P3 Spanderer: Sharon Van Etten

Se Sharon Van Etten fremføre en nedstrippet versjon av «Taking Chances» midt på et travelt operatak.

– Wow! Det er jo helt sykt hvordan bare bygningen stiger opp av vannet.

P3 fikk lørdag formiddag med seg den fantastiske låtskriveren og sangeren Sharon Van Etten til Operahuset i Oslo. Det kryr av solhungrige Osloboere og turister på attraksjonen, og Sharon finner seg en plass å sitte midt blant alle.

– Jeg har faktisk vært i Norge en gang tidligere, for rundt fire år siden. Besøket var så kort at jeg egentlig ikke husker noen ting. Huff, det høres jo helt grusomt ut, ler Sharon.

Hun ankom kvelden før fra Göteborg, og forteller at hun har begynt å bli litt småsyk. «Jeg blir alltid så tett i nesen når jeg flyr», sier hun og snufser.

Fire timer senere skal hun gå på Amfi-scenen på Øyafestivalens siste dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sharon Van Etten fant seg til rette på operataket i Oslo. (Foto: Aksel Rynning, NRK P3)
Sharon Van Etten fant seg til rette på operataket i Oslo. (Foto: Aksel Rynning, NRK P3)

Var ikke meningen at det skulle bli slik

Sharon Van Etten fikk sitt definitive gjennombrudd med sitt drøye to år gamle album, Tramp, som var en gjenganger på lister da de beste albumene fra 2012 skulle kåres.

I mai slapp hun den etterlengtede oppfølgeren Are We There, som også garantert også kommer til å huskes når musikkåret skal oppsummeres.

– Jeg skrev de fleste sangene da jeg turnerte med Tramp. Det var egentlig ikke meningen, men Are We There endte opp med å dokumentere balansegangen mellom å være i et forhold og å ha en karriere.

De tre foregående platene var samlinger av låter som Sharon Van Etten hadde skrevet for mange år siden, som produsenter og andre deretter la sitt preg på. På sitt sommerferske album har hun derimot fått gjøre akkurat som hun ville.

Are We There er lagd etter mine spilleregler. Tidligere når jeg har lagd ting, så har jeg jobbet med folk som har holdt meg i hånden under hele prosessen. Det jeg lærte de årene har jeg nå brukt til å produsere mitt første album.

– Dette er den første gangen jeg ikke følte jeg måtte ta hensyn til hva andre ville.

Se musikkvideoen til Sharon Van Etten – «Our Love», som er hentet fra Are We There:

Klar for at folk kom til å hate det

At Sharon selv hadde fått mer kontroll på Are We There, la også musikkanmeldere merke til. Albumet ble mottatt med jevnt over strålende kritikker.

Les P3s anmeldelse av Are We There her.

– Jeg føler meg heldig. Jeg trodde ikke folk kom til å like det, fordi det er ganske rolig og mildt – og ikke som et ekte rockealbum. Jeg var jo kjempestolt da jeg var ferdig å lage det. Faktisk var jeg så stolt at jeg var klar for at folk kom til å hate det, sier Sharon.

Leser du anmeldelsene?

– Jeg skal ikke lyve og si at jeg ikke gjør det. Jeg leser anmeldelser, men det er som regel de som foreldrene mine sender meg, og de som vennene mine sier er gode – eller bare helt latterlige, ler Sharon.

– Jeg leter ikke etter dem, og det er nok sunt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sharon Van Etten fremførte "Taking Chances" på operataket i Oslo. (Foto: Aksel Rynning, NRK P3)
Sharon Van Etten fremførte «Taking Chances» på operataket i Oslo. (Foto: Aksel Rynning, NRK P3)

– Jeg lengter alltid etter noe annet

Låten Sharon Van Etten fremførte på Operataket var «Taking Chances». Med seg hadde hun det litt spesielle elektriske instrumentet, Omnichord. Der kan du legge takt, spille synth-akkorder og simulere et strengeinstrument ved å dra fingrene over berøringsplaten.

– «Taking Chances» handler om å prøve å være en flink kjæreste, venn, datter og søster. Men også om å være hjemme og kjenne den trangen om å komme seg ut på veien igjen. Jeg lengter alltid etter noe annet, uansett hvor jeg er. Noen ganger vet jeg bare ikke helt hva det er.

Hvor henter du inspirasjon fra?

– Overalt! Enten det er bøker jeg leser, personer jeg treffer, samtaler jeg har eller bare tanker om livet. Det kan jo være vanskelig å spille nye låter når man har et helt band, så det er mye skriving, lytting og lesing.

Sharon Van Etten røper også at hun allerede har begynt å skrive låter ment til et nytt album, men vet ikke helt ennå hvordan det kommer til å bli.

– Jeg skriver jo alltid! Så jeg har allerede noen sanger klare. Det eneste som er sikkert er at jeg ikke har en anelse på hvordan mitt neste album vil bli.

Se musikkvideoen til Sharon Van Etten – «Taking Chances»:

Mer fra Øya