Poppeloppe, kokkelur, pledd og fole

… er ord på moldedialekt. Men hva betyr de? Se svaret i videoen under, og stem fram Norges verste dialekt.

Hallo P3 har tatt imot nominasjoner i to uker, og stemmene er nå talt opp. Finalistene i kåringen av Norges verste dialekt er plukket ut.

Les også: Del 1 – Hallo P3 kårer Norges verste dialekt
Les også: Del 2 – Hør Kjærlighetsvisa på 10 dialekter!

Fem P3-programledere har nå fått oppgaven å argumentere for hvorfor du ikke skal stemme fram akkurat deres dialekt som Norges verste.

Men én dialekt må uansett kåres til vinneren. Etter å ha sett forsvarstalene kan du enkelt stemme på dialekten du mener bør vinne tittelen Norges verste dialekt, gjennom pollen nederst i saken. Pollen er åpen fram til mandag 29. september kl 12:00, og vinneren vil bli kåret på onsdag.

Bergen

Anders Mcauley, programleder i Kirketid som gikk på P3 i sommer, er Bergens utvalgte forsvarer. Han mener bergensere fortjener skryt for sin evne å snakke høylytt.

– Bergensere ble brukt som teaterskuespillere fordi lydanlegg ikke var oppfunnet før i tiden. De eneste som kunne nå ut til publikum var bergensere, sier Anders.

 

Molde

Tidligere programleder i P3morgen, Yngve Hustad Reite, mener moldedialekten ikke fortjener din stemme, på grunn av fine ord og uttrykk andre dialekter ikke har.

– Her er noen artige ord og vendinger. Poppeloppe i Molde betyr løvetann. Kokkelur betyr konkylie. Pledd betyr teppe. Den var fole god, kan du si til noen som har fortalt en artig vits. Fole betyr veldig, sier Yngve.

 

Oslo

Siri Kristiansen fra blant annet Lørdagsrådet og Rådet sier oslodialekt rett og slett høres ut som en dialekt som snakkes av vinnere.

– Å forsvare oslodialekta føles litt som om Beatles skulle stå opp fra de døde og forsvare hvorfor de er det mestselgende bandet i historien. Det er flest som snakker oslodialekt eller østlandsk. Hvorfor velger de det? Fordi den er best, sier Siri.

 

Stavanger

Hva hadde Norge vært uten Kaizers Orchestra, Kristoffer Joner, og oljepenger? Det spør P3-programleder Jørn Kaarstad, og ber om at Stavanger kan slippe å nok en gang få tittelen Norges verste.

– Statens Vegvesen kåret oss nettopp til de verste bilistene i hele landet. Vi trenger ikke en ting til, vær så snill.

 

Trondheim

Trøndere kan mange fine lyder, og snakker mest effektivt ved å forkorte alt. Det er Janne Helen Juliussens argument for at du ikke skal stemme på trønderdialekten.

– Det er kanskje ikke den vakreste dialekten, men det er den mest effektive på å forkorte ord. Den er også den mest kraftfulle dialekten å banne på, sier Janne.

 

Stem på Norges verste dialekt her:

Pollen er åpen fram til mandag 29. september kl 12:00.55 Responses to “Poppeloppe, kokkelur, pledd og fole”

 1. Martin Sør-Reime

  kæffår æ kje den jærska dialektå mæ i denna sjiden?

   • André Wahl

    Hva mener du? Han skriver på dialekt – i en artikkel om dialekter? 🙂

     • André Wahl

      Det er jeg helt enig i. Ironien ligger vel i hvordan han fikk fram poenget sitt på sterkere måte ved bruk av dialekt kontra bokmål.

     • Nils

      Det er nok mer et forsøk på lydskrift enn skriftspråk.
      Nils E Lie

  • Jørn Kaarstad

   Hei Sjur. I dette tilfellet er “Stavanger-dialekten” en samlebetegnelse på de fleste dialektene rundt jærkysten. Derfor tar jeg med både Dybdahl (Lura), Kaizers (Bryne) og Purified In Blood (Hommersåk). Selv kommer jeg fra Tananger, som ligger i Sola kommune. Men for den gemene hop er fellesbetegnelsen på dialektene vi snakker, “Stavanger-dialekt”.

  • Andarilho

   Er halvt nordlending, men dialektene fra Nordland og oppover er rett og slett en forferdelige.
   Dessuten er vel nordlendinger, i alle fall fra Trondheim og nordover, de dårligste i landet på norsk rettskrivning. Er helt forferdelig å se nordlendinger voldta det norske skriftspråket som de gjør.

   Men, jeg liker heller ikke dialektene fra Stavanger og Bergen heller. Men må jeg velge en av dem så må jeg velge Stavanger. Oslo er heller ikke pent, slik jeg prater, men det er det mest vanlige og mest forståelige vi har her i Norge.

   • MAJA

    Når du skriver at nordlendinger er dårlige i rettskriving, så lurer jeg litt på om du har lest dette i en undersøkelse? For hvis du sikter til folk som skriver på dialekt i diverse kommentarfelt på nett, så kan vel ikke det brukes som grunnlag for å si at noen er dårlig i å skrive bokmål?

