Spyttet ut Markus sin tarm-kaffe

Markus Neby har dedikert halve 2017 til å produsere hans versjon av “verdens dyreste kaffe”. Her er dommen fra P3morgen-gjengen, og tidligere verdensmester i baristakunst, Tim Wendelboe.

– Da vi brant den på mandag, luktet det mild dritt i hele lokalet, forteller Tim Wendelboe.

Etter seks måneder har Markus Nebys forsøk på å lage sin egen variant av det som har blitt omtalt som “verdens beste kaffe” kommet til veis ende. Til slutt sitter han igjen med 101 kaffebønner – altså nok til én kopp med kaffe.

Lær mer om Markus sin kaffe-reise her

Se hele liveshowet her!

Verdensmester brygget kaffen

Under P3morgens julefrokost på Caféteateret i Oslo er stedet kaffen skal traktes og smakes på. For å gjøre den så god som overhodet mulig, bistår tidligere verdensmester i baristakunst, Tim Wendelboe. Det er også han som brant bønnene før de ble kvernet, og døpte kaffen “The Shit”.

Tim Wendelboe og Markus Neby heller bønnene i en kaffekvern. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Før de smakte på Markus sin kaffe, lagde Wendelboe kaffe av bønner som kommer fra samme tre som bønnene Markus har spist. Denne kaffen ble servert først for å sammenligne.

– Denne er jo kjempegod, erklærer Ronny Brede Aase kvikt etter å ha tatt en slurk.

Mens en bøtte settes fram på scenen, kommenterer Silje Nordnes og Ronny lukten som stiger fra koppene.

– Det lukter dritt, sier Silje før smakingen. Ronny er enig, og beskriver lukten som “den eimen som kommer etter å ha vært på do”. Markus, på sin side, hevder at det lukter kaffe og litt søtlig. Han uttrykker at han er rørt mens Wendelboe heller kaffen i kruset hans, og er den første til å smake på hjertebarnet. Hans tale er klar:

– Det var godt! Det var kaffe, sier Markus opprømt. Wendelboe tar en slurk etter ham og bøyer seg ned for å spytte i bøtta.

Markus sin kaffe luktes og smakes. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Det var veldig bittert, men ikke så ille som jeg trodde, sier han.

– Hvis man tar bort lukten av brukt toalett, så smaker det helt ok, forteller Ronny etter sin slurk. Silje er ikke like nådig i sin kritikk:

– Det var helt jævlig, Markus. Men ikke så ille som jeg hadde trodd.

Har smakt verre

Etter smakingen forteller Wendelboe at han synes kaffen smakte bedre enn den luktet, og at han trodde det skulle være mye verre da de luktet på kaffen for første gang.

Tim Wendelboe og Markus Neby på P3morgens julefrokost. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Da vi begynte å kverne den begynte det å lukte promp under dyna, forteller han, og legger til:

– Det lukta råtten, flat og bitter kaffe med baby bleie-aroma. Den hadde en ganske kjip, fermentert ettersmak, men jeg har definitivt drukket dårligere.

Trenger verden mer av denne kaffen?

– Nei, jeg tror ikke det.

12 Responses to “Spyttet ut Markus sin tarm-kaffe”

 1. Lars Andersen

  For de som har smakt originalen, er den langt bedre og verdt hver krone?

  • Foreskin_Man

   Kopi Luwak ? det smaker ganske godt… hvis du er vant til å drikke kaffen med melk for at den ikke skal bli for bitter kan du fint drikke Luwak uten melk.

  • JifUniversal

   Kopi Luwak er svindel-kaffe. Det er ingen god kaffe den finnes bare i begrensede mengder pr sesong. trodde det var dette saken til p3 morgen skulle handle om..
   Kaffe rangeres slik http://iscchk.org/specialty_coffee/

   Prøv en 90+ kaffe fra wendelboe eller tilsvarende kvalitet.. Kaffen fra matvare-handel i norge er av lav kvalitet. Da brennes kaffen ekstra mye for å skjule at det er dårlig råvare. Drikker du kvalitetskaffe en stund (80++ score) og går tilbake til butikk-kaffe vil du plutselig merke at butikk-kaffe smaker svidd og brent og lite annet.. Vi lærer oss å ikke kjenne den svidde smaken. å kjøpe dyre kaffebønner i matvarehandel er bortkastet (svidde bønner alt sammen). rød evergood / gul / blå coop er fornuftig nivå..

   • Lars Andersen

    Jeg har aldri vært borti den rangeringen før. Hvordan vet jeg kvalitet når jeg bestiller grønne bønner på f.eks. kaffekvern.no? Foreløpig er det bare ganen min som har vært dommer:-)

    • JifUniversal

     Det du bør se etter er kaffebønner der det oppgis detaljer om produksjonssted, bønnetype, foredlingsmetode og innhøstnings dato. altså det som er viktigst er fersk vare: 15/15/15 prinsippet:
     Grønnebønner holder i snitt 15 mnd, brente bønner smaker best de første 15 dagene, ferdigkvernet kaffe smaker best de første 15 minuttene

     • JifUniversal

      Poengscore er ofte vanskelig å vite. det krever at den er “cuppet” av noen i faget og en score er satt. Score gjelder da for den batchet som er prøvesmaket og garanterer ikke at neste batch fra samme sted holder samme standard

 2. Torgeir Dagfinn Teigum

  Enda et eksempel på en underholdningsindustri i krise.

  • Jürgen Zädbag

   Ja, tenkte det samme, vurderte å skrive en lang rant om underholdningsindustrien, selv… Men fuck det. De graver sin egen grav, jeg gidder ikke ta ett føkkings spadetak.

 3. Roy Thorbjørnsen

  Godt at lisenspengene våre brukes til noe besteforeldrene våre ville vært stolte av…..