de står publikum med hendene i været.
TERNINGKAST 6: Karpe fikk toppkarakter for både EP og liveshow i 2022. Foto: Morten Skogly, NRK P3

Klare for Europa-turné

– Hvordan vil dere oppsummere «Karpe-året» 2022?

– Veldig bra!

– Hva husker dere best fra 2022?

– «The most beautiful show in the world right now». 

– Hva er planen deres i 2023?

– Vi skal på Europa-turné, blant annet. Vi besøker 20 europeiske byer. Hvis ikke det blir utsolgt kjapt så kan det hende det til og med kommer noen som ikke kan norsk. Fingers crossed. 

Journalister: Espen Roness og Sjur Systad Tyssen
Illustrasjoner: Veronica Falsen Hiis

LES MER OM «P3 Gull»:

Siste fra P3.no: