– Trist at det helvetet er hverdagen til folk

Se episoden hvor Mathias drar med seg en bistandsskeptisk Niklas til Etiopia for å vise at det fremdeles er stor nød i verden.

Årets P3aksjon begynner i dag, og har sammen med TV-aksjonen og Kirkens Nødhjelp som mål å samle inn penger til å gi rent vann til én million mennesker.

Les også: Sender 100 timer direkte radio under P3aksjonen

Hvert niende menneske på jorden, eller tilsammen 780 millioner, har ikke tilgang til rent vann, og må bruke opp til åtte timer hver eneste dag på å bære vann – som i tillegg kanskje er så forurenset at man blir syk av å drikke det.

Niklas Baarli i Verdens Rikeste Land er i utgangspunktet skeptisk til bistand, og mener han gir nok til veldedighet gjennom skattetrekket. Derfor tok kollega Mathias Nylenna han med seg til Etiopia, for å vise hvor kritisk vannsituasjonen er der.

Se episoden øverst i artikkelen.

Blytungt å bære vann

Mathias Nylenna tok med seg radiokollega Niklas Baarli på en annerledes reise til Etiopia. Foto: Hilina Abede
Mathias Nylenna tok med seg radiokollega Niklas Baarli på en annerledes reise til Etiopia. Foto: Hilina Abede

For å klare å overbevise Niklas om at det fremdeles finnes stor nød i verden, allierte Mathias seg med Kirkens Nødhjelp og dro til Etiopia.

Der skulle radioduoen blant annet hjelpe en av de lokale, som ikke har tilgang til rent vann, med å bære vann.

– Det var forferdelig

For mange ligger de nærmeste vannkildene flere kilometer unna. Det betyr lange, anstrengende turer gjennom utfordrende terreng, med 20 liter brunt vann på ryggen – som tærte på både psyken og kroppen til de to nordmennene.

– Det var helt forferdelig. Det var langt og blytungt. Det var skittent og kannene lakk. Vannet som rant ned i trynet mitt var giftig. Alt var bare dritt. Jeg kan den dag i dag ikke forstå vitsen og hvorfor de trenger å gjøre det i nesten to timer, sier Niklas om kraftprøven.

– Niklas mente jo at vi ikke trengte å gjøre dette, og at vi heller kunne late som vi gjorde det, skyter Mathias inn og fortsetter:

– Men, å nei! Vi skulle gå hele turen, og vi sleit oss gjennom den etiopiske jungelen med hver vår 20-liters dunk over en skulder som stadig ble vondere.

Den nesten to timer lange turen slet på Niklas Baarli og Mathias Nylenna. (Foto: Hilina Abede)
Den nesten to timer lange turen slet på Niklas Baarli og Mathias Nylenna. (Foto: Hilina Abede)

Mathias og Niklas forteller at kraftanstrengelsen, som de selv brukte 1 time og 45 minutter på, hadde satt sitt merke på de som må gjøre det daglig. De aller fleste hadde slitne skuldre og rygger, og en kroppsholdning som bar preg av den store belastningen.

– Det er jo veldig trist å vite at det jeg opplevde den ene dagen der, det helvetet, er hverdagen til folk. Vi har jo kommet så langt at vi har funnet opp hjulet. Det må jo være mulig å lage noen traller, sier Niklas.

– Ikke bare traller, det går jo an å finne brønner! Det er jo det som er poenget her. Man kan grave brønner, og det koster ikke den store summen for oss bleikfeite nordmenn, legger Mathias til.

Dette brune, forurensede vannet er livsgrunnlaget til altfor mange mennesker. (Foto: Hilina Abede)
Dette brune, forurensede vannet er livsgrunnlaget til altfor mange mennesker. (Foto: Hilina Abede)

– Brønnvannet så ut som Imsdal

Kontrasten var stor da Niklas og Mathias fikk besøke en av de mange vannpumpestasjonene som Kirkens Nødhjelp har bygget i Etiopia. Den første forskjellen Mathias merket var kvaliteten på vannet.

– Det var jo en helt annen situasjon. Vannet vi hentet i elven var like brunt og skittent som det du ser i en sølepytt. Du hadde aldri drukket det! Men det vannet som kom ut av pumpen…

– Det så ut som Imsdal, fastslår Niklas.

