Så mye betaler Apple

Artister på uavhengige plateselskaper får 0,0013 dollar hver gang en låt spilles i iTunes Radio.

For noen uker siden lanserte Apple sin iTunes Radio, som svar på konkurransen om kundene i markedet for strømming av musikk. Apple fikk i siste liten før sin utviklerkonferanse i havn alle lisensavtalene de trengte med de store «major»-selskapene Universal, Sony og Warner, men venta med de tilsynelatende mindre viktige indieselskapene.

Apple har lansert den nye strømmetjenesten iTunes Radio, som kommer på markedet til høsten, i første omgang kun i USA. Foto: NTB Scanpix / Josh Edelson, AFP Photo.
Apple har lansert den nye strømmetjenesten iTunes Radio, som kommer på markedet til høsten, i første omgang kun i USA. Foto: NTB Scanpix / Josh Edelson, AFP Photo.

De mange tusen små, uavhengige selskapene fikk så tilsendt et kontraktsforslag fra Apple, som ikke var åpent for forhandlinger.

0,0078 kroner

Mange av indieselskapene er blant annet organisert i interesseorganisasjonen Merlin, men de var ikke engang ved forhandlingsbordet da betingelsene ble lagt for den nye tjenesten fra Apple.

Nå har Digital Music News fått tak i avtalen (se hele dokumentet nederst i artikkelen) som de uavhengige selskapene har fått tak i, og det gir en interessant innsikt i hvilke betingelser som ligger til grunn.

Det viser seg at en artist, på et uavhengig plateselskap, får utbetalt 0,0013 dollar, eller 0,0078 kroner, for hver gang en av deres låter spilles av i iTunes Radio.

I tillegg får artistene tilbud om en 15 prosents andel av inntekter fra reklame og en økning av disse når det er gått et år. Da øker utbetalingene til «utrolige» 0,0014 dollar per strømming og 19 prosent av reklameinntektene.

Innblikk i funksjonaliteten

Det lekka kontraktdokumentet gir også et innblikk i funksjonaliteten til den kommende strømmetjenesten.

I den automatiserte nettradioen vil man kunne hoppe over inntil seks låter i timen, om man velger å trykke på «forward»-knappen før det er gått 20 sekunder av låtene. Man kan ikke starte en låt på nytt, eller spole tilbake, men sette på pause.

Om man skipper en låt før det er gått 20 sekunder betales ikke artisten.

Det er stadig kommet klager fra mindre artister som mener de får alt for lite igjen for låtene deres i strømmetjenestene. Tidligere har vi fortalt om David Lowery som skulle ha fått 16 dollar for en million avspillinger av en låt på Pandora. Dette er etterpå blitt tilbakevist og Gizmodo skriver at det rette tallet skal være 1,300 dollar. Noe som tilsvarer 0,0013 dollar per strømming – det samme som nå tilbys uavhengige artister fra Apple.

Les også: – De vil lure artistene

– Skal få «anstendige inntekter»

Tidligere har Spotify-gründer Daniel Ek blant annet uttalt at han ønsker at artistene skal få «anstendige inntekter» fra dem.

– Jeg ønsker at vi skal komme tilbake til den tiden da artister kunne bruke fem år på å skape et musikalsk verk, uten å måtte bekymre seg for om de hadde råd til å betale husleia, sa Ek blant annet.

Apples iTunes Radio vil første omgang vil ha Pandora og Spotify som hovedkonkurrent, når tjenesten kommer på markedet til høsten.

Apple har nekta å kommentere det lekka dokumentet.

Kontrakten de uavhengige selskapene har fått fra Apple (via Digital Music News)