Niåring raida av politiet

Ni år gammel jente fratatt Ole Brum-PC etter å ha forsøkt å laste ned musikk ulovlig.

I Finland har kampen mot piratkopiering nådd det enkelte trolig vil kalle absurde proporsjoner. Landets anti-pirat-myndighet, The Copyright Information And Anti-Piracy Centre (CIAPC) fikk nemlig politiet til å gå til «angrep» på en ni år gammel jente for å ha lasta ned én låt ulovlig. De tok beslag i hennes Ole Brumm-laptop.

Forbrytelsen til den lille jenta bestod altså i å laste ned én låt av den finske artisten Chisu (Christel Martina Sundberg, journ. anm.), at faren hennes nekter å skrive under på en konfidensialitetsavtale og lot være å betale 600 Euro, for å slippe å ende opp i retten.

Den finske artisten Chisu sier at hun ikke ønsker å saksøke noen. Foto: Promo.
Den finske artisten Chisu sier at hun ikke ønsker å saksøke noen. Foto: Promo.

Fikk politiet på døra

Ifølge TorrentFreak hadde CIAPC først, sist vår, tatt kontakt med eieren av nettabonnementet – jentas far. De hadde informert ham om at hans ip-adresse var blitt satt i forbindelse med ulovlig fildeling, og ba ham om å betale en kompensasjon for å legge saken død.

Mer om nedlasting og fildeling:

Faren bestemte seg imidlertid for å overse brevet han hadde fått, men konsekvensene ble at han fikk politiet på døra. Politifolkene ransakte huset på leiting etter bevis og tok beslag i datterens Ole Brumm-pc. Der fant de spor av at jenta hadde forsøkt å laste ned en rekke sanger og at et Google-søk hadde sendt henne til The Pirate Bay.

– Det enkleste hadde vært om han bare hadde betalt boten, sier politiet ifølge TorrentFreak.

– Som mafia

– Jeg fikk en følelse av at jeg hadde mafiaen på døra, som krevde penger, sier faren til sitt forsvar.

– Jeg fikk skikkelig hakeslipp og var usikker på om jeg drømte. Tjenestemannen foreslo altså, mellom linjene, at jeg skulle betale og ikke ha penger til mat resten av måneden, slik at de kunne bli ferdige med saken? Spør han retorisk.

– Dette er toppen av absurditet.

– Vi har ikke gjort noe galt i forhold til datteren vår. Om voksne ikke alltid vet hvordan de skal forholde seg til nettet, hvordan skal du da kunne forlange at barn eller gamle mennesker – eller ei ni år gammel jente – vet hva de skal gjøre til en hver tid på nettet?

– Jeg er lei meg

– Dette er toppen av absurditet. Jeg kan skjønne at artister har problemer, men dette krever opplæring og informasjon, ikke ressurskrevende søksmål, argumenterer han.

Den kvinnelige artisten Chisu sier imidlertid at hun ikke ønsker å saksøke noen og at ingen artister trenger denne typen oppmerksomhet. Hun har fått mye pes på sin egen Facebook-konto for behandlinga av jenta.

– Jeg håper saken blir løst og jeg er lei meg for denne ni år gamle jenta, skriver hun og henviser til at man kan høre musikken hennes gratis på Spotify.