– Nettopp! Det er heller ikke en brønn som går tørr når regntiden slutter, så det er forutsigbart. I tillegg vil disse kildene ligge mye nærmere folk, slik at de kanskje bare bruke en halvtime på å hente vann. Da har de plutselig tid til å gjøre andre ting i løpet av dagen, sier Mathias.

Vannet fra brønnene er betydelig renere og sunnere enn alternativet. (Foto: Hilina Abede)
Vannet fra brønnene er betydelig renere og sunnere enn alternativet. (Foto: Hilina Abede)

Anne-Marie Helland er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. (Foto: Laurie MacGregor, Kirkens Nødhjelp)
Anne-Marie Helland er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. (Foto: Laurie MacGregor, Kirkens Nødhjelp)

Akkurat dette med nærheten til kilden mener også Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, er særdeles viktig. Det kan endre livet til kvinner og barn, som ofte er ansvarlige for å hente vann.

– Med en trygg vannkilde midt i landsbyen kan jentene gå på skole i stedet for å hente vann. De får kapasitet og tid til utdanning og inntektsgivende arbeid og da finner de sin egen vei ut av fattigdom! For hver krone vi samler inn og investerer i vann vil i gjennomsnitt gi 8 kroner i økonomisk vekst som igjen betyr arbeid og muligheter, sier hun.

Nøkkelen til god helse

Gaim Kebreab er seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp, og jobber til daglig i Etiopia. (Foto: Kirkens Nødhjelp)
Gaim Kebreab er seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp, og jobber til daglig i Etiopia. (Foto: Kirkens Nødhjelp)

Gaim Kebreab er seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp, og jobber til daglig i Etiopia. Han forteller at de opp til 90 meter dype brønnene har endret livet til mange etiopiere.

– Rent drikkevann er nøkkelen til god helse

– Det utgjør forskjellen på en syk og en frisk person. Å drikke skittent vann, som ofte er alternativet, er helsefarlig og gir ofte mageproblemer som kan føre til død hos barn. Det er anslått at rundt 80 prosent av alle de vanlige sykdommene i utviklingsland skyldes skittent vann og dårlige sanitærforhold. Rent drikkevann er nøkkelen til god helse.

– I tillegg bruker ofte kvinner store deler av sitt daglige liv på å hente vann. Å få vann 150 meter unna hjemstedet sitt er en dramatisk forbedring av deres livskvalitet.

Mathias og Niklas besøkte Etiopia midt under regnsesongen, noe som kom overraskende på dem, og ble møtt av kraftige regnskyll. Men regnsesongen varer bare et par måneder i året, og det betyr likevel ikke at vannet er godt å drikke.

– Som regel varer regnvannet bare et par dager eller uker, og dessuten blir elver og dammer fort forurenset. Det er lett tilgjengelig, men ikke egnet å drikke, sier Kebreab og mener derfor at vannpumpene er en mye bedre løsning.

– Grunnvannet i brønnene ligger over 40 meter under baken, og kan være samlet opp over tusenvis av år. Med mindre det har lekket kjemikalier fra overflaten ned i det, er det rent og trenger ingen videre behandling.

Kirkens Nødhjelp har vært til stede i Etiopia i 45 år. (Foto: Hilina Abede)
Kirkens Nødhjelp har vært til stede i Etiopia i 45 år. (Foto: Hilina Abede)

– Fantastisk lett å få til

Selve arbeidet foregår slik at Kirkens Nødhjelp, i samarbeid med lokale myndigheter, finner en landsby hvor vannsituasjonen er kritisk. Deretter finner en hydrogeolog (ekspert i grunnvann, journ.anm) det beste stedet å bore, før brønngraverne får jobben unnagjort. Hele prosessen tar bare et par uker.

– I tillegg har vi helsearbeidere som lærer opp innbyggerne i hygiene, sanitær og helse. Vi vil gi folk rent drikkevann, lære dem å bruke det og holde det fungerende i mange år fremover, forteller Kebreab.

Det er ikke mer enn 200 kroner som skal til for å gi ett menneske rent vann resten av livet. Med dette menes drikkevann, vann til matlaging, klesvask og daglig hygiene.

Så enten du byr på en av de mange auksjonene, gir til bøssebærerne på søndag, eller overfører direkte til innsamlingskontoen – så kan du vite at du kan utgjøre en forskjell.

– Det er så enkelt, banalt, fantastisk og idiotisk lett å få til, avslutter Mathias.