P3 Spanderer: Ina Wroldsen

Hun har skrevet en betydelig andel hits for andre. Nå gyver Ina Wroldsen løs på en solokarriere, og første låt ut er «Aliens». P3 var med da sporet ble fremført akustisk på Bjørvika.

Britney Spears, Sophie Ellis-Bextor, Shakira, One Direction, og listen fortsetter. Ina Wroldsen har levert massevis av internasjonale hits til artister og band.

Låtskriveren og artisten har mange jern i ilden. Ask Embla-prosjektet er et tilbakelagt kapittel, og nå er Ina Wroldsen klar for å satse på en solokarriere – samtidig som hun fortsatt jobber som låtskriver.

Vi møter henne og gitarist Tommy Kristiansen nede ved Bjørvika for å få til en P3 Spanderer-video av solosingelen «Aliens (her er jeg)» et sted mellom de forseggjorte byggene. Til tross for sure vindkast går innspillingen unna på rekordtid takket være en proff innstilling.

Se videoen øverst i saken!

Det er viktig for artister å føle at det er deres låt, og ikke en kopi av min versjon

«Aliens (her er jeg)»:

Å være tro mot seg selv

Vi vet at «Aliens» er en personlig låt. Om å tørre å følge drømmene sine. Kommer det flere sånne låter fra deg nå som du satser på en solokarriere?

– Ja, det gjør det. Jeg tror det er viktig å være tro mot seg selv – endelig er jeg det. Å tørre å gjøre det man har skikkelig lyst til, og stå for det. Jeg hadde lyst til å sette i gang med det her nå, det gir meg så utrolig mye. Det kommer mer, smiler Ina.

Du bryter fra engelsk til norsk på “Aliens”. Det er valg man sjelden hører. Hva oppnår du med å synge norsk i låten?

Ina Wroldsen på P3 Spanderer. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Ina Wroldsen på P3 Spanderer. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Jeg er inspirert av mange artister som bruker ting fra opphavet sitt i sine låter. Det syns jeg vi ikke er så flinke til i Skandinavia. Den andre grunnen er at jeg syns det passer – fordi det er min låt, og det var veldig viktig for meg å prege den med meg helt fra starten av. Versene i “Aliens” er om usikkerhet, det handler om alt det man kanskje bør gjøre og være. Refrenget er jo litt sånn “jeg vil!”.

Noen ganger prøver jeg å være mer snobbete når jeg skriver for meg, men det har jeg sluttet med

Vet når en låt funker

Du har skrevet låter for svære popnavn som Shakira, Britney Spears, One Direction, og en drøss andre kjente artister. Er det noen ganger du angrer at du ga “bort” den og den låten nå som du har bestemt for å gyve løs på en solokarriere?

– Det kan jeg med hånden på hjertet si at det har jeg ikke. Når noen velger å ta en låt fra meg, er det en mening ved det. Jeg er en låtskriver først og fremst. Men jeg vet at en låt er bra når jeg ser meg selv i musikkvideoen. Da jeg var høygravid og skrev “Impossible” (Shontelle-låt som Wroldsen har skrevet, journ. anm.), da så jeg for meg selv synge den. Da vet jeg at låta funker.

Se og hør Ina Wroldsens coverversjon av Fun. – “We Are Young” på P3

Jobber du annerledes når du lager låter for deg selv kontra når du selger inn sanger?

– Jeg prøver å ikke gjøre det fordi jeg har få sperrer når jeg slipper meg mer fri og skriver for andre. Jeg skriver om akkurat det jeg vil. Når jeg skriver for meg selv, føler jeg at jeg må være litt smartere. Og det er jo bare tøys. Nå tenker jeg at jeg to låtskrivere inni meg – selv om jeg bare har én. Noen ganger prøver jeg å være mer snobbete når jeg skriver for meg, men det har jeg sluttet med. Det er det ingen vits i å gjøre.

Ina Wroldsen og gitarist Tommy Kristiansen fremfører "Aliens". Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Ina Wroldsen og gitarist Tommy Kristiansen fremfører «Aliens». Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Det starter med en setning

Du selger inn låter til artister med din egen stemme, og produsent David Eriksen mener at du synger på en unik måte – lytteren får en opplevelse av å høre din tolkning av din egen låt. Husker du noen spesifikke tilbakemeldinger, som du har bitt deg merke i, fra de du presenterer låten din til?

– Nå har jeg en låt som Demi Lovato skal prøve ut. Hennes tilbakemelding var at det var viktig for henne at hun greide å gjøre den til sin, fordi da hun hørte den følte hun at det høres ut som min låt. Det kan noen ganger være en utfordring for dem som artister. Men jeg syns det er veldig morsomt å få tilbake låter og høre deres tolkning. Det er noen låter som jeg elsker ekstra mye, og da synger jeg den med enda mer passion. Da er det viktig for artister å føle at det er deres låt, og ikke en kopi av min versjon.

Fortell noe om måten du jobber fram en låt som ingen andre vet om.

– En hemmelighet … ofte begynner jeg med en skikkelig merkelig setning. Jeg skrev en låt i forrige uke hvor jeg synger “riding black cars on a Friday night”. Og det betyr jo ingenting. Men uansett hvor rar setningen er må jeg dra den med i låta. Det er bare et eller annet med den linja som gir liv til resten av sangen.

Hva blir det neste store fra Ina Wroldsen?

– Nå har jeg noen ting som ligger og bobler litt. Men jeg har ikke lyst til å begynne å prate om ting før det er offisielt. Akkurat nå fokuserer jeg på “Aliens”. Og sangen har blitt spillelistet i Danmark, det er kjempespennende. Også holder jeg på med låtskriving fortsatt. Det er bare å følge med, sier hun.