Slik kan du bli «Årets gamer»

De nominerte gamerne til Gullsnutten gir deg sine beste tips for å lage en suksessfull spillkanal på YouTube.

– Totalt sett har jeg brukt litt over 100 timer inne i spillet, forteller Sander Dale til P3.

Du kjenner ham nok best som YouTuberen Randulle, og spillet han snakker om er Fortnite – det største spillet akkurat nå, om vi skal tro de nominerte til Gullsnuttens «Årets gamer»-kategori. I tillegg til Randulle er Rakkerstreker, Kattekryp og Addexio også nominert til prisen. Alle tiltrekker seg tusenvis av seere hver gang de laster opp en video der de spiller nettopp Fortnite, eller andre spill for den saks skyld.

LES OGSÅ: Disse er nominert til Gullsnutten

Randulle mener at alle er nominerte av samme grunn: fordi de engasjerer en stor gruppe mennesker. Ikke bare på grunn av spillene de spiller, men også fordi seerne liker personlighetene deres. Vi har spurt dem om de kan gi sine beste tips til hvordan også du kan bli en YouTube-spillstjerne.

#1. Gjør noe du liker

Ruben Vareide i Rakkerstreker, som har holdt på siden august 2014 og har over 58 000 abonnenter, er klar i sin tale:

– Du burde ikke prøve å være eller gjøre som noen andre. Finn noe du liker å gjøre og bygg derifra, forteller han.

Men det er ett annet aspekt som er viktig for ham også:

– Ikke lag videoer for å tjene penger. Det er viktig at du lager noe du har lyst til å lage. Det blir ikke bra med mindre du tror på deg selv og brenner for hva du driver med, sier Vareide.

Christoffer Mathisen, eller Kattekryp som han har vært kjent som siden 2012, er enig i at det er viktig å lage noe av en hobby du allerede har. Slik har han tilegnet seg nesten 46 000 abonnenter.

– Hvis ikke vil du fort bli å lei av å gjøre det, rett og slett, sier Mathisen.

– Det gjelder å finne sin nisje, sier Dale.

Han har over 91 000 abonnenter som har begynt å følge ham siden 2014. Han mener at det er vanskelig å lykkes i utlandet fordi markedet er så stort. Her i Norge er det derimot ikke for sent.

– Det er fremdeles tid til å finne noe som ennå ikke er utforsket. Det gjør innholdet ditt «eksklusivt» og veldig interessant for en seer som aldri har besøkt kanalen din. Kanskje dette også gjør at han eller henne blir abonnent.

#2. Produser regelmessig

Neste tips handler rett og slett om at du må lage videoer, men ikke bare en gang i blant.

– Du må lage videoer på en regelmessig basis, sier Vareide.

Dale mener at det sammen med dette er viktig å lære seg alt håndverket som ligger bak det å lage en video. Derfor anbefaler han å redigere mye.

– Du trenger ikke nødvendigvis å laste opp alt, men tren på å redigere videoer for å bli bedre på det. Se på enhver YouTuber sin første video: de er som regel ikke de aller beste. Men jo mer trening, jo bedre blir videoene, og jo større sjanse har du for å virkelig lykkes, sier han.

Han er også enig med Vareide i at det er viktig å laste opp regelmessig, samt ha et åpent forhold med seerne slik at de vet hvor mange videoer de kan forvente i uken.

– Last opp ofte, i hvert fall slik at seerne dine har en forståelse og en viss anelse om når videoene kommer ut, sier Dale.

#3. Selvkritikk

Hver gang du lager noe, enten det er å skrive en tekst, lage mat eller trene er det viktig å tenke over hva du kunne gjort bedre, selv om du allerede føler du har gjort noe bra. Det mener Mathisen også er essensielt når det kommer til å lage videoer til YouTube.

– Vær selvkritisk. Se etter ting du kan gjøre bedre i neste video, hver gang du lager noe. Som regel blir alle bare bedre og bedre, sier han.

Som et ekstra tips mener han at det kan hjelpe å sosialisere med de som holder på med det samme som deg.

– Bli kjent med folk som har en fot innenfor YouTube-miljøet. Men lag videoer for deg selv, og håp at folk ser talentet ditt, sier Mathisen.

LES OGSÅ: Fortnite i ferd med å endre gaming

LES OGSÅ: Drømmer om å leve av Fortnite

Selv om Addexio også er nominert i Gullsnutten-kategorien «Årets gamer», har han ikke besvart NRK P3s henvendelser i forbindelse med denne saken.