Spiser kjendisene fortsatt gris?

Vi spurte dem om norsk griseindustri, flyskam og årets sommerlåter på den røde løperen på VG-lista.

Finnes det en bedre anledning til å spørre norske kjendiser om aktuelle temaer som årets sommerlåt, flyskam og norsk griseindustri enn på den røde løperen? P3 fant ut av alt dette da årets VG-lista gikk av stabelen på Rådhusplassen.

Kjendisenes sommerfavoritter

For hva er vel sommeren uten gladlåter som gjør ferieminnene ekstra spesielle?

Norske artister og andre kjente profiler har noen tips til hvilke låter du bør legge i årets sommerspilleliste. Kygos nye låt med Store P og Lars Vaular, «Kem kan eg ringe» ser ut til å bli en sikker vinner denne sommeren. Hvert fall hvis vi skal tro komiker og NRK-programleder Nicolay Ramm:

– Den har en «groove», det er Kygo på sitt beste og det er kreativt. Den har alt, og man får en vibb av den.

Også artisten Ruben holder en knapp på Kygos første låt på norsk, mens Christine Dancke trekker frem «Hallo» av Isah og Dutty Dior som en klar favoritt.

Gode vibber

Isah selv trekker frem SAS Plus/SAS Pussy, som Karpe slapp tidligere i år fordi det er stappa med gode vibber.

– Og det er jo en halvtime med gode vibber. Da har du alt du trenger.

Isah er aktuell med låta «Hallo» med Dutty Dior. Foto: Sanna Nordby

Også TV2-profil og podkaststjernen Ida Fladen digger Karpe og tror deres ferskeste singel «Skittles» blir hennes store sommerhit.

P3-programleder Gisle Agledahl får gode vibber av Sondre Justad. G:

– Den bassenglåta.

– «Fontena på Youngstorget»?

– Ja, fontena! Hahaha, bassenget… Da jeg hørte den fikk jeg den følelsen av de veldig sene sommerkveldene, hvor det er varmt og det aldri blir ordentlig mørkt. Som ender med at man bryter seg inn på Frognerbadet. Det var derfor jeg sa basseng, fordi den låta fikk meg til å tenke på det.

Sjekk ut resten av kjendisenes sommerfavoritter her:

Ferieplaner og flyskam

Felles for flere av de fremmøtte på den røde løperen er en sommer fylt av festivaler og total avslapning med bøker i sola.

Noen har lagt ferien på hjemmebane, som programleder Christine Dancke, som skal tilbringe ferien i hengekøye utendørs, mens hennes medprogramleder Vegard Harm skal til Alicante med familien.

Han er ikke alene om å ta ferien i utlandet. Ida Fladen skal til Kreta med lillesøsteren og Keiino har fått sneket til seg to fridager i Madrid før de skal spille på Pride.

Keiino skal turnere i Norge og Europa i sommer. Foto: Hanne Våge

I det siste har nye uttrykk som «flyskam» og «klimaangst» kommet til overflaten i kjølvannet av et forsterket fokus på den mye omdiskuterte klimakrisen. Hvordan stiller kjendisene seg til dette i forkant av sommerferiens utenlandsplaner? Kjenner de på flyskam?

– Jeg har ikke flyskam, for jeg flyr ikke så mye. Pluss at jeg skal ta flyet til Paris, og derfra skal jeg ta toget til Nice, TGV for første gang. Så det er mitt lille bidrag i miljøkampen, sier Nicolay Ramm, som tar ferie i dag etter sine tre minutter på scenen på Rådhusplassen:

– Da er det rett i ferie, «sayonara» og autosvar på mailen frem til august.

– Det er helt krise hvor mye vi flyr

Det blir også noen flyreiser på Keiino, Norges Eurovision-bidrag i år, som skal på turné i Norge og Europa denne sommeren.

– Det slo meg faktisk her om dagen at det blir fort mange flyreiser, vi prøver jo å fly på klimakvote og hvis det er mulighet for båt, så velger vi det, sier Alexandra Rotan og bandkollega Tom Hugo Hermansen legger til:

– Jeg er veldig glad i tog. Kanskje vi skulle dratt på interrail-turné med Keiino?

– Eller så kan vi kjøre traktor, sier gruppas tredje medlem, Fred Buljo spøkefullt.

Mens noen av kjendisene sier de ikke flyr nok til å føle ordentlig på den dårlige samvittigheten, er andre helt klare i sin sak:

– Jeg har masse flyskam, og veit ikke helt hva jeg skal gjøre med den. Vi må innføre flykvoter, at hver nordmann får fly en kort tur hvert år. Det er helt krise hvor mye vi flyr, hårreisende og uforsvarlig. I 2050 kommer vi til å se tilbake og spørre oss selv hvordan vi turte å fly så mye. Barna våre kommer til å le av oss, sier programleder Line Elvsåshagen bestemt.

Line Elvsåshagen synes vi bør innføre flykvoter i Norge. Foto: Sanna Nordby

Grisedårlig samvittighet?

En annen debatt som har fått internett til å koke de siste dagene er norsk griseindustri, etter at skjulte opptak gjort av Norun Haugen ble vist i NRKs Brennpunkt-dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter».

For ordens skyld må det nevnes at flere norske grisebønder mener at dokumentaren ikke gjelder hele næringen, mens grisebøndene i dokumentaren innrømmer å ha begått lovbrudd.

Hvordan stiller norske kjendiser seg til å spise svinekjøtt etter avsløringene?

Flere av dem P3 snakket med på den røde løperen hadde ikke rukket å se dokumentaren, som kom ut for noen dager siden. Likevel har de fått med seg flere klipp i nyhetene og på sosiale medier.

Programleder i «Spårtsklubben» og tidligere fotballspiller Mads Hansen er en av dem som ikke har sett hele dokumentaren enda, men som likevel har noen tanker rundt debatten.

– Det føyer seg jo inn i rekken over kritikkverdig dyrehold. Og så blir det jo litt nærmere når det er i Norge. Jeg har skjønt det sånn at grisen er det dyret som er nærmest mennesker hva gjelder følelser og den slags.

– Jeg er jo veldig glad i bacon sånn smakssmessig, så den dokumentaren skal være veldig stygg for at jeg skal kutte ut det.

Mads Hansen på den røde løperen på VG-lista. Foto: Hanne Våge

Mer bevisst

En ting er å kutte ut, en annen er å kutte ned, og det er det flere av kjendisene som har gjort. Spesielt etter Brennpunkt-dokumentaren. Blant annet Keiinos Alexandra Rotan og Tom Hugo Hermansen, og Nicolay Ramm.

– Jeg kan ikke lyve og si at jeg ikke fortsatt spiser gris. Men det er klart at jeg har blitt mer bevisst, og det er flott at det blir tatt tak i, sier Ramm og legger til at han synes det er en veldig rar sak å mene noe om som komiker.

Også Ida Fladen håper dokumentaren vil inspirere folk til å kutte ned:

– Jeg er ikke 100 % vegetarianer, men jeg spiser veldig lite kjøtt. Jeg håper jo skikkelig at denne dokumentaren vil få folk til å tenke seg om og kanskje spise litt mindre kjøtt, siden man ikke kan forvente at alle skal bli vegetarianere og veganere.

Les mer om festen på Rådhusplassen her: Høydepunkt fra VG-lista 2019