I en amerikansk rettssal foregår det i disse dager en sak som i framtida kan gjøre det vanskeligere å spille inn en coverlåt og legge den ut på Youtube. Det var jo som kjent på denne måten tenåringsidolet Justin Bieber ble oppdaga, men hadde han spurt om å få bruke melodien han sang på Youtube?
I årene som har gåt etterpå har videodelingstjenesten blir en stadig viktigere arena for unge talenter.
Saksøkes for coverversjoner
Medaljen har en bakside. For Youtube og liknende tjenester er også stadig viktigere kilder for folk som vil høre musikk – uten å betale for det.
Det er innholdsprodusenten Fullscreen som nå blir saksøkt av flere grupper, representert ved National Music Publishers’ Association (NMPA). Fullscreen har over 15.000 kanaler på Youtube, med over 200 millioner abonnenter som gir dem over 2,5 milliarder visninger i måneden.
- Les også: Inspirasjon eller imitasjon?
Blant de mest populære videoene på Youtube er coverversjoner av populære låter, ofte av amatørartister som har bygget seg opp en skare av fans gjennom videotjenesten.
Betaler ikke royalties
Ifølge New York Times handler saken i retten om at mange av disse amatørartistene aldri har bedt om å få lov til å bruke låtene, og at de heller ikke betaler royalties fra inntektene de får gjennom salg av reklame på nettstedet.
I en pressemelding sier NMPA at de har kommet til enighet med en annen, liknende innholdsleverandør – Maker Studios. Der vil artister og låtskrivere som tidligere ikke har fått royalty-betaling nå bli kompensert.
Ifølge sakspapirene har Fullscreen, og deres grunnlegger George Stromolos, har de «med vilje ignorert sine forpliktelser til å skaffe lisenser og betale royalties for innhold brukt i store deler av det musikalske innholdet spredt over deres nettverk».
Offentliggjøringen av at Fullscreen hadde fått en slik sak mot seg skal ha kommet som resultat av et sammenbrudd i forhandlinger som skal ha foregått mellom partene.
Dette er Fullscreen: