Synger om julas mørkere side: – En av de viktigste sangene i år

Vår «Best akkurat nå»-liste er oppdatert med fem spor! Sjekk ut ny musikk fra blant annet Sondre Justad og Victoria Nadine.

Sondre Justad – «Pause fra mæ sjøl»

Sondre Justad ber om en pause fra seg selv i denne nye singelen. Med sårbarhet og håp i stemmen skildrer han egen tvil og eget jag, og følelsen av å ikke være bra for seg selv.

Dette er Sondre Justad slik vi kjenner ham: nære tekster med vakre bilder over en dynamisk produksjon. Energiske strykere driver låta fremover, og den bygges opp lag på lag gjennom leken bruk av slagverk, samples og vokal.

Mens vokalen representerer det følsomme mennesket, kjennes lydbildet ut som den storslåtte naturen – det høres til tider ut som Sondre Justad står på toppen av et fjell mens det blåser og tordner rundt ham. Dette er popperfeksjon!

«Pause fra mæ sjøl» er Ukas låt på NRK P3

Ida Eline Tangen
Musikksjef i NRK P3

Nico & Vinz – «Trouble»

Eg kjenner eg blir litt nostalgisk av å høyre den nye låta til artistduoen frå Holmlia og Lamberseter. «Trouble» tar meg nemleg rett tilbake til det ein kan kalle old school Nico & Vinz. Pop-produksjonen til låta minner om den internasjonale hiten «Am I wrong» frå 2013, men med ein 2021-vibe som det er lett å bli hekta på.

Dette er ein låt som ein kan ta med på vorset i helga, men også ein låt med eit bodskap om mental helse. Det er nok mange som kan kjenne seg igjen i teksten.

Artistduoen Nicolay «Nico» Sereba og Vincent «Vinz» Dery er kjent for å ta sine lyttarar med på ein reise med opp – og nedturar. Og med eit ønske om å tilby noko positivt til fansen. Eg trur denne låten er eit viktig bidrag i eit samfunn som er opptatt av mental helse.

Ingrid Ciakudia-Moxnes
Journalist

Gucci Caliente + Falito – «Lego Blocks (Hurts Like Hell)»

Hyperpop-bølga lever stadig, og vi får sjå kor langvarig den blir. Men det var vel berre eit spørsmål om tid før storleverandør av skamlause pop-produksjonar numero uno, Gucci Caliente, for alvor kasta seg på den uhyre splittande sjangeren.

For jada, det er megafjollete med ein låt om den intense smerten av å trakke på ein legokloss og å ønske eksen alt vondt, og jada, dette er ikkje musikk som endrar livet ditt, men altså. Hysj. Er det ikkje lov å leve litt også? Skal ikkje musikk av og til berre vere underhaldning og uforskamma?

Merknad: Gucci Caliente er programleder i «Gameshow» på NRK P3. De redaksjonelle vurderingene på P3.no gjøres uavhengig av dette.

Sjur Systad Tyssen
Anmelder

Ocean Daze – «Mercury (I Go)»

Ah, nyinnspilt musikk med shoegazen og drømmepopen fra det tidlige 90-tall som musikalsk mal. Fest det på en krok, så skal du se at en sjangerfan som meg biter på.

Jeg ramla borti «Mercury (I Go)» hos «Urørt», og den har alle elementene som gjorde datidens band som Slowdive så elsket. Sløv og sireneaktig vokal som drar deg inn i herligheten. Rikelig med effektpedal i monitor. Lagvis med gitarer som slår inn i det følelsesladde lydbildet som stormfulle bølger. Vekslingen mellom å holde varsomt tilbake, for så å slenge melankolske crescendoer i trynet på deg rett etterpå.

Men selv om det føles som Ocean Daze er et slikt band, er det faktisk et soloprosjekt. 26-årige Kamilla Santiago Neeraas fra Trøndelag har alene sunget, skrevet og komponert låta, og spilt nesten alle instrumenter. Unntaket er trommene: de er kreditert Martin Hansen, som også er produsent og mikser.

Vær så god, dykk ned i høstmelankolien.

Eskil Olaf Vestre
Journalist

eskil

Victoria Nadine – «Du er ikke alene»

Får desember deg til å tenke på alt du ikke har? Eller er det noen du savner ekstra i julen? Julesanger handler jo som oftest om de kjære juleminnene og hvorfor det er den beste tiden i året – for noen. For noen er desember en av de lengste månedene i året.

Victoria Nadine tar oss med i en vakker sang om hvorfor julen kan være en ekstra sårbar tid. Hun har en fløyelsmyk stemme som beveger godt gjennom sangen med instrumentene. Victoria Nadine synger som regel sangene sine på engelsk, men har valgt å synge denne sangen på norsk. Det gjør at den føles enda nærere.

Den får i hvert fall meg til å tenke litt ekstra på de som ikke har det noe godt i jula. Jeg tror denne blir en av de viktigste sangene i år.

Du er ikke alene om å ha det vondt i en av de gladeste månedene i året.

Mari Tomine Solstad Roland
Journalist

eskil