    Og for øvrig; hvilken dialekt som er mest forståelig er omtrent det mest relative spørsmålet jeg kan tenke meg – det kommer jo 100% an på hvilken dialekt du snakker selv.

 2. Gholam Hazrat Yeaser

  Den verste dialekten i Norge snakkes i Rogaland uten tvil. “kom og sitt på fanget mitt litt granne”.

 3. Skeie

  Må le av den stakkars Moldebuen som tror Molde er alene om å bruke ordet pledd.

   • Ove Gram Nipen

    Å kokkelure betyr å dille på bergensk (og en hel del andre dialekter).

     • Ove Gram Nipen

      Å dille er å drive med lite målrettet aktivitet, eller å somle med noe som burde vært målrettet 🙂

  • P3Yngve

   Jeg blei litt ivrig der, skal jeg innrømme. Pledd finnes flere plasser, så le i vei! Det har jeg fortjent!

 4. Ola Hansen

  Ser at Østfold-dialekt mangler (Sarpsborg/Fredrikstad)..
  Så ser ingen grunn til å stemme.

 5. stig hansen

  Blaæææaughdææææbuuuuæææænhh nghhhæææææææææææ prææææhhhhhhhhhhh.
  Betyr “Det satt en liten pipp-pipp” på Østfold dialekt.
  Vakrere kan det ikke bli.

 6. freemanblaa

  Nordlendinger; helt helt grusomt å høre på, får nesten vondt i ørene.

 7. Marmor

  Men pledd er da ikke et dialektsord? Eller er det?? Trodde det bare var et alternativt ord til teppe, som brukes over hele landet?! Nå føler jeg meg plutselig sær som sier pledd nå…. det er da ganske normalt å si det, er det ikke?

  • P3Yngve

   Nei, pledd er langt ifra helt særegent for Moldedialekta. Jeg blei litt ivrig der. Så du er langt fra sær.

  • Monika Pedersen Skogeng

   æ sei pledd, og e fra nord…så e nok ikkje et særprega dialektord for molde…

  • Torleiv Aarrestad

   Slapp av, pledd er et norrønt ord (plaid) og er et teppe – gjerne fargerikt som man bruker over seg eller rundt seg. Islandsk og engelsk bruker den opprinnelige formen plaid og skottene likte det så godt at de byttet det ut med buksene og slengte det rundt seg og kalte det “belted plaid” eller great kilt.

 8. Nepolitano

  Og resten av verden lurer på hvorfor det fortsatt finnes mobbing blant annet i skolene…

 9. Eivind Eriksen

  Trist at NRK skal villede sine lesere med dette. Det er en uhøytidelig og tøysete kåring, men det forsvarer aldri faktafeil. Det er flere som har påpekt feil om begrepet “Oslodialekt” her, men det ser NRK ut til å ignorere fullstendig. Det dette mennesket snakker i klippet er veldig langt fra Oslodialekt.

  Og uttalen “skjønnsnøytralt” er forøvrig ikke dialekt – Det er bare tragisk.

  • Hailey Kristianne Hammer

   Hei,

   du har rett i at flere har påpekt at oslodialekt er en betegnelse som brukes på noe annet enn det Siri Kristiansen snakker. Men alternative ord vi kunne ha brukt er østlandsk, som også blir feil fordi det kan være så mangt, eller “sånn som de snakker i Oslo nå til dags”, som åpenbart heller ikke kunne ha fungert.

   Men det er altså det vi mener når vi sier oslodialekt – sånn som de snakker i Oslo og omegn i dag, og sånn som Siri Kristiansen snakker.

   Takk for tilbakemelding!

   Hailey

 10. freemanblaa

  «sidde som en snegle i sit hus» og er afledet av æ. hopll. kokeloer «sneglehus» (hvoraf n. dial. kukkelur «sneglehus»)

 11. Mette Randvåg

  Så det er dette jeg betaler lisens til? Noen som skal bidra til mer mobbing? Hvorfor har dere ikke heller en avstemming om hva som er Norges fineste dialekt? Jeg har barn som går på skole i Oslo, men har foreldrene fra nord og sør i landet. De blir allerede til tider ertet for at de har litt blandingsdialekt. Hvorfor skal dere bidra til dette? Lite gjennomtenkt og ganske enkelt uintelligent påfunn.

  • Hailey Kristianne Hammer

   Hei Mette,

   Det er på ingen måte vår hensikt å bidra til mobbing av dialekter. Vi ønsker heller å fremme dialekter på en litt artig måte, og få lytterne og leserne våre engasjerte i saken. Det er også derfor programlederne i disse videoene forsvarer sine dialekter ved å trekke fram hva som er bra med dem, og ikke fokuserer på å rakke ned på de andre.

   Jeg skjønner for så vidt at det kan virke som om kåringen bidrar til mer negative holdninger rundt dialekter, men det er som sagt ikke det vi ønsker, og vi tror selv heller ikke at den gjør det.

