Pynte oss? Hæ?

Det er mye å tenke på som Urørtfinalist på riksdekkende tv.

– Vi fikk beskjed om å pynte oss litt, men jeg veit ikke helt. Hva skal man ha på seg på tv liksom? Vi kan jo ikke ha på oss dress heller, så vi har gjort vårt beste, ler Edvard fra Honningbarna.

Den store tv-debuten er ikke alltid like smertefri. Det får både artister, programledere og jury kjenne på i kveld. Hvordan er egentlig stemninga?

Les også: I kveld skjer det!

Det er ikke lenge til kveldens show, og lydprøver, sminking og rigging foregår for fullt. Både artister og arbeidsfolk svirrer rundt i de forvirrende gangene på Samfundet, og huset våkner til liv litt etter litt av Urørte toner fra både trekkspill, chelloer, trommer og de mange instrumentene som definerer årets Urørtifinalister.

Det som kanskje er mest spesielt med årets Urørtfinale er at showet blir sendt direkte på NRK3, og dette fører naturligvis til mye nerver.

Vi har huket tak i vokalist Edvard fra Honningbarna, og vi viser ham rommet hvor alt skal skje i kveld. Han trommer på buksa mens han studerer Storsalen.

– Vi har vel ikke tenkt så mye på akkurat dette. Showet. Tv-sendinga. Vi har vært så avslappa foran hele greia, og har egentlig ikke tenkt på hva vi skal hverken gjøre eller si hvis vi faktisk vinner, ler Edvard.

Honningbarna er et av bandene som kjemper om å bli årets Urørt. (Foto: Tom Overlie, NRKP3)
Honningbarna er et av bandene som kjemper om å bli årets Urørt. (Foto: Tom Overlie, NRKP3)

Sjekk ut oversikt over alle finalistene her

Mange fans

Honningbarna har endel tilhengere, og en av fansene deres har til og med tattovert inn logoen til bandet på underarmen. Han er mest sannsynlig en av de som kommer til å følge bandet i kveld på tv.

– Vi har jo fått litt instrukser og sånn. Jeg fikk beskjed om å se inn i et spesielt kamera, så da satser jeg på det. Håper bare ikke de flytter kameraet eller noe sånt, for da sliter jeg, ler Edvard.

Honningbarna har vært fullt opptatt i studio de siste dagene, og har akkurat lagt vokalen på sitt første album som kommer ut 21. mars.

– Vi er utrolig stolte og fornøyde over den plata, og vi føler at vi virkelig har tatt med oss den kvaliteten som vi har hatt på de tidligere sangene våre, sier Edvard.

Spent på kveldens konserter

På Klubben møter vi Babak fra Forza, som holder på med Lydprøver. Vi tar ham med oss til Storsalen for å se hva han synes om kveldens store arena for showet.

– Hvis vi skulle vinne i kveld må vi bare jobbe enda hardere og vise at vi har fortjent det, sier Babak.

Sjumannsbandet Forza har fått mye oppmerksomhet for sin spilleglede og sjangerblanding i låtene sine. I kveld spiller de live sammen med de andre finalistene, en gjeng de har blitt ganske godt kjent med.

– Det er kjempestort bare å være med i finalen, og få treffe alle disse flotte musikerne. Vi hadde fest på hotellrommet i går, så vi ble ganske godt kjent, ler Babak.

Alle bandene skal også spille live på to av Samfundets konsertscener, Klubben og Knaus.

– Vi gleder oss veldig mye til å både spille og se de andre bandene i kveld. De eneste vi har sett live før er Honningbarna, og de er utrolig bra, men vi har hørt utrolig mye positivt om de andre også, sier Babak.

Programleder i pysjen

Mari Garås Monsson er en av kveldens programledere, og sitter spent i sminkestolen mens lagene med tv-sminke forvandler den vanligvis så avslappa radioprogramlederen.

– Akkurat nå er jeg ganske rolig, men jeg har tenkt mye på showet i kveld. Jeg har også drømt at jeg har kommet ut på scenen i pysjen, og deretter vært nødt til å sende alle hjem fordi vi var der på feil dag, ler Mari.

Mari Garås Monsson er en av kveldens programledere. (Foto: Tom Øverlie)
Mari Garås Monsson er en av kveldens programledere. (Foto: Tom Øverlie)

Mari har fulgt alle bandene i Urørtfinalen i en god stund, har blitt godt kjent med dem. Det er derfor ekstra spesielt å se at noen at bandene sannsynligvis går skuffet fra Samfundet i dag.

– Jeg er kanskje mest spent på vegne av bandene. Jeg vil jo at alle skal gjøre det godt, og jeg får litt vondt i meg når jeg ser hvor nervøse noen av dem er for i kveld. Jeg lurer jo også på hvordan bandene takler tilbakemeldingen de får hos juryen. I år skal jo alle bandene sitte sammen med juryen slik at man ser reaksjonen deres med én gang, sier Mari.

Både kjole og sminke er på plass, så for Mari er gjenstår det kun å stokke ordene rett under kveldens tv-sending sammen Tarjei Strøm som er kveldens andre programleder.

Vinnende tapere

Årets jury består av Thomas Eriksen, Silje Larsen Borgan, Mats Borch Bugge, og Kristin Winsents.
Silje og Thomas var tidlig på Samfundet, og det virket som om de var minst like nervøse som mange av Urørtfinalistene.

– Mats mente at det var viktig å sitte rett i ryggen, så det skal jeg klare, ler Silje.

Juryen har gitt sine stemmer hver for seg, og er sikre på stemmene de har gitt. Nå er det bare opp til artistene å gjøre sitt beste fremover – med eller uten en Urørtpris i bagasjen.

Thomas Eriksen og Silje Borgan Larsen utgjør halve kveldens jury. (Foto: Tom Overlie, NRKP3)
Thomas Eriksen og Silje Borgan Larsen utgjør halve kveldens jury. (Foto: Tom Overlie, NRKP3)

– Vi har jo lyst til at de som ikke vinner i kveld skal gå herfra og føle at de har fått konstruktiv kritikk. Det beste er jo at de drar herfra å tenker: nå skal vi virkelig vise dem!

Les også: Her er årets jury!

Du kan fortsatt stemme på hvem du vil skal bli årets Urørt! Gå inn på P3.no og stem på din favoritt.