– Rap er en kontaktsport

P3 Spanderer: Et par hundre (!) elever lager liv når rapper Don Martin fremfører «Ordfører» på sin gamle barneskole.

Et par hundre elever. Tre rappere. Rapper Don Martin, Jonas Benyoub og rapspiren i 7. klasse, Niso – som stepper inn for Chirag – er i fokus når Don Martin skal fremføre den P3-listede singelen «Ordfører» på hans gamle barneskole, Tiurleiken på Romsås.

– Det blir en helt egen greie når du spiller på skolen du har gått på. En helt spesiell følelse, sier Don Martin som er på Tiurleiken for første gang etter han ble ferdig der.

Hør Don Martin i Spotify

Don Martin:

Rapper og produsent fra Oslo
Aktuell med del én av albumet Løvehjerter blant slanger i tigerstaden
Vant Spellemannpris med albumet En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt i 2013

– “Ordfører” er en Oslo-låt som handler om meg, men også hvem vi snakker til og for. “Ordfører” introduserer prosjektet jeg har, albumet Løvehjerter blant slangene i en tigerstad. Den handler om folka som gjør sinnsykt mye for Oslo og nærmiljøet sitt, forteller rapperen som sanket inn en Spellemann sist han leverte et album i 2013.

– Jeg kjenner til mange som har kommet tilbake til stedet de er fra, og har gjort det til sin mission å gjøre ting bedre for den neste generasjonen. Hele dette prosjektet er til dem. «Ordfører» setter stemninga.

Ekte squad. Don Martin og resten av gjengen på Tiurleiken skole på Romsås. Foto: Li-Lian Ahlskog Hou, NRK P3
Ekte squad. Don Martin og resten av gjengen på Tiurleiken skole på Romsås. Foto: Li-Lian Ahlskog Hou, NRK P3

Hvordan skiller en sånn greie – et par hundre elever som svirrer rundt – seg ut fra en vanlig videoshoot?

– Natt og dag. Hvis vi sammenligner med «Ordfører»-videoen; den er en video hvor vi hadde mange opptak, en del crew, folk som jobber med alt mulig. Men det blir jo en helt annen greie når det er “pow, nå skjer det”, som nå. Det blir en helt annen intensitet og energi når du veit at det er ferdig der og da. En helt annen feeling når man ikke bruker en halv dag på få en scene riktig.

– Rap er en kontaktsport – det skal være litt usminka. Det er fett når Karpe Diem lager crazy videoer, men det er også rap å bare gjøre det, mener Don Martin.

Hva kan man forvente seg på albumet Løvehjerter blant slangene i en tigerstad?

– Skiva er delt i to for å at den skal være tydeligere. Den første delen, som er med “Ordfører” og “Del av meg”, har et tyngre lydbilde. Den andre delen, som kommer rundt sensommeren, er litt lysere – både hvordan hvordan den er produsert, men også i tone. Ingenting er svarthvitt. Alle ting har flere sider, avslutter Don Martin.

Don Martin, Niso og Jonas Benyoub under P3 Spanderer-innspilling. Foto: Li-Lian Ahlskog Hou, NRK P3
Don Martin, Niso og Jonas Benyoub under P3 Spanderer-innspilling. Foto: Li-Lian Ahlskog Hou, NRK P3

Se flere P3 Spanderer