Røyker bort smerten

Jørgen (28) har ADD, psoriasis og migrene. Løsningen mot problemene oppdaget han ved en tilfeldighet.

– Når jeg får migreneanfall dunker det helt sykt i hodet. Samtidig får jeg skjærende smerter av lys og lyd generelt. Da må jeg låse meg inne på et mørkt rom til det går over.

Jørgen har ADD og psoriasis. I 2011 startet migreneanfallene. At cannabisen kunne hjelpe mot alle tre oppdaget han ved en tilfeldighet.

– En dag hang jeg med noen venner som røyket cannabis. Jeg satt der, men røyket ikke selv. Bare det passive inntaket ga effekt på ADD-en min. Alt falt på plass. Hodet mitt ble rolig for første gang.

Etter det prøvde Jørgen å røyke cannabis noen ganger i året. Han kjøpte det aldri selv, men merket en frigjøring fra plagene sine når han røyket. I fjor sommer ble derimot migreneanfallene svært kraftige.

– Det var da jeg begynte å tenke på det som medisin, men det var viktig for meg å kunne gjøre det lovlig uten frykt for politiet og represalier.

Må reise til Nederland

I teorien er det mulig å få reseptbelagt cannabis på apoteker i Norge. I november 2016 kom Legemiddelverket og Helsedirektoratet nemlig med en veileder for utskriving av medisinsk cannabis, men mange leger har vært usikre på hvordan de skulle gjøre dette.

Veilederen beskriver hvordan spesialister på sykehus kan foreskrive urtebasert cannabis fra Nederland til alvorlig syke pasienter som ikke har nytte av annen behandling.

Så langt har tre personer fått dette fra norske leger. To pasienter hadde langtkommet kreft, mens den tredje hadde kroniske smerter. Mange norske pasienter har selvmedisinert seg med rusmiddelet fra det ulovlige markedet, eller brukt det de har fått på resept fra nederlandske leger.

Overlege Sigurd Hortemo fra Legemiddelverket mener veilederen vil gjøre det enklere for sykehusspesialister å søke for pasienter de mener kan ha nytte av cannabis. (Foto: Patrick Da Silva Sæther)
Overlege Sigurd Hortemo fra Legemiddelverket mener veilederen vil gjøre det enklere for sykehusspesialister å søke for pasienter de mener kan ha nytte av cannabis. (Foto: Patrick Da Silva Sæther)

– Vi ønsker å legge til rette for at alvorlig syke mennesker kan få medisinsk cannabis på lovlig måte også i Norge, sier Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

Han beskriver ordningen som en «nødventil» for å hjelpe syke i livets siste fase – og andre med alvorlig sykdom som ikke drar nytte av annen behandling.

Jørgen brukte to måneder på å undersøke mulighetene han hadde. Det var da han fant ut at av mulighetene for å reise til Nederland for å få lovlig, medisinsk dyrket cannabis på resept.

– Jeg fant ut hvordan man skal forholde seg til politiet, og hvilke papirer som måtte være i orden.

http://gph.is/2c3z9mz

Han tok med seg et dokument fra fastlegen sin i Norge som viser til andre type behandlinger han har testet. Etter det kontaktet han en lege i Nederland som ville møte ham på konsultasjon før han reiste ned.

Siden november har Jørgen reist to ganger til Nederland for å hente medisinen som han mener hjelper mot ADD, psoriasis og ikke minst migrene. Han får kun hente en måneds forbruk når han reiser ned. Hele reisen, oppholdet, legetimen og cannabisen må han betale selv.

Fikk avslag i Norge

– Når noen sier de opplever at cannabis virker mot deres plager, så kan ikke jeg sette spørsmålstegn ved deres opplevelse. Det forteller Jørgen Bramness er en av Norges ledende rusforskere.

Ifølge ham er det avgjørende å ha vitenskapelige bevis for at stoffet fungerer ordentlig, på lik linje med med alle andre legemidler.

