Poppeloppe, kokkelur, pledd og fole

… er ord på moldedialekt. Men hva betyr de? Se svaret i videoen under, og stem fram Norges verste dialekt.

Hallo P3 har tatt imot nominasjoner i to uker, og stemmene er nå talt opp. Finalistene i kåringen av Norges verste dialekt er plukket ut.

Les også: Del 1 – Hallo P3 kårer Norges verste dialekt
Les også: Del 2 – Hør Kjærlighetsvisa på 10 dialekter!

Fem P3-programledere har nå fått oppgaven å argumentere for hvorfor du ikke skal stemme fram akkurat deres dialekt som Norges verste.

Men én dialekt må uansett kåres til vinneren. Etter å ha sett forsvarstalene kan du enkelt stemme på dialekten du mener bør vinne tittelen Norges verste dialekt, gjennom pollen nederst i saken. Pollen er åpen fram til mandag 29. september kl 12:00, og vinneren vil bli kåret på onsdag.

Bergen

Anders Mcauley, programleder i Kirketid som gikk på P3 i sommer, er Bergens utvalgte forsvarer. Han mener bergensere fortjener skryt for sin evne å snakke høylytt.

– Bergensere ble brukt som teaterskuespillere fordi lydanlegg ikke var oppfunnet før i tiden. De eneste som kunne nå ut til publikum var bergensere, sier Anders.

 

Molde

Tidligere programleder i P3morgen, Yngve Hustad Reite, mener moldedialekten ikke fortjener din stemme, på grunn av fine ord og uttrykk andre dialekter ikke har.

– Her er noen artige ord og vendinger. Poppeloppe i Molde betyr løvetann. Kokkelur betyr konkylie. Pledd betyr teppe. Den var fole god, kan du si til noen som har fortalt en artig vits. Fole betyr veldig, sier Yngve.

 

Oslo

Siri Kristiansen fra blant annet Lørdagsrådet og Rådet sier oslodialekt rett og slett høres ut som en dialekt som snakkes av vinnere.

– Å forsvare oslodialekta føles litt som om Beatles skulle stå opp fra de døde og forsvare hvorfor de er det mestselgende bandet i historien. Det er flest som snakker oslodialekt eller østlandsk. Hvorfor velger de det? Fordi den er best, sier Siri.

 

Stavanger

Hva hadde Norge vært uten Kaizers Orchestra, Kristoffer Joner, og oljepenger? Det spør P3-programleder Jørn Kaarstad, og ber om at Stavanger kan slippe å nok en gang få tittelen Norges verste.

– Statens Vegvesen kåret oss nettopp til de verste bilistene i hele landet. Vi trenger ikke en ting til, vær så snill.

 

Trondheim

Trøndere kan mange fine lyder, og snakker mest effektivt ved å forkorte alt. Det er Janne Helen Juliussens argument for at du ikke skal stemme på trønderdialekten.

– Det er kanskje ikke den vakreste dialekten, men det er den mest effektive på å forkorte ord. Den er også den mest kraftfulle dialekten å banne på, sier Janne.

 

Stem på Norges verste dialekt her:

Pollen er åpen fram til mandag 29. september kl 12:00.