   Takk meldingen din, og ha en fin dag videre! 🙂

   Hilsen Hailey

   • Mette Randvåg

    Hva hensikten deres er, spiller egentlig veldig liten rolle. Hvis dere ønsker å fremme dialekter, så må dere sette dem i et positivt lys. At dere får en programleder til å forsvare dialekten sin for å skulle forhindre at noen stemmer frem dialekten som Norges verste, og tror at dette FREMMER en dialekt, er jo bare helt idiotisk logikk. Dette er ikke noe bedre enn å få folk til å stemme over noen sitt utseende. Og at du ikke TROR en slik kåring bidrar til mer negative holdninger, det sier meg i grunnen bare hvor naiv du er med tanke på barn og ungdoms evne til å plukke opp slike innslag og bruke dem til mobbing. Så kan du jo også lese kommentarene under og se hvor mange av dem som “fremmer dialekter på en litt artig måte”.

    • Hailey Kristianne Hammer

     Hei igjen,

     når jeg leser kommentarene ser jeg flere som skryter av dialekter og dialektord, og diskusjon rundt dialektord hvor leserne retter på hverandre.

     Negative kommentarer er det jo også, men de vil alltid finne sted på kommentarfelt, og disse hadde det vært flust av selv om kåringen hadde het Norges fineste dialekt.

     Vi kamuflerer rett og slett ikke at vi nordmenn er litt glade i å snakke stygt om andres dialekter. Du vil kanskje også legge merke til at det ikke er én spesiell dialekt som blir hengt ut, men jevnt over dialekter fra hele Norge, inkludert østlandsk, eller oslodialekt. Sett at oslodialekt vinner kåringen – hvordan vil det kunne føre til mer mobbing på skole? Vil barna dine bli mobbet for å ikke snakke Norges verste dialekt? Det høres ikke logisk ut.

     Ellers setter vi pris på om ord som “idiot” og “naiv” kan unngås i kommentarfeltet.

     Hailey 🙂

     • Andreas Hatløy

      “Idiot” og “naiv” vil dere unngå, men å banne for å fremme sin dialekt er helt ok 🙂

      • Hailey Kristianne Hammer

       Hei Andreas,
       ja, du tok meg vel der. Jeg reagerte mest på det at hun kalte meg idiotisk og naiv, altså personangrepet, ikke akkurat språkbruken. 🙂

       Hailey

    • André Wahl

     Jeg synes dine innlegg bidrar til flere negative holdninger enn ett spørsmål om dialekt. Er det noe nordmenn kan så er det å klage på alt uansett hvilken dialekt en snakker. Jeg beklager på vegne av p3 og lisenspengene dine dersom dette innslaget påfører barn mer erting/plaging pga sin blandingsdialekt. Jeg håper innslaget inviterer til opplysning for de som erter eller plager ettersom kun 10% av landet har bokmål/oslodialekt som sin dialekt. Jeg er selv trønder bosatt i Oslo og det har gått kjempe bra med meg. Det gjør det forhåpentligvis med alle andre med blandingsdialekt som ikke vokser opp på samme sted dialekten stammer fra. Av med putene, og vær stolte av hvor dere kommer fra! 🙂

 12. Marit

  HEY! Trøndersk og Trondheimsdialekt er ikke synonymer! Greit nok snakker de en versjon av trøndersk i Trondheim, men som trønder selv synes jeg godt “fintrøndersken” i Trondheim kan stemmes til bunn 😉
  Dersom de andre dialektene skal klassifiseres etter by kan godt den i “Trondhjæmmen” gjøres det også.

   • Marit

    Vel, du snakker ikke som flertallet i Trondheim gjør 😉
    Eksempelvis sier de fleste fintrøndere “it” og ikke “itj”. Og har enda til gode å høre noen som helst med Trondheimsdialekt bruke ord som “hånpeis”. Men det er fint du vil holde på dialekta som er igjen, bra!

    • Trond Lønnevik

     Som trondheimer vil jeg påstå de aller fleste sier “itj” eller “ikke”, ikke “it”… men… nå skal vi ikke spikke fliser

  • Marit

   Dialekta mi e hokjønn 🙂
   Om vi skal være veldig strenge på det så er det hannkjønnsord på bokmål, og valgfritt på nynorsk. Videre er det hunnkjønnsord på en rekke dialekter (som gir opphavet til nynorsk).

 13. Pål Hellesnes

  Det er bare så hemningsløst kjipt å skulle karakterisere en dialekt som “verre” enn andre. Jeg skjønner at dette er ment som “humor”, men teit er det uansett.

 14. S_M_R_T

  Vestkantdialekta i Oslo er noe av det verste jeg hører. Kan være at noen av personene som snakker denne dialekta som har prega oppfatninga mi negativt, men for min del oser hele dialekta av nedlatenhet og arroganse. Den gir et snobbete uttrykk for de som bruker den, selv om det ikke nødvendigvis stemmer.

 15. Andreas Nordgård

  Nylig ble moldedialekta kåret til Norges mest sexye dialekt. Konspirasjoner much?