– For den personen som opplever at rusmiddelet lindrer plagene, er det sikkert riktig. Men skal det bli et godkjent legemiddel er det ikke nok at noen opplever det som bra. Der stiller vi langt strengere krav, forteller Bramness.

Rusforsker og psykiater Jørgen Bramness mener cannabis har vist effekt i studier. (Foto: Patrick Da Silva Sæther)
Rusforsker og psykiater Jørgen Bramness mener cannabis har vist effekt i studier. (Foto: Patrick Da Silva Sæther)

Christoffer H. Rørtveit fra Normal Norge (Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen) sier de er i kontakt med over 200 pasienter som venter på svar eller henvisning til spesialist for å søke om å få medisinsk cannabis i Norge.

– Vi får tilbakemelding om at legene møter dem med usikkerhet og manglende kunnskap, forteller Rørtveit.

Han poengterer at de ikke opplever at leger nødvendigvis er negative til cannabis som medisin.

– Men de vil ikke ta ansvar for det. Derfor må vi sikre bedre kompetanse innen cannabisbasert medisin, sier han.

En måned etter at Jørgen hentet sin første runde i Nederland fikk han time hos en nevrolog i Norge.

– Jeg fortalte om den medisinske cannabisen jeg hadde fått i Nederland, og med tanke på de nye retningslinjene i Norge håpet jeg at han kunne videreføre resepten hit.

Nevrologen sa det ikke kom på tale. Dermed bestemte Jørgen seg for å følge legens råd.

– Jeg prøvde en ny behandling, men det virket ikke. Jeg fikk mareritt om nettene, våknet kaldsvettende og hadde masse andre bivirkninger.

Det førte til at Jørgen gikk tilbake til cannabisen.

http://gph.is/1oqLoKS


Politikk har drevet det frem

Tyskland og Irland har nylig gjort cannabis tilgjengelig for medisinsk bruk. I tillegg er England og Danmark i prosessen med å gjøre det samme. Fra før har blant andre Nederland og flere stater i USA åpnet for medisinsk cannabis.

Cannabisekstrakter er lovlige legemidler i mange land. Vi har for eksempel munnsprayen Sativex som inneholder Tetrahydrocannabinol (THC) og Canabidiol (CBD) fra cannabisplanten.

– Dette er også lovlig i Norge, og blir gitt til enkelte pasienter med MS (Multippel sklerose) og noen få med smertesyndromer, forteller Bramness.

Derimot er det langt færre land som tillater bruken av selve cannabisplanten. Planten er vanskeligere å dosere, blant annet fordi den som regel blir inntatt ved røyking, vaping, eller blir spist. Den kan også variere i kvalitet og effekt. Noen land har likevel laget en egen ordning som gjør det mulig for folk med visse plager å få en standardisert cannabis lovlig. Dette er drevet frem av politiske beslutninger og er i liten grad medisinsk forankret.

Slik ser cannabisplanten ut når Jørgen henter det ut fra apoteket i Nederland. Denne kommer fra produsenten Bedrocan (Foto: Stine Holme).
Slik ser cannabisplanten ut når Jørgen henter det ut fra apoteket i Nederland. Denne kommer fra produsenten Bedrocan (Foto: Stine Holme).

Kan slike politiske beslutninger bli gjort i Norge også?

– Det kan godt være, men jeg mener det er synd å la politikk styre medisinen vår, sier Bramness.

For den personen det gjelder kan dette være et stort problem som opptar livene deres, men samlet sett er det ikke et stort folkehelsemessig problem, forteller han videre.

– Jeg har troen på at vi klarer å skape et system der jeg slipper å reise helt til Nederland for å hente medisinen min. Spørsmålet er bare når det vil skje, sier Jørgen.

Fremdeles henter han medisinsk cannabis fra Nederland. For ham har dette vært den aller beste behandlingen.

– Nå kan jeg fremdeles få anfall, men samtidig kunne dra på jobb. Jeg slipper å dra hjem for å legge meg og unngår dermed å miste hele hverdagen, forteller Jørgen.

LES OGSÅ: Dopsalg under radaren