Lenge har et av verdens største markeder på mange måter vært et «lukket» marked når det kommer til å tjene penger for musikkindustrien.
Alt du vil – gratis
I et av verdens strengeste og mest gjennomregulerte samfunn synes det som det har vært det rene «anarki» når det kommer til musikk på nettet. Til nå har man på en rekke annonsefinansierte nettsteder, som for eksempel Kugoo.com, Koowo.cn, Baidu player, QQ music og Xiami.com kunnet laste ned all den musikk man har måttet ønske seg – gratis.
Musikk er blitt gjort tilgjengelig gratis og lovlig som en reaksjon på den omfattende piratvirksomheten i landet.
Etter hvert har kostnadene for lisensieringsavtalene disse sidene har hatt med opphavsrettsholderne blitt stadig dyrere. De sliter med å tjene penger, og artistene blir til syvende og sist den virkelig lidende part. Dette har ført til at man nå vil forsøke å ta betalt, der det tidligere har vært gratis.
- Les også: Japan slår ned på piratene
Allianse for betaling
Nå skal ifølge China Daily en rekke av disse nettstedene gå sammen i en allianse om å ta betalt for nedlasting av musikk fra starten av 2013.
En anonym kilde i Universal Music Group sin Kina-avdeling bekrefter dette overfor China.org.cn. Kilden sier til avisa at man jobber med et system for betaling, som ennå ikke er bekrefta, men at det er «svært sannsynlig».
– Dette er blitt diskutert gjennom mange år i bransjen. Mangelen på fremragende musikk de siste åra skyldes blant annet gratis nedlasting fra nettet, som skaper store tap for musikkindustrien, sier kilden i Universal.
Les også:
Vil du gi tilbake?
The Pirate Bay gjør «skyen» til sitt hjem
Norge er en piratversting
– Mange produsenter nøler med å investere i nye musikkprosjekter fordi deres interesser ikke blir ivaretatt. Offentlig sektor, produsenter og selgere forsøker alle å få bransjen over i et annet spor, sier han videre.
Fortsatt gratis strømming
Men det blir ikke dyrt, i hvert fall ikke sett med vestlige øyne. Et abonnement som gir kjøperen tilgang til et ubegrensa antall nedlastinger, forventes å koste mellom 10 og 15 Yuan, eller et sted mellom 10 og 13 norske kroner. Dette skal være et prisnivå de store kinesiske plateselskapene har kommet til enighet med nettstedene om.
Å lytte til musikk, altså høre musikk gjennom strømming, skal imidlertid fortsatt være gratis.
– Å nyte musikk på nettet skal du ikke trenge å betale for, men hvis du ønsker å laste ned må du ente abonnere eller betale for hver enkelt låta, sier Wang Hao, sjefen for Ziami.com, til China Daily.
Men den tiden da all musikk på nettet var gratis for kineserne ser ut til å gå mot slutten.
– Æraen med «gratis lunch» for den kinesiske musikkindustrien ser ut til å få en slutt, sier Wang.
– Steg for steg
Det kinesiske folk er imidlertid blitt vant til at musikk på nettet skal være gratis, så en endring vil være vanskelig å få gjennomført, mener den Shanghai-baserte advokaten You Younting.
– En slik reform må gjennomføres steg for steg, sier han.
Tian Hong, som er prosjektleder for Kinas «Music Copyright Society» mener en slik reform vil gi ny vind i seilene for landets nettbaserte musikkbransje.
Advokat You mener imidlertid dette avhenger av hvilken modell man velger å bruke. Han sier alliansen mellom nettstedene ikke er kommet for å øke et overskudd, men for å overleve. Nesten alle nettstedene har røde tall takket være økningen i prisene på lisensene de må betale til plateselskapene.