Pirater saksøker antipirater

Toppen av ironi? The Pirate Bay saksøker antipirater for brudd på opphavsretten.

Gjennom en årrekke har The Pirate Bay for mange vært selve symbolet for ulovlig fildeling på nettet. Nettstedet, som videreformidler lenker til materiale av mange typer, er en rekke ganger blitt forsøkt stengt, men uten varig hell.

Den finske nettsida er slående lik The Pirate Bay, med en logo som nærmest parodierer originalen. Foto: Skjermdump.
Den finske nettsida er slående lik The Pirate Bay, med en logo som nærmest parodierer originalen. Foto: Skjermdump.

Slående likt utseende

Nå er det finske antipiratmyndigheter som forsøker seg, på en litt ny måte.

Det Finland-baserte Copyright Information and Anti-Piracy Center (CIAPC), tidligere kjent for å ha raida en niårings laptop, har nemlig oppretta en nettside for å hjelpe folk å finne innhold som er lovlig å laste ned.

Designet på nettstedet er imidlertid slående likt utseendet på The Pirate Bay-sida, og nå går de til sak for brudd på opphavsretten.

– En trussel mot økonomier

– Vi er rasende over denne oppførselen, sier en talsmann for The Pirate Bay til TorrentFreak.

– Folk må forstå hva som er rett og galt. Å stjele materiale på denne måten over nettet er en trussel mot økonomier over hele verden. Vi følte at vi måtte reagere og derfor vil vi saksøke dem for brudd på opphavsretten, sier han videre.

En studie av den rå kildekoden som ligger under det finske nettsida viser at de rett og slett har kopiert The Pirate Bay sin nettside og kun gjort små justeringer.

Ønsker søksmål velkommen

Sjefen for CIAPC, Antti Kotilainen sier imidlertid at han ønsker velkommen et søksmål.

Han tror ikke de vil vinne saken, men håper at et søksmål vil avdekke det slør av anonymitet som i dag ligger over de som driver The Pirate Bay.

– Det er på tide at folka bak The Pirate Bay identifiserer seg og står fram som det de er, sier han til den finske avisa Iltasanomat.