– De vil lure artistene

Pink Floyd med åpent brev i protest mot Pandora som vil kutte i artistenes inntekter.

Det er en stadig pågående debatt om hvorvidt strømmetjenestene betaler nok for bruken av musikken til artistene. Også på andre siden av Atlanteren har de sin versjon av denne debatten, dog på en litt annen måte.

Spotify forsøker å kjempe seg inn i amerikanske hjem, men markedet for strømming i USA domineres av Pandora, en tjeneste som ennå ikke er tilgjengelig i Norge.

Pandora-sjef Tim Westergren mener de betaler urettferdig mye for å få bruke musikken i sin tjeneste. Foto: NTB Scanpix / Richard Drew, AP Photo.
Pandora-sjef Tim Westergren mener de betaler urettferdig mye for å få bruke musikken i sin tjeneste. Foto: NTB Scanpix / Richard Drew, AP Photo.

Føler seg diskriminert

Pandora kjemper for å få igjennom en såkalt «Internet Radio Fariness Act».

De mener at nettradioer som deres diskrimineres i forhold til «vanlige» radioer, og ønsker at amerikanske politikere skal endre loven.

Pandora hevder at de i 2011 betalte ut mer enn 50 prosent av sine inntekter til artister og låtskrivere. Til sammenlikning betalte SiriusXM, som er en satellitt-basert radiostasjon, kun betalte 10 prosent av sine inntekter til royalties.

Dette er fordi Pandora må betale både låtskriver og utøvende artist, mens SiriusXM kun trenger å betale de som skriver musikken.

Selv om Pandora betaler ut mange millioner dollar til artister og låtskrivere, blir det likevel for enkelte svært lite å hente. Det har kommet eksempler på artister som får svært lite igjen for mange avspillinger i tjenesten.

Roger Waters, David Gilmour og Nick Mason, her sammen i 2011, protesterer mot Pandoras forsøk på å kutte i utbetalingene til artister og låtskrivere. Foto: NTB Scanpix / Sean Evans, Reuters.
Roger Waters, David Gilmour og Nick Mason, her sammen i 2011, protesterer mot Pandoras forsøk på å kutte i utbetalingene til artister og låtskrivere. Foto: NTB Scanpix / Sean Evans, Reuters.

David Lowery fikk for eksempel 16 dollar for en låt som ble spilt av over 1.159.000 ganger.

– Vil kutte med 85 prosent

Får Pandora det som de vil kommer imidlertid inntektene til en rekke artister til å krympe.

Dette protesterer en rekke artister mot og tre av medlemmene i Pink Floyd har nå publisert et åpent brev i USA Today, mot lovforslaget fra Pandora.

Roger Waters, David Gilmour og Nick Mason mener nettradioselskaper som Pandora forsøker å lure artister til å støtte kutt i egne inntekter. De hevder Pandora ønsker å kutte artistene og låtskrivernes inntekter fra strømmetjenester med hele 85 prosent.

De tre rockeveteranene har trolig mer enn til salt i maten, men snakker på vegne av de mange musikerne som sliter med å tjene til livets opphold.

«Delta i en samtale»

«For de aller fleste arbeidende musikere handler det som å overleve økonomisk. Nesten 90 prosent av artistene som mottar en utbetalingssjekk fra Pandora, får under 5.000 dollar (ca. 30.000 kroner) i året. De har ikke råd til å få kutta betalinga med 85 prosent, slik Pandora har bedt kongressen om å gjøre», heter det i det åpne brevet..

Lovforslaget ble stoppet i 2012 etter kraftige protester fra musikere og i år forsøker Pandora å skaffe ny støtte til forslaget. Tim Westerren er gründeren bak Pandora og det hevdes at artister får e-poster fra ham der de oppfordres til å «delta i en samtale» om musikkbransjen og å signere «et enkelt brev med en støtteerklæring» for nettradioer.

«Selvsagt sier ikke disse e-postene noe om de 85 prosentene de ønsker å kutte i inntekter», skriver artistene som videre insinuerer at Pandora forsøker å lure artister over på sin side